Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
26. 4. 2020,
20.00

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Sergej Jakirović Ante Čačić Krunoslav Jurčić Ivo Šušak Milan Đuričić

Nedelja, 26. 4. 2020, 20.00

4 leta

Učinek rojakov Sergeja Jakirovića na klopi NK Maribor

Maribor in Hrvati? Večna in nesrečna zgodba.

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

1

Sergej Jakirović | Njegovi rojaki so v povprečju na klopi NK Maribor zdržali manj kot devet mesecev. Kako pa bo s Sergejem Jakirovićem? | Foto Osebni arhiv Sergeja Jakirovića

Njegovi rojaki so v povprečju na klopi NK Maribor zdržali manj kot devet mesecev. Kako pa bo s Sergejem Jakirovićem?

Foto: Osebni arhiv Sergeja Jakirovića

Sergej Jakirović, novopečeni trener NK Maribor, je že peti Hrvat, ki je v času slovenske samostojnosti sedel na vročo vijoličasto klop. Pobrskali smo po preteklosti in preverili, kako so se odrezali njegovi rojaki. Odgovor za mariborsko nogometno prihodnost ni pomemben, a je dejstvo, da ne najboljše.

 

Mislite, da bo Sergej Jakirović uspešen na klopi NK Maribor?

  • Da, blestel bo
    53,23 %
    214 glasov
  • Da
    9,20 %
    37 glasov
  • Ne
    23,63 %
    95 glasov
  • Ne, katastrofalen bo
    13,93 %
    56 glasov
Oddanih 402 glasov

Ivo Šušak (394 dni):

Ivo Šušak je edini od dozdajšnjih štirih Hrvatov, ki so sedeli na klopi NK Maribor, z lovoriko. | Foto: Getty Images Ivo Šušak je edini od dozdajšnjih štirih Hrvatov, ki so sedeli na klopi NK Maribor, z lovoriko. Foto: Getty Images Takrat izkušeni Ivo Šušak je prvi Hrvat, ki je treniral NK Maribor, in tudi tisti, ki je na njegovi klopi zdržal najdlje. Pa čeprav komaj nekaj tednov več kot eno leto.

Prišel je septembra leta 2000, ko je nasledil Matjaža Keka. Ta je moral oditi po prvenstvenem porazu proti takratnemu slovenskemu prvoligašu Korotanu, za katerega je, zanimivo, igral prav zdajšnji novi trener Mariborčanov Sergej Jakirović.

Šušak je tudi edini Hrvat, ki je z Mariborom osvojil lovoriko. Leta 2001 je bil z njim prvak po dramatični končnici, ko so vijoličasti do takrat svoje pete prvenstvene lovorike prišli v zadnjem krogu na štadionu za Bežigradom. Na derbi z Olimpijo so prišli z dvema točkama prednosti in potem z golom Madžara Barabasa Sztipanovicsa remizirali z 1:1, kar je bilo dovolj za veliko slavje Mariborčanov sredi Ljubljane.

Od Ljudskega vrta se je moral Šušak posloviti po treh mesecih nove sezone, potem ko je v prvih devetih prvenstvenih krogih Maribor osvojil 19 točk in prepričljivo izgubil obe evropski tekmi. V kvalifikacijah za ligo prvakov je proti Glasgowu Rangersu izgubil z 1:3 in 0:3. Zanimivo, da sta bila to dva od vsega treh porazov, ki jih je z Mariborom v tisti sezoni v 11 tekmah doživel. Poslovil se je po 8. prvenstvenem krogu, v katerem je pred domačimi navijači klonil proti Muri z 0:1.

Nasledil ga je povratnik na mariborsko klop Bojan Prašnikar.

Učinek na mariborski klopi:

Zmage: 21
Remiji: 2
Porazi: 10
Lovorike: 1 prvenstvo (2001)
Sergej Jakirović
Sportal Novemu trenerju NK Maribor se je razvezal jezik #video

Milan Đuričić je v Ljudskem vrtu zdržal skoraj natanko eno leto. | Foto: Vid Ponikvar Milan Đuričić je v Ljudskem vrtu zdržal skoraj natanko eno leto. Foto: Vid Ponikvar

Milan Đuričić (370 dni):

Prišel je v enem najtežjih obdobij mariborskega kluba, po sezoni 2004/05, v kateri so Mariborčani z Vojislavom Simeunovićem pristali šele na šestem mestu in ostali brez Evrope. Za trenerja je bil imenovan še pred koncem sezone, v začetku maja, a z delom začel pozneje. Pred začetkom sezone 2005/06.

Za Milana Đuričića je bil usoden izpad v polfinalu pokalnega tekmovanja proti Celju, po katerem je odstopil sam. Pet krogov pred koncem prvenstvene sezone, ki so jo Mariborčani končali na četrtem mestu. Pred porazom proti Celju, ki se je zgodil v začetku maja, je v petih prvenstvenih tekmah pred tem osvojil le štiri točke.

Nasledil ga je Marijan Pušnik.

Učinek na mariborski klopi:

Zmage: 14
Remiji: 6
Porazi: 11
Lovorike: /
Matjaž Kek
Sportal Noro, kaj vse je že doživel Jakirović proti Mariboru

Ante Čačić je bil trener Maribora manj kot štiri mesece. | Foto: Vid Ponikvar Ante Čačić je bil trener Maribora manj kot štiri mesece. Foto: Vid Ponikvar

Ante Čačić (116 dni):

Le leto za tem, ko ga je z zagrebškim Dinamom ustavil na zadnji stopnički na poti do lige prvakov, je Ante Čačić v začetku junija 2013 sedel na klop Maribora, ki jo je po koncu sezone nepričakovano zapustil uspešni Darko Milanič.

"Vsi mu želimo najboljše. Podpirali ga bomo, da mu bo uspelo. Slaba in hkrati dobra novica je ta, da je tu že zmagoval in odšel kot zmagovalec," ga je pozdravil takratni športni direktor Zlatko Zahović, ki je le mesec dni pozneje odstopil s svojega položaja, a se nanj kmalu vrnil.

Nedolgo zatem je bila zgodba poznejšega hrvaškega selektorja končana. In ne, ni odšel kot zmagovalec. Čačića so konec septembra odnesli slabi rezultati. Po vsega točki, ki jo je osvojil v treh prvenstvenih krogih pred tem, je bil zanj usoden poraz v Kopru.

Pred tem je Maribor po izpadu v dodatnih kvalifikacijah za ligo prvakov, v katerih je bil brez možnosti proti takratnemu češkemu prvaku Viktorii Plzen, popeljal v skupinski del lige Europa, a tam vodil samo eno tekmo. Domač obračun z ruskim Rubinom Kazanom, ki ga je izgubil z 2:5, in se je zvrstil med slabši prvenstveni niz.

Nasledil ga je Ante Šimundža.

Učinek na mariborski klopi:

Zmage: 8
Remiji: 5
Porazi: 5
Lovorike: /
Sergej Jakirović
Sportal Znana je prva poteza Oliverja Bogatinova. Maribor ima novega trenerja.

Krunoslav Jurčić se je moral posloviti po vsega eni tekmi v drugem delu sezone 2015/16. | Foto: Vid Ponikvar Krunoslav Jurčić se je moral posloviti po vsega eni tekmi v drugem delu sezone 2015/16. Foto: Vid Ponikvar

Krunoslav Jurčić (185 dni):

Po Čačiću in odhodu Šimundže, ki je iz Evrope po porazu proti kazahstanski Astani nepričakovano izpadel že po dveh tekmah, je konec avgusta 2015 Zahović v Maribor ponovno pripeljal hrvaškega trenerja. Še drugič je na trenersko klop posadil človeka, ki si je trenersko ime ustvaril pri zagrebškem Dinamu.

Krunoslav Jurčić je Zagrebčane pred tem vodil kar trikrat, z njimi osvajal lovorike in igral v ligi prvakov. "Prišel sem v klub z vizijo," je na predstavitveni novinarski konferenci povedal Jurčić in upal, da bo podobne rezultate, kot so mu uspevali na Maksimirju, ponovil tudi v Ljudskem vrtu.

Ni se zgodilo. Čeprav je bil med navijači Maribora priljubljen in so vijoličasti dosegali spektakularne zmage (7:1, 6:1, 5:0, 4:1 …), na tekmo pa v povprečju dosegali kar tri zadetke, je zdržal vsega pol leta. Že po prvi prvenstveni tekmi drugega dela sezone, ko je doma v začetku marca 2016 izgubil proti Celju z 0:1, se je moral posloviti. Ni skrivnost, da je bilo zanj bolj kot rezultati usodno to, da se ni najbolje razumel z Zahovićem.

Nasledil ga je Milanič, ki je potem osvojil dve prvenstveni lovoriki, se uvrstil v ligo prvakov in skorajda natanko štiri leta pozneje spet odšel, s tem pa naredil prostor za še petega Hrvata na klopi Maribora. Jakirovića, ki pa ga ni pripeljal Zahović, ampak njegov naslednik v pisarni športnega direktorja NK Maribor Oliver Bogatinov.

Učinek na mariborski klopi:

Zmage: 10
Remiji: 4
Porazi: 2
Lovorike: /

Kdo od naštetih Hrvatov na klopi Maribora je na vas pustil najboljši vtis?

  • Ante Čačić
    2,01 %
    8 glasov
  • Milan Đuričić
    1,01 %
    4 glasov
  • Krunoslav Jurčić
    79,90 %
    318 glasov
  • Ivo Šušak
    2,01 %
    8 glasov
  • Nihče
    15,08 %
    60 glasov
Oddanih 398 glasov
Saša Arsenović Andrej Fištravec
Sportal Bo Maribor ob koncu prihodnje pomladi zardeval od sramu?

 

Ne spreglejte