Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 10. 2014,
18.34

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

OKS Rožle Prezelj

Četrtek, 23. 10. 2014, 18.34

8 let, 1 mesec

Nova predsednica komisije športnikov pri OKS je judoistka Raša Sraka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Judoistka Raša Sraka Vukovič je bila izvoljena za predsednico komisije športnikov Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) na volitvah v Zrečah, kjer se je končal dvodnevni posvet članic OKS.

V izvršni odbor so bili izvoljeni še igralka badmintona Maja Tvrdy, lokostrelec Marjan Podržaj, biatlonka Tadeja Brankovič Likozar in deskarka Glorija Kotnik.

Prejšnjo komisijo športnikov so izvolili 15. oktobra 2010 v Portorožu, v njej pa so bili nekdanja atletinja Brigita Langerholc Žager, ki je bila predsednica zadnja štiri leta, nekdanji veslač Iztok Čop, predsednik komisije mandat pred Langerholčevo, Tadeja Brankovič Likozar, jadralec Vasilij Žbogar in Podržaj. Raša Sraka Vukovič bo tudi predstavnica športnikov v izvršnem odboru OKS; doslej je športnike zastopal Čop.

Letni program športa pa naj bi po novem sprejel minister, pristojen za šport, in ne več vlada Na posvetu OKS je Darko Repenšek iz ministrstva za izobraževanje, znanost in šport predstavil delovno gradivo zakona o športu, predstavili pa so tudi razpis Fundacija za šport (FŠO). Rok za oddajo vlog je 17. november, v prihodnjem letu pa bo FŠO slovenskemu športu razdelila 10,5 milijona evrov. Za izvajanje nacionalnega programa športa bi bila v primeru uveljavitve novega zakona o športu odgovorna vlada, ki bi sprejela tudi izvedbeni načrt. Letni program športa pa naj bi po novem sprejel minister, pristojen za šport, in ne več vlada.

Novi zakon bi dal zakonsko podlago za ustanovitev Javnega zavoda za šport. Novi zakon ne opredeljuje več strokovno-organizacijskega dela v športu, ker je to področje civilne sfere. Glede boja proti dopingu je predlog, da se Slovenska protidopinška organizacija vključi v četrti steber Javnega zavoda za šport.

Prepoved zaračunavanja denarnega nadomestila za prestope članov športnih društev, ki niso v pogodbenem razmerju V dogovoru s strokovno in civilno športno sfero se bo opredelilo, kaj lahko počne strokovno izobražen in kaj strokovno usposobljen kader, in vzpostavilo sistem usposabljanj v športu, v skladu z evropsko ureditvijo poklicnih kvalifikacij. Licenciranje bo po novem stvar civilne športne sfere.

Zakon uvaja tudi poglavje zaposlovanja športnikov ter daje zakonsko podlago za zaposlovanje vrhunskih športnikov in trenerjev v državni upravi. Prepoveduje zaračunavanje denarnega nadomestila za prestope članov športnih društev, ki niso v pogodbenem razmerju, v primeru prestopa v drugo športno društvo.

Zakon med drugim na novo definira športno infrastrukturo, za javno športno infrastrukturo opredeljuje tudi tisto v lastni univerz in v javno-zasebni lasti, hkrati pa opredeljuje tudi športni objekt med športno prireditvijo. Zakon uvaja poglavje Zagotavljanje integritete športa in širi pristojnosti Inšpektorata za šport ter določa kazni za prekrške.

Rožle Prezelj varuh pravic športnikov V Sloveniji je začel delovati tudi varuh pravic športnikov, za katerega so izvolili Rožleta Prezlja. Varuh pravic športnikov daje športnikom nepristranske informacije, poleg tega vzpostavlja tudi stik med strankami v morebitnih sporih. Izdelan je bil načrt varuha za leto 2015, v pripravi je začasni poslovnik delovanja, ki naj bi ga sprejela decembrska skupščina OKS.

Poslovnik naj bi bil na podlagi prakse in izkušenj dokončno sprejeli v letu 2016. Varuh športnikov pravic je že obravnaval tudi prve štiri primere. Vizija je vzpostavitev informacijskega sistema za komuniciranje in vzpostavitev stika s panožnimi športnimi zvezami. Najpomembnejša naloga je izdelava kataloga pravic športnikov, vzpostavili so stik z Univerzo v Ljubljani, ki naj bi sodelovala v projektu.

Na posvetu so predstavili delovanje Olimpijskega strokovnega centra in njegovo vizijo nadaljnjega delovanja. Največ pozornosti je bilo namenjene strokovni podpori športnikov, razvoju kadrov v športu in novemu razpisu na področju panožnih športnih centrov. Govorili so tudi o boju proti prepovedanim poživilom in financiranju športa.

Ne spreglejte