Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
16. 8. 2008,
15.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 16. 8. 2008, 15.56

8 let

Pijem, ker moram

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Varnostni ukrepi so posebno poglavje olimpijskih iger. Tudi v Pekingu so se temu segmentu priprav zelo natančno posvetili.

Jasno je, da so časi, ko je bila ločnica med športniki in športnimi navdušenci tanka kot lipov list ali pa pogosto zgolj imaginarna, daljna preteklost. Zaščitenost športnikov je že kar nekaj desetletij poseben organizacijski in logistični zalogaj za vse organizatorje olimpijskih iger. Kmalu po skrbi za športnike, ki postajajo vse bolj izolirani od okolja, pa se je začela povečevati tudi skrb za splošno varnost. Nekaj incidentov, ki so vrgli temno senco na OI, in pa vsakodnevna globalna nevarnost terorističnih dejanj organizatorje silijo v vse strožje ukrepe. Vseeno pa naj bi se organizatorji vselej trudili kar se da zakriti glavnino varnostne mreže. Tudi ali pa predvsem zavoljo ohranjanja vsaj delne oblike športne narave dogodka. Kako je s tem v Pekingu? Sodeč po tem, da večjih incidentov ni, sistem deluje. Res pa je tudi, da so lovke tega sistema vidne praktično na vsakem koraku. Ob vstopih v olimpijska območja vas tako poleg prostovoljcev pričakajo tudi vojaki s strelnim orožjem.

Ograj je toliko, da so si vsi ponudniki železa v okolici vsekakor rešili življenjsko eksistenco. Kontrolne točke, ki spominjajo na tiste na letališčih, pa so seveda sestavni del vsakega posamičnega prizorišča. Pri teh pregledih je pod posebnim drobnogledom prtljaga, dvojnemu nadzoru z detektorjem kovin je podvržen tudi vsak posameznik Ob koncu pa te čaka še posebno presenečenje. Če imaš denimo v roki plastenko vode, te osebje vljudno prosi, da pred njimi spiješ požirek in jih s tem prepričaš o neoporečnosti vsebine. Pijem, ker moram. Prav zares. Ob tem sem večkrat pomislil, da "pijančke" v ljubljanskih parkih, ki bi verjetno z zadovoljstvom pozdravili takšno prakso. A tudi to so olimpijske igre. Iluzorno bi bilo pričakovati, da bo v Vancouvru, Londonu ali kje drugje drugače. Ne, prav gotovo ne. Vseeno pa bi veljalo posnemati kitajski sistem "olimpijskega območja". Ko namreč enkrat vstopiš v to območje, v katerega so vključeni tudi uradni avtobusi za vsa prizorišča, je pregledov konec. Na ta način so se izognili negodovanju športnikov in novinarjem ob morebitnih dvojih ali trojnih pregledovanjih in predvsem s svojevrstno disperzijo nadzornih točk krepko zmanjšali čakalni čas.

Ne spreglejte