Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 8. 2008,
9.31

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 17. 8. 2008, 9.31

8 let, 1 mesec

Zgodba o kupljivem trenerju odmeva v Avstraliji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Avstralski trener, ki je Jessico Schipper vzgojil v prvovrstno plavalno šampionko, je priznal, da je svoj program treninga za "veliko vsoto denarja" prodal trenerju kitajske plavalke Liu Zige.

Liujeva je nato Schipperjevo v Pekingu premagala na 200 metrov delfin. S tem je kupljivi trener "tam spodaj" sprožil precejšnje ogorčenje.

Schipperjeva je bila do Pekinga z rezultatom 2:05,40 nosilka svetovnega rekorda na 200 metrov delfin, nato pa je to znamko v Vodni kocki z izjemnim plavanjem za sekundo in 12 stotink podrla svetovni plavalni javnosti prej skoraj povsem neznana Liujeva, ki je tako postala olimpijska zmagovalka. Schipperjeva je bila šele tretja, mesto za drugo Kitajko Jiao Liuyang. To je bila šele tretja zlata olimpijska kolajna za Kitajsko od iger v Barceloni leta 1992, ko so telesno neverjetno močne kitajske plavalke osvojile štiri najžlahtnejša odličja.

"Plačajo dobro, plačajo veliko"

"Plačajo za programe. Plačajo dobro, plačajo veliko. Ne bi jim pomagal zastonj," je povedal 78-letni trener Ken Wood, ki je v plavalnem poslu že 40 let. Wood je tudi zavrnil očitke, da je izdal Schipperjevo, saj po njegovih besedah ni bil več njen trener vse od marčevskih avstralskih olimpijskih kvalifikacij. Oseminsedemdesetletnik ni želel izdati, koliko je od kitajske plavalne zveze dobil za svoje strokovno znanje, a je obenem pripomnil, da ga je slabo plačilo, ki ga dobiva kot avstralski trener, prisililo, da si je zaslužek iskal drugje.

Tudi predsednik avstralskega olimpijskega komiteja John Coates je priznal, da so avstralski trenerji slabo plačani ali svoje delo opravljajo celo prostovoljno, zaradi česar zaslužek iščejo drugje. V kratkem je napovedal načrt, s katerim naj bi zajezili beg domačega plavalnega znanja v tujino. Obenem je tudi zatrdil, da treniranje tujih plavalcev oziroma plavalk v Avstraliji ne bi smeli obravnavati kot nepatriotsko dejanje. Pojasnil je, da so si Avstralci vse do Sydneyja leta 2000 pomagali s številnimi tujimi trenerji in tako postali plavalna velesila.

"Nisem želel, da zmaga Liujeva"

Wood sicer vodi plavalno šolo severno od mesta Brisbane, kjer najboljšim plavalcem ponuja posebne programe za izboljšanje tehnike zamaha, trening z utežmi, kondicijsko pripravo ter prehrano. Liujeva je v zadnjih treh letih skupaj s trenerjem Wei Jinom trikrat trenirala na tej šoli. Kupljivi trener pa je priznal, da je bil notranje razklan, ko je videl, kako Liujeva premaguje njegovo nekdanjo varovanko. "Resnično se počutim sladko-grenko. Denar je eno, moram zaslužiti za življenje, ampak Jess je moja plavalka. Treniral sem jo vse od njenega 12. leta in sedaj jo je Liujeva premagala," je dejal Wood.

Na vprašanje, če meni, da je prav on odgovoren za to, da Avstralka ni osvojila zlata, pa je odgovoril: "Ne vem. Na to vprašanje ne morem odgovoriti, vendar pa sem želel, da zmaga Jess. Moje srce je z Jess. Želel sem si zlato zanjo. Nisem želel, da zmaga Liujeva."

Ne spreglejte