Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
20. 7. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

8

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor NK Domžale NK Triglav ND Gorica NK Rudar NK Mura NK Celje

Petek, 20. 7. 2018, 4.00

5 let, 9 mesecev

Pred začetkom nove sezone Prve lige Telekom Slovenije

Olimpija beži, Maribor lovi, Domžale prežijo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

8

NK Olimpija | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Danes se začenja nova prvoligaška nogometna sezona, v kateri naj bi za naslov, spet obračunala Olimpija, ki brani dvojno krono, in Maribor, v ozadju pa bodo na priložnost tudi tokrat čakale Domžale in morda še kdo. Kaj lahko od nove sezone, ki jo bomo na Sportalu in Planet TV tokrat spremljali še podrobneje, pričakujemo?

Pred nami je nova sezona slovenske nogometne Prve lige Telekom Slovenije, ki je v zadnjih letih vse bolj priljubljena in tudi gledana. V novi sezoni bomo na Sportalu skupaj s Planet TV, ki bo v živo prenašal kar štiri tekme na vsak krog, ta trend skušali nadaljevati in ga spraviti še na višjo raven.

Zadnja sezona je bila zelo razburljiva, prav nič drugačne pa si ne obetamo tudi zdaj, ko lahko spet pričakujemo hud boj za vrh med Olimpijo in Mariborom, zagotovo pa lahko presenetijo tudi Domžale.

Zanimivo bo spremljati tudi, ali bosta nov korak naredili tudi tradicionalno pomembna igralca na slovenski prvoligaški sceni Gorica in Celje, ki se na novo postavljata na noge po spodrsljajem s sodelovanjem s tujimi investitorji. Zagotovo bo dogajanje popestrila tudi Mura, ki s tradicionalno nogometno prekmursko regijo prinaša svež veter.

Zlatko Zahović po nekaj turbulentnih mesecih ni odšel iz Maribora in si verjetno bolj kot kdajkoli želi, da bi se vrnil na vrh. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Zlatko Zahović po nekaj turbulentnih mesecih ni odšel iz Maribora in si verjetno bolj kot kdajkoli želi, da bi se vrnil na vrh. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Kaj lahko od nove sezone poleg tega, da bo Olimpija zagotovo zamenjala trenerja ali dva, v Mariboru pa bo za novo afero poskrbel Zlatko Zahović, pričakujemo, če se malce pošalimo?

V boju za vrh je bilo lani tako zanimivo, kot še nikoli ni bilo. Naslov prvaka je bil odločen šele v zadnjem krogu, prvak pa je imel enako število točk kot podprvak! Zelo napeto je bilo tudi v boju za četrto, zadnjo evropsko vstopnico. Tudi tam sta klub, ki je v Evropo skočil, kot tisti, ki je brez nje ostal, osvojila isto število točk. V zadnjem krogu se je odločalo tudi v boju za obstanek.

Res razburljivo je bilo in prav lahko, da bo v tej sezoni, ki se začenja, podobno.

Prvič bo sodnik v svojo piščalko močno zapihal danes zvečer v Kidričevem, enem izmed desetih prvoligaških prizorišč v tej sezoni, zadnjič pa 25. maja prihodnje leto, ko bomo dobili prvaka 28. slovenske nogometne lige.

Do zdaj imamo pet prvakov. Rekorder je Maribor s kar 14 naslovi. Na drugem mestu je Olimpija, ki je dva od svojih šestih prvenstvenih lovorik osvojila v zadnjih treh letih. Gorica je tretja, prvak je bila štirikrat, dvakrat so se veselili Domžalčani, enkrat pa Koper. Edini prvak, ki ga trenutno ni v prvi ligi.

Rok Kronaveter Maribor Olimpija
Sportal Brez Ronalda, Messija ali Modrića, a je - naša

In kdo so klubi, ki se bodo za naslov, Evropo ali obstanek potegovali v tekmovanju, ki bo že šesto leto v nizu in deveto v zadnjih 13 letih nosilo ime Prva liga Telekom Slovenije? Pojdimo od prvega do zadnjega štartnega mesta glede na razvrstitev ob koncu zadnje nogometne dirke za VN Slovenije.

Olimpija v novo sezono vstopa kot branilka dvojne krone in kot taka predstavlja plen za lovce, ki prihajajo iz ozadja. Ljubljančane, ki so tudi letos poleti ostali zvesti svoji naravi, odkar jih vodi Milan Mandarić, in so povsem prevetrili podobo, si seveda kot prvi želi ujeti Maribor, ki bo z najbolj uspešnim slovenskim zbirateljem lovorik Darkom Milaničem naredil vse, da se vrne tja, kamor misli, da spada. Na vrh, seveda.

Milan Mandarić tretji naslov prvaka z Olimpijo lovi po ustaljenem načinu. Z novim trenerjem in zelo spremenjeno igralsko zasedbo. | Foto: Vid Ponikvar Milan Mandarić tretji naslov prvaka z Olimpijo lovi po ustaljenem načinu. Z novim trenerjem in zelo spremenjeno igralsko zasedbo. Foto: Vid Ponikvar

Zelo nevarne bodo zagotovo tudi Domžale, ki pod vodstvom Simona Rožmana in z zdravo klubsko politiko delajo na dolgi rok. V zadnjih letih so vselej blizu, a na koncu nikoli na vrhu, zaradi česar jih v boju za lovoriko marsikdo ne jemlje resno, a mlade ekipe, ki ima ob sebi nogometaše, kot so Senijad Ibričić, Agim Ibraimi in Andraž Kirm, nikakor ne gre odpisati.

Rudar, ki letos še šesto leto v zgodovini kluba igra v Evropi, je v prejšnji sezoni presenetil in prav zanimivo bo videti, kako se bo pod vodstvom starega mačka Marijana Pušnika znašel v novi sezoni.

V Celju zanimiv projekt vodi Dušan Kosić. Še en v slovenskem nogometu dokazan trener, čigar podpis je v klubu vse bolj viden in kdo ve, če morda lahko Celjane v novi sezoni pripelje še kaj višje od petega mesta, s katerega se podajajo v novo sezono.

Milan Mandarić Zlatko Zahović
Sportal Koliko sta Mandarić in Zahović zaslužila v tem poletju? Sta sploh kaj?

Gorica je po presenetljivo dobri sezoni 2016/17, v kateri je pristala celo na drugem mestu, v prejšnji sezoni nekoliko razočarala in pristala šele na šestem mestu, a bolj kot rezultati z igrišča so bili Novogoričanom v zadnjih letih pomembne številke, ki so se izpisovale na klubski blagajni. Te pravijo, da se Gorica uspešno pobira po luknji, ki je nastala po odhodu italijanskih investitorjev, ki so tretji najbolj uspešen slovenski klub spravili na rob prepada. Miran Srebrnič, slovenski Alex Ferguson, ki se podaja že v peto sezono v nizu na klopi enega in istega kluba, kar je za slovenski prostor nepojmljivo, bo zagotovo skušal postoriti čim več.

Domžalčani se prav gotovo lahko vmešajo v boj z vrh. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Domžalčani se prav gotovo lahko vmešajo v boj z vrh. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Po zgodovinski prvi uvrstitvi med prvoligaše pred tremi leti so se Krčani s četrto prvoligaško sezono, ki je pred njimi, že ustalili med elito in bodo prav gotovo naredili vse, da del nje tudi ostanejo. Glede na to, da jim je do zdaj uspevalo brez večjih težav, se to prav lahko zgodi še enkrat.

Aluminij, ki se je v prejšnji sezoni do zadnjega boril za obstanek, ob tem pa se prvič v svoji zgodovini uvrstil v finale pokala, vstopa v tretjo prvoligaško sezono v nizu. V Kidričevem verjamejo, da tudi ne zadnjo.

Triglav, ki je zdaj že dve desetletji ptica selivka med prvo in drugo ligo, si je lani obstanek med najboljšimi slovenskimi nogometnimi klubi zagotovil po dodatnih kvalifikacijah. Od Kranjčanov boj za obstanek pričakujemo tudi v novi sezoni.

Ante Šimundža je Muro vrnil nazaj na slovenski prvoligaški nogometni zemljevid. | Foto: Mario Horvat/Sportida Ante Šimundža je Muro vrnil nazaj na slovenski prvoligaški nogometni zemljevid. Foto: Mario Horvat/Sportida

Prvoligaški nogomet se vrača v Mursko Soboto, ki velja za eno najbolj nogometnih mest v Sloveniji. Mura se med prvoligaše vrača po petih letih, prav gotovo pa si od nje, če ne drugega, lahko obetamo vsaj dvig povprečja obiskanosti tekem v ligi. Toda glede na to, da jo s klopi vodi človek, ki se je kot trener že uvrstil v ligo prvakov in osvajal lovorike, Ante Šimundža, si lahko od Prekmurcev obetamo tudi marsikaj drugega.

Deset klubov in ena liga. Mreže so napete, trava je pokošena, oprema nogometašev je ustrezna in pripravljena. Sodnik, piskaj začetek. Naj se Prva liga Telekom Slovenije 2018/19 začne!

Kdo bo prvak v sezoni 2018/19

  • Olimpija
    24,23 %
    237 glasov
  • Maribor
    69,02 %
    675 glasov
  • Domžale
    5,42 %
    53 glasov
  • Nihče od naštetih
    1,33 %
    13 glasov
Oddanih 978 glasov

Nogometna vročica se nadaljuje!

Prve tekme #PLTS lahko že od petka naprej spremljate na Planet TV in Planet 2. Že v ponedeljek, 23. julija, pa bo na Planet 2 prvič na sporedu oddaja Goool!, ki jo bo vodil Dani Bavec. Več o razporedu tekem in novi nogometni oddaji si lahko preberete TUKAJ.

Ne spreglejte