Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
14. 2. 2010,
9.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 14. 2. 2010, 9.08

8 let

Red za zasluge

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V slovenski delegaciji zimskih olimpijskih iger v Vancouvru ne manjka športnikov s priponko kandidata za kolajno. Ali le-ta prinaša tudi (večno) spoštovanje?

Tina Maze, Robert Kranjec, Petra Majdič … Kdo bo Sloveniji priboril odličje na ZOI 2010? To je vprašanje, ki že lep čas kroži v slovenskih zimsko-športnih krogih. A kaj bo junaku ali junakinji prinesla olimpijska slava? Pustimo ob strani denarne nagrade, ki so glede na vloženi trud, učinek, veljavo dosežka in mednarodne trende preskromne.

Ključno vprašanje je, kakšno vlogo bo morebitna medalja prinesla morebitnemu junaku v naši družbi. V Sloveniji sicer zelo radi povzdigujemo in malikujemo svoje športne junake, se z njimi fotografiramo, jih trepljamo po rami in pred njimi pletemo raznorazne obljube. Toda (pre)pogosto so to le kratkoročne poteze in ukrepi z jasno določenim rokom trajanja. Kmalu nastopi druga plat. Morda zaradi nevoščljivosti ali pa zgolj nespoštovanja športnika, športnega delavca, trenerja ali le rezultata. Pot od hvale do zaničevanja in prezira je velikokrat zelo kratka. Zdi se, da je spoštovanje zaslužnih športnikov pri nas resen problem. Poglejmo nekaj primerov. Jure Košir? ''Samopromotor'', ki le išče dobiček.

Primož Kozmus? Prvak, ki je izrabil pet minut slave. Iztok Čop? Mož, ki skrbi le za svoj žep. Tone Vogrinec? Pohlepnež in nepoštenjak. Tina Maze? Muhasta zvezdnica. Peter Vilfan? Človek z dolgim jezikom. Primož Peterka? Prevzetnež in pretiran veseljak. Zlatko Zahovič in Srečko Katanec? No, saj poznate zgodbo … Je bilo dovolj? Vsi našteti so storili ogromno za slovenski šport in so marsikje zelo cenjeni. Slovenska športna javnost pa jim je podelila kopico priponk in med drugim gladko prezrla, da brez Vogrinca dolgo ne bi bilo slovenskega smučanja, da sta Kozmus in Čop poskrbela za predvajanje Zdravljice na olimpijskih igrah, da je Tina Maze prva prava vsestranska smučarka iz Slovenije, da brez Katanca in Zahoviča kljub regijskim razlikam ne bi bilo prvega poglavja slovenske nogometne pravljice … Da, še bi lahko naštevali. Jasno je, da imajo tudi športni junaki svoje muhe ali pa jim je kdaj spodrsnilo. A v tujini s tovrstnimi šampioni in zaslužnimi športnimi delavci ravnajo v rokavicah. Pri nas, žal, ne.

Ne spreglejte