Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 12. 2022,
19.48

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

3

Natisni članek

Pariz 2024 olimpijske igre Belorusija Rusija Thomas Bach MOK

Sreda, 7. 12. 2022, 19.48

1 leto, 5 mesecev

Mednarodni olimpijski komite

Se Rusi in Belorusi vračajo na velika tekmovanja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

3

Thomas Bach | "Z odsotnostjo športnikov se vojne ne morejo končati," o izključitvi ruskih in beloruskih športnikov iz mednarodnih tekmovanj pravi predsednik Moka Thomas Bach. | Foto Getty Images

"Z odsotnostjo športnikov se vojne ne morejo končati," o izključitvi ruskih in beloruskih športnikov iz mednarodnih tekmovanj pravi predsednik Moka Thomas Bach.

Foto: Getty Images

Mednarodni olimpijski komite (Mok) želi preučiti načine za vnovično vključitev ruskih in beloruskih športnikov, ki jim je bilo od februarja po invaziji Moskve na Ukrajino prepovedano nastopati na mednarodnih tekmovanjih, je v sredo dejal predsednik Moka Thomas Bach.

Potem ko je večina mednarodnih zvez sledila februarskemu priporočilu Moka o izključitvi ruskih in beloruskih športnikov, se je Mok zdaj omehčal in si te športnike želi na olimpijskih igrah leta 2024 v Parizu, poroča AFP.

"Njihovo sodelovanje v mednarodnem športu je bila 'velika dilema', ki so jo spolitizirale posamezne vlade, ki so posredovale, da bi Rusija končala invazijo. To je bila politična odločitev, mi pa moramo raziskati načine, kako preseči to dilemo in se vrniti v športne vode in in ne k političnemu vmešavanju," je dejal Bach, ki prepoved nastopanja noče primerjati z gospodarskimi in drugimi sankcijami.

"Sankcije proti ruski in beloruski državi in vladi nihče nikakor ni postavil pod vprašaj. Sankcije morajo ostati, s športom pa je vendarle drugače. Z odsotnostjo športnikov se vojne ne morejo končati, tako da si vsekakor želimo njihove vrnitve vsaj na olimpijskih igrah," je svojo željo, za katero je kot za vse druge do zdaj prejel podporo članov izvršnega odbora komiteja, izrazil Bach, ki ni želel napovedovati, kdaj bi se Rusija in Belorusija lahko vrnili na športna tekmovanja.

Preberite še:

Boks Rio 2016
Sportal Boksu grozi izgon z olimpijskih iger, njegovi krovni zvezi pa razpad
Wimbledon 2021 igrišče
Sportal Britanski zvezi kazen zaradi prepovedi nastopa ruskim in beloruskim teniškim igralcem
Ne spreglejte