Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
24. 9. 2018,
14.50

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

1

Natisni članek

Lucas Mario Horvat Milan Mandarić NK Aluminij Zoran Barišić NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije Andres Vombergar

Ponedeljek, 24. 9. 2018, 14.50

5 let, 7 mesecev

Andres Vombergar najboljši strelec Olimpije

Mandarić se mu je javno odrekel, a je sledil čudežen preobrat #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

1

Andres Vombergar | Andres Vombergar je v tej sezoni odigral šest tekem za Olimpijo in dosegel štiri gole. | Foto Morgan Kristan / Sportida

Andres Vombergar je v tej sezoni odigral šest tekem za Olimpijo in dosegel štiri gole.

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Napadalec Olimpije Andres Vombergar tako navdušuje trenerja Zorana Barišića in navijače, da ga je Dunajčan označil kot primer pravega borbenega ekipnega igralca, ki je lahko vzor drugim. Argentinec s slovenskim srcem je v kratkem času prehodil pot od kalvarije, ko se ga je predsednik Milan Mandarić že javno odrekel, do srečnega preobrata in statusa najboljšega klubskega strelca.

Argentinski Slovenec Andres Vombergar je po spomladanskem zadetku v Ljudskem vrtu, s katerim je odločil derbi proti Mariboru (3:2) in Olimpijo popeljal do naslova državnega prvaka, pričakoval spodoben status v ekipi, a se je uštel. Ko je Stožice zapustil Igor Bišćan, se je za mladega napadalca začelo mučno obdobje, ki bi ga najraje izbrisal iz spomina.

Hadžić ga je vrnil v konico napada

Milan Mandarić je pred gostovanjem v Bakuju napovedal, da bo Vombergar zapustil Olimpijo. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Milan Mandarić je pred gostovanjem v Bakuju napovedal, da bo Vombergar zapustil Olimpijo. Foto: Urban Urbanc/Sportida Čeprav se je pojavil na velikem plakatu za uvodno evropsko tekmo s Qarabagom, se je znašel na stranskem tiru. Daleč od udarne enajsterice in celo seznama prijavljenih igralcev za nastope v Evropi.

Šlo je tako daleč, da je predsednik Milan Mandarić pred povratno tekmo prvega kroga kvalifikacij za ligo prvakov na Brniku potožil, da Vombergar ni napadalec, kot ga potrebujemo. ''Je drugačen od tistega, kar je obljubljal Mladen Rudonja (nekdanji športni direktor Olimpije, ki je zapustil ljubljanski klub po osvojenem naslovu, op. p.), ko ga je pripeljal k nam,'' je dejal in napovedal možnost njegove vrnitve v Argentino.

Južnoameričan s slovenskim srcem se je znašel v nezavidljivem položaju. Prosil je za priložnost, da novim trenerjem vsaj dokaže, kaj zmore, a so ga bolj ali manj ignorirali. Sonce mu je posijalo šele po odhodu Aleksandra Linte, ko ga je začasni strateg Safet Hadžić potegnil z naftalina in vrnil v ekipo. Postavil ga je v konico napada, tja, kjer ni mogel kandidirati na evropskih tekmah, saj ga preprosto ni bilo na seznamu.

Na domačih tekmah Olimpije ne manjka njegovih podpornikov. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Na domačih tekmah Olimpije ne manjka njegovih podpornikov. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Pritisnil je tipko reset

Kako pa o tem, zakaj ni bilo Vombergarja na seznamu kandidatov za nastop na evropskih tekmah Olimpije, razmišlja trener Zoran Barišić?

''Pomembno je, da smo pritisnili tipko reset. Tisto, kar se je zgodilo, je preteklost, ki nas več ne zanima. Zanimata nas le sedanjost in prihodnost, tisto, kar je bilo prej, pa na nas nima več vpliva. Zlasti name. Zato vam ne morem odgovoriti na to vprašanje,'' je diplomatsko odvrnil Barišić.

Trener bi si želel, da bi se vsi borili in tekli kot Vombergar

Slovenski Argentinec je s štirimi goli prvi strelec Olimpije v 1. SNL. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Slovenski Argentinec je s štirimi goli prvi strelec Olimpije v 1. SNL. Foto: Morgan Kristan / Sportida Vombegar se je prerodil. Javnost se je čudila, zakaj ni mogel pomagati soigralcem že prej, ko je v ekipi primanjkoval napadalec takšnih karakteristik. Pri Hadžiću je navdušil, obudil status ljubljenca navijačev, zaupa pa mu tudi Zoran Barišić. Proti Aluminiju je dosegel dva zadetka in sprejemal ovacije navijačev, ko je zapustil igro.

''Dobro je delal, dosegel zadetka in bil neugoden za obrambo. To sem od njega tudi pričakoval, je pravi ekipni igralec, teamplayer. Želel bi si, da bi se vsi borili in tekli kot on. Da bi se tako borili za gol,'' je ocenil njegov učinek strateg z Dunaja.

''Po prvem zadetku je bilo vse lažje, takrat se nam je odprlo. V drugem polčasu smo bili pravi, naša samozavest je zrasla, dobro smo igrali,'' se je Vombergar po tekmi strinjal z oceno novinarja Planet TV Mateja Podgorška, da so maloštevilni gledalci v Stožicah verjetno spremljali najboljši polčas Olimpije pod taktirko Barišića.

''Zdaj moramo izkoristiti prihodnji domači tekmi (Olimpija bo ta teden igrala doma še z Gorico in Krškim). Zelo dobro treniramo in delamo, pred našimi navijači uživam v igri,'' je priznal najboljši strelec Olimpije v tej sezoni, saj je v Prvi ligi Telekom Slovenije dosegel že štiri zadetke. Izžareva tako visoko stopnjo samozavesti, da mu je Rok Kronaveter prepustil izvajanje najstrožje kazni.

Ni mu bilo lahko

V objemu navijačev po naslovu državnega prvaka. | Foto: Vid Ponikvar V objemu navijačev po naslovu državnega prvaka. Foto: Vid Ponikvar Sredi poletja je bil prečrtan, trenerja Ilija Stolica in Aleksandar Linta mu nista posvečala velike pozornosti, v prvenstvu je zbral je le 85 minut, po 29. juliju pa ni več nastopil. Vombergar je trpel. ''Zdaj spet igram. Prej ni bilo lahko, a sem s trudom, treningom dočakal priložnost. Upam, da jo bom dobro izkoristil.'' Da je na dobri poti, priča bogat strelski izkupiček. Na zadnjih štirih tekmah je dosegel štiri gole, hkrati pa prispeval še dve podaji.

Na tekmah Olimpije ima glasno podporo, ne manjka tudi transparent v njegovo podporo. ''Moji navijači, družina, prijatelji, cel stadion … Zelo sem jim hvaležen,'' se jim zahvaljuje Andres, ki v Sloveniji rad sliši, če ga naslavljajo kot Andreja.

Horvat ve, kdaj se je tekma prelomila

Vombergar ni edini slovenski Argentinec, ki je zaigral na nedeljskem dvoboju v Stožicah. To je tudi Mario Lucas Horvat, ki se je prav tako vpisal med strelce, tekme pa ne bo pomnil po najlepšem tudi zaradi dogodka v 49. minuti, ko je sodnik Roberto Ponis po njegovem igranju z roko v kazenskem prostoru strogo pokazal na belo točko.

"Prvi polčas smo dobro stali na igrišču. Olimpiji nismo pustili veliko prostora. Po 11-metrovki se je tekma prelomila. Olimpija je zadela, mi pa bili deset minut izgubljeni na igrišču,'' je priznal izkušeni zvezni igralec, ki je v Sloveniji branil tudi barve Drave, Interblocka in Domžal.

Ne spreglejte