Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
15. 2. 2010,
6.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 15. 2. 2010, 6.47

8 let

Otoček sredi jezera

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kanadska organizacija zimskih olimpijskih iger še zdaleč ni brezhibna, vseeno pa po logistični zahtevnosti na ravni, ki je za mnoge nedosegljiva.

Pogovor med novinarji, ki poročajo z XXI. ZOI, kmalu razkrije delno nezadovoljstvo nad organizacijo. Občasno škripa predvsem pri prevozih in informacijski podkovanosti prostovoljcev. V precejšnji meri so za negodovanje ''krivi'' tudi Kitajci, ki so med olimpijskimi igrami v Pekingu postavili visoka merila za vse naslednike, čeprav je seveda jasno, da je razlika med poletno in zimsko različico iger precejšnja.

Vseeno pa tudi igre v Kanadi dajejo vtis precejšnjega organizacijskega, logističnega, infrastrukturnega in seveda finančnega zalogaja. Ob tem se v misli (ne)hote prikrade poigravanje z idejo o slovenski izvedbi največjega zimsko-športnega tekmovanja. Saj se še spomnite megalomanske pobude bohinjskega župana Franca Kramarja, ki je želel na Gorenjsko pripeljati olimpijsko druščino? Z idejo je kar dvakrat gostoval tudi na seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije. Prvič so mu olimpijski veljaki namenili brezplačno učno uro, v kateri so ga med drugim opomnili, da mora predlog dopolniti z nosilcem kandidature. V drugem poskusu se je vztrajni župan zatekel k sosedom na Bled in se na sejo podal kar v njihovem imenu. Burleska se je končala z odločno zavrnitvijo predloga za podporo h kandidaturi Bleda za ZOI 2018 in posledično gorenjsko užaljenostjo.

Vancouver ponuja lepo primerjalno priložnost za olimpijsko simulacijo bohinjskih oziroma blejskih olimpijskih iger. Žal se primerjava zaključi že na uvodnih točkah. Kanadčani resda ne blestijo, a obsežnost projekta vendarle široko presega slovenske okvire. Dovolj povedo že pogledi na dve olimpijski vasi, prizorišča, med katerimi je tudi nesrečna steza za sankanje, skeleton in bob, transportno mrežo s številnimi avtobusi (Kanadčanom so jih dobršen del odstopili kar Američani), mogočno ''vojsko'' prostovoljcev, sisteme za varnost in še bi lahko naštevali. Tu je še jasna vizija, kaj storiti z vsemi objekti po končanih igrah. Tudi (z)možnost ohromitve običajnega vsakdana na račun iger oziroma popolne prilagoditve bi bila sila vprašljiva. Ideja ''pade'' že na teh točkah, kaj šele, če bi dodali pomembnost gospodarskih vplivov in položaj v mednarodni družbi. Ob vsem tem ne čudi, da je postala organizacija iger domena največjih. Kitajska, Kanada, nato še Velika Britanija, Rusija in gospodarsko vse bolj prodorna Brazilija. In kaj ostane majhnim? Uživanje v tem, kar ponuja – otoček sredi jezera.

Ne spreglejte