Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
14. 2. 2019,
20.02

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

Natisni članek

top 10 Dimitar Ivanov Makriev Dalibor Stevanović Zlatan Ljubijankić Siniša Anđelković Edin Junuzović Nemanja Maksimović Petar Stojanović Jean-Claude Billong Miha Zajc Jan Mlakar Andraž Šporar Ezekiel Henty Prva liga Telekom Slovenije

Četrtek, 14. 2. 2019, 20.02

5 let, 2 meseca

Top 10: zimski prestopni rok v Sloveniji (najdražji odhodi)

Milijoni, ki pridno polnijo (slovenske) žepe

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50
Andres Vombergar | Bi lahko Andres Vombergar poskrbel v izdihljajih zimskega prestopnega roka za selitev, s katero bi se uvrstil med deset največjih? | Foto Mario Horvat/Sportida

Bi lahko Andres Vombergar poskrbel v izdihljajih zimskega prestopnega roka za selitev, s katero bi se uvrstil med deset največjih?

Foto: Mario Horvat/Sportida

V petek se bo za najboljše slovenske nogometne klube končal zimski prestopni rok. V preteklosti je poskrbel za kar nekaj atraktivnih prestopov, pod največjega pa se je leta 2016 podpisal Ezekiel Henty, za katerega je moskovski Lokomotiv plačal kar 5,5 milijona evrov. Na vrhu lestvice najbolj donosnih zimskih prestopov igralcev iz klubov 1. SNL kraljuje Olimpija. Predstavljamo vam deset največjih.

Zanimivo je, da je 1. SNL praviloma najvišje prestope doživljala v zimskem prestopnem roku. V svetu je znan pojav, da se posli z višjimi odškodninskimi zneski sklepajo v poletnem prestopnem roku, v Sloveniji pa je nekoliko drugače, saj največji poletni prestop, pred devetimi leti ga je s selitvijo iz Maribora v Palermo izvedel Josip Iličić (2,3 milijona evrov), na večni lestvici zaseda šele peto mesto. Jan Oblak, ki je kot golobradi mladenič iz Olimpije prestopil k lizbonski Benfici, ta pa je zanj plačala 1,7 milijona evrov, tako na primer sploh ni med desetimi najvišjimi prestopi klubov 1. SNL. Katerih pa je deset največjih zimskih prestopov?

Ezekiel Henty: 5,5 milijona evrov, Olimpija – Lokomotiv Moskva (2016)

Pred tremi leti je bil Nigerijec na odličnem glasu. Mlad, nepredvidljiv, hiter, skoraj neustavljiv. Navdušil je zlasti na večnem derbiju v Ljudskem vrtu (3:0), po katerem je mariborsko klop zapustil Ante Šimundža, in prispeval pomemben delež k jesenskem naslovu Olimpije. Nato je postal tarča ruskega kapitala. Iz Moskve je prišla nemoralna ponudba, rekord slovenskih rekordov.

Lokomotiv je ponudil 5,5 milijona evrov za 22-letnega napadalca, ki ga je Olimpija pred tem po zaslugi velikega prizadevanja Milenka Ačimovića za veliko nižji znesek odkupila od Milana. S tem je tlakovala pot izjemnemu poslu, ki je odmeval tudi v tujini. Z njim so se okoristili tako Olimpija in posredniki. Takrat je bil Henty na vrhuncu moči.

V 1. SNL je odigral 45 tekem (Olimpija in Gorica) ter dosegel 14 zadetkov. | Foto: Vid Ponikvar V 1. SNL je odigral 45 tekem (Olimpija in Gorica) ter dosegel 14 zadetkov. Foto: Vid Ponikvar

Transfermarkt je njegovo tržno vrednost ocenil na 1,5 milijona evrov. Pri Olimpiji je bil eden od najboljših napadalcev v ligi, v Rusiji pa mu ni in ni steklo. Menjava okolja je zahtevala prevelik davek. Pokazal je premalo. Rusi so ga posodili Baniyasu v ZAE, nato pa je leta 2017 odšel na Madžarsko k Vidiju. Povrnil si je tekmovalno formo, lani ga je kupila Akademija Puškaš in ga posodila Osijeku.

Na Hrvaškem si deli slačilnico z Erikom Janžo in se poteguje za drugo mesto. Občasno še pokaže kakšno mojstrovino, tako je v začetku sezone s škarjicami osmešil obrambo Hajduka, a je atraktivnih potez bistveno manj kot leta 2015 v dresu Olimpije. Za Slavonce je v 14 nastopih dosegel štiri zadetke. Njegova vrednost upada, po novem velja je le 0,85 milijona evrov. Skoraj dvakrat manj kot takrat, ko je postal rekorder Prve lige Telekom Slovenije.

Andraž Šporar: 3,8 milijona evrov, Olimpija – Basel (2016)

Kmalu po Hentyju je napad Olimpije zapustil še njegov stanovski kolega iz Ljubljane. Rekorder Olimpije in veliki ljubljenec navijačev je zgolj v jesenskem delu šampionske sezone 2015/16 dal 17 zadetkov, kar je po koncu sezone zadoščalo za delitev naslova prvega strelca tekmovanja. Čeprav se je pozimi preselil v Švico!

Milanu Mandariću je uspel drugi veliki posel, saj je s poznejšimi bonusi in nagradami moral Basel za vročega Slovenca odšteti kar 3,8 milijona evrov. Na zdravstvenem pregledu so novemu delodajalcu začuda ušle Šporarjeve težave s stopalom. Ni veliko igral, ampak bolj trpel in okreval po operaciji. Bolj kot o igrah se je razpredalo o družabnem in ljubezenskem življenju mladega asa.

V 1. SNL je odigral 95 tekem (Olimpija) ter dosegel 46 zadetkov. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V 1. SNL je odigral 95 tekem (Olimpija) ter dosegel 46 zadetkov. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Basel je osvajal lovorike brez njegove konkretnejše pomoči. Resda je debitiral v ligi prvakov, a s skromno minutažo in dolgo strelsko sušo. Poslovil se je od Švice, njegova tržna vrednost (2,5 miijona evrov) pa je od prihoda v Basel začela strmo upadati. Ni pomagala niti selitev k nemškemu drugoligašu Arminia Bielefeld.

Številke so začele rasti šele takrat, ko ga je kupil Slovan Bratislava. Tam je v sebi odkril strelski jaz, ki ga je krasil v Ljubljani. Vrnil se je na velika vrata, postal prvi strelec slovaške prve lige, standardni član reprezentance. Zdaj je njegova tržna vrednost 0,9 milijona evrov, v almanahih pa bo zapisano, da je leta 2016 ustvaril tretji največji zimski prestop slovenskega nogometaša vseh časov. Tako iz domačega ali tujega kluba. Višjo odškodnino so plačali le za Kevina Kampla, ko je šel pozimi iz Salzburga v Borussio Dortmund (12 milijonov evrov), in Benjamina Verbiča, ki je lani zamenjal Köbenhavn za Dinamo Kijev (4 milijoni evrov).

Jan Mlakar: 3 milijoni evrov, Maribor – Brighton & Hove Albion (2019)

Napadalec Maribora je posebnež na lestvici, saj je to zimo sklenil odmeven posel z angleškim prvokategornikom, a vseeno ostal v Sloveniji. Angleški galebi so ga namreč posodili vijolicam in dvojno osrečili vodstvo mariborskega kluba. Nekdanji up Domžal že ima izkušnje s tujino. Kot golobradi mladenič se je odpravil v Firence, a pri Fiorentini ni dočakal resnejše priložnosti za uveljavitev med člani.

V 1. SNL je odigral 28 tekem (Maribor) ter dosegel 12 zadetkov. | Foto: Vid Ponikvar V 1. SNL je odigral 28 tekem (Maribor) ter dosegel 12 zadetkov. Foto: Vid Ponikvar

Več minut je dočakal v serie B v Benetkah, nato pa je lani menil, da bi bolje napredoval v domovini. Maribor ga je vrnil v življenje. Zadetki, podaje, zanimanje selektorja. Rasla je tudi njegova tržna vrednost. Zdaj je vreden 0,85 milijona evrov. Če bo prvak z Mariborom, bo poleti vrednost zagotovo še zrasla. Že zdaj je klubski rekorder Maribora. Pa čeprav je prestopil pozimi, ne pa poleti.

Vsi članki iz rubrike Top 10 na enem mestu.

Miha Zajc: 2,3 milijona evrov, Olimpija – Empoli (2017) 

Primorec je vajen selitev. V Olimpijo bi lahko prišel še prej, saj je pri njej zablestel že kot najstnik, uradna selitev v Stožice pa je bila šele leta 2014. Postal je kreativni vodja zmajev, v reprezentanci pa naravni naslednik Valterja Birse. Lani je bil najboljši strelec v državnem dresu, prava osvežitev zvezne vrste. Pri 24 letih še vedno spada med mlajše igralce. Pri Empoliju se mu sprva ni godilo najbolj posrečeno, saj je s klubom nesrečno izpadel v drugo ligo.

V 1. SNL je odigral 122 tekem (Olimpija) ter dosegel 20 zadetkov. | Foto: Vid Ponikvar V 1. SNL je odigral 122 tekem (Olimpija) ter dosegel 20 zadetkov. Foto: Vid Ponikvar

Vseeno je ostal zvest toskanskemu klubu, se vrnil v začetno postavo, postal njegova osrednja moč, jeseni pa je imel spet mešane občutke za zadovoljstvo. Konec januarja je sledil spektakularen prestop, vreden 6,5 milijona evrov, ko je odšel k Fenerbahčeju.

To je bilo veliko presenečenje za vse. V Turčiji še čaka na krstni nastop. Ko je odšel iz Ljubljane, je bil vreden 0,8, zdaj je kar šest milijonov evrov. Uspel mu je skok, takšen trend pa bi lahko nadaljeval tudi v prihodnje.

Jean-Claude Billong: 2,1 milijona evrov, Maribor – Benevento (2018)

Francoz je rekorder med branilci Prve lige Telekom Slovenije. Postal je vzorčni primer premišljenega in spretnega posla Maribora. Leta 2017 je prišel v Ljudski vrt iz Velenja, nato pa že po polovici leta zapustil Štajersko in odšel v serie A k Beneventu. Maribor je za obrambnega igralca prejel več kot dva milijona evrov, kar je bil velik zaslužek.

V 1. SNL je odigral 38 tekem (Rudar in Maribor) ter dosegel tri zadetke. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V 1. SNL je odigral 38 tekem (Rudar in Maribor) ter dosegel tri zadetke. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Francoz je s klubom padel v drugo ligo, pozimi pa ga je Benevento, nedavno ga je okrepil nekdanji nogometaš Maribora in Triglava Dejan Vokić, posodil Foggii. V tujini ima že veliko izkušenj. Igral je tudi v ZDA in na Portugalskem. Njegova tržna vrednost je, odkar je zapustil Slovenijo, z 0,4 zrasla na 0,9 milijona evrov.

Petar Stojanović: 2 milijona evroa, Maribor – Dinamo Zagreb (2016) 

Posel, pri katerem je končni dobiček Maribora po besedah Zlatka Zahovića znašal 2,8 milijona evrov, Transfermarkt pa ostaja pri okroglih dveh milijonih, je bil do nedavnega največji v zgodovini vijolic. Ljubljančan je odšel leta 2016 v Zagreb zelo vroč. Že takrat je bil eden od najboljših nogometašev Maribora z izkušnjami iz lige prvakov. Kot obetavni bočni branilec bi z agentom Amirjem Ružnićem že skoraj izpeljal odmeven prestop v Nemčijo k Hannovru, nato pa je prišla pozimi ponudba Dinama.

V 1. SNL je odigral 45 tekem (Maribor) ter dosegel dva zadetka. | Foto: Reuters V 1. SNL je odigral 45 tekem (Maribor) ter dosegel dva zadetka. Foto: Reuters

Končal je na Hrvaškem, kjer je jeseni naredil zgodovinski uspeh v Evropi, saj si je z modrimi po skoraj pol stoletja zagotovil spomladanske nastope v Evropi. V Zagrebu nekoliko stagnira. Njegova vrednost upada. Če je prej veljal dva milijona evrov, je zdaj vreden 1,35 milijona evrov.

Nemanja Maksimović: 2 milijona evrov, Domžale – Astana (2015)

Mladi srbski as je nekdanji up Crvene zvezde. Kot mladi igralec se je ustavil še v Veroni, nato pa prišel leta 2013 v Domžale. Dve leti pozneje je njemu in rumeni družini uspel super posel. Odšel je v Kazahstan, od takrat pa klubi z njim vedno bolje zaslužijo. Astana ga je prodala Valencii, španskemu velikanu, ki je v tej sezoni igral tudi v ligi prvakov, za tri milijone, netopirji pa so ga lani poleti prodali Getafeju za pet milijonov evrov.

V 1. SNL je odigral 27 tekem (Domžale) ter dosegel tri zadetke. | Foto: Getty Images V 1. SNL je odigral 27 tekem (Domžale) ter dosegel tri zadetke. Foto: Getty Images

Občasni srbski članski reprezentant lani ni zaigral na SP v Rusiji. Odpadel je s širšega seznama, a bi lahko v prihodnosti igral pomembno vlogo za orle. S Srbijo je bil mladi svetovni prvak do 20 let, pred tem je v dresu domovine osvojil še evropsko prvenstvo do 19 let. V predmestju Madrida igra redno. Ima 24 let, vreden je osem milijonov evrov, tako da napreduje iz sezone v sezono.

Edin Junuzović: 1,3 milijona evrov, Rudar Velenje – Amkar Perm (2009)

Hrvaški napadalec se je v Slovenijo preselil v mladih letih. Doma je na Reki, pri 22 letih pa je zablestel pod vodstvom Marijana Pušnika v Sloveniji. V dresu velenjskega Rudarja je bil med najboljšimi strelci 1. SNL. Postal je zanimiv številnim snubcem, nato pa so ga knapi prodali ruskemu prvoligašu iz Perma, kar je še danes klubski rekord. Pred desetimi leti je imel najvišjo tržno vrednost, 800 tisoč evrov. Pozneje ni bila več tako izrazita.

V 1. SNL je odigral 27 tekem (Rudar) ter dosegel 14 zadetkov. | Foto: Vid Ponikvar V 1. SNL je odigral 27 tekem (Rudar) ter dosegel 14 zadetkov. Foto: Vid Ponikvar

V tujini je začel menjati klube, imel je tudi nekaj zdravstvenih težav in vedno manj spominjal na razigranega napadalca Rudarja. Na vzhodu Evrope je menjal številne klube, se podal tudi v Kazahstan in Južno Korejo, daleč od oči evropske javnosti, nato pa se leta 2017 že kot mlajši veteran za kratek čas vrnil v Velenje, kjer pa pod vodstvom Pušnika ni pustil večjega vtisa. Lani je pospravil kovčke in se odpravil v Irak. V deželo, kjer selektorsko vlogo opravlja Srečko Katanec.

Siniša Anđelković: 1,2 milijona evrov, Maribor – Palermo (2011)

To je bila sezona, v kateri sta Maribor in Palermo sklenila večkratno sodelovanje. Ravno po SP 2010 v Južni Afriki. Rožnati so najprej v kvalifikacijah za evropsko ligo izločili vijolice, te pa so tako navdušile takratnega člana serie A, da sta Josip Iličić in Armin Bačinović zapustila Ljudski vrt že poleti, pozimi pa se jima je pridružil še Siniša Anđelković. Kranjčanu se je obrestovalo marljivo delo v ''manjših'' slovenskih klubih. Ko ga je opazil Maribor, je postal zanimiv tudi za tujino, stopal je po vedno višjih stopnicah.

V 1. SNL je odigral 85 tekem (Drava in Maribor) ter dosegel tri zadetke. | Foto: Guliverimage/Getty Images V 1. SNL je odigral 85 tekem (Drava in Maribor) ter dosegel tri zadetke. Foto: Guliverimage/Getty Images

V Palermu je naletel na zahtevno konkurenco, iskal pozornost kot posojeni igralec pri Ascoliju in Modeni, nato pa je leta 2017 postal član Venezie. Navadil se je na serie B, ki mu ustreza. To zimo se je preselil v bližnjo Padovo. Nekajkrat je okusil igranje za slovensko reprezentanco, tako da mu ne manjka izkušenj. V sredo je dopolnil 33 let. Tržna vrednost mu postopno upada. Ko je odšel na Sicilijo, je znašala 1,2 milijona evrov, zdaj je skoraj štirikrat nižja, 350 tisoč evrov.

Zlatan Ljubijankić: 1 milijon evrov, Domžale – Gent (2008) 

Je eden od redkih Slovencev, ki se lahko pohvalijo z zadetkom na svetovnem prvenstvu. Nazadnje je v Prvi ligi Telekom Slovenije igral leta 2007, nato pa se odpravil v Belgijo, kjer se je po štirih letih odločil za veliko spremembo. Takrat je imel najvišjo tržno vrednost v karieri (2,5 milijona evrov), najbolj pa ga je navdušila ponudba iz dežele vzhajajočega sonca.

V 1. SNL je odigral 133 tekem (Domžale) ter dosegel 35 zadetkov. | Foto: Getty Images V 1. SNL je odigral 133 tekem (Domžale) ter dosegel 35 zadetkov. Foto: Getty Images

Sprva je predstavljal osrednje orožje napada Omiye Ardije, nato pa Urawe Red Diamonds, s katero je nastopil tudi na svetovnem klubskem prvenstvu. Njegov ugled v japonskem nogometu je pripomogel k temu, da se je v minulih letih na Daljni vzhod odpravilo kar nekaj Slovencev. Lani mu je potekla pogodba z Japonci. Zdaj je brez kluba. Dolgo se je ubadal s poškodbo hrbta, tako da je pri 35 letih njegova nadaljnja nogometna usoda še nejasna. Premore ogromno izkušenj, tržna vrednost pa znaša le še 0,25 milijona evrov.

Dalibor Stevanović: 1 milijon evrov, Domžale – Real Sociedad (2006)

Tudi on je z Domžalami pod vodstvom Slaviše Stojanovića okusil, kako je biti državni prvak, nato pa ga je leta 2006 v svoje vrste zvabil Real Sociedad. V Baskijo se je odpravil z 21 leti in statusom enega od najbolj obetavnih slovenskih nogometašev. Od blizu je spoznaval moč španskega prvenstva, a ni igral veliko. Posodili so ga Alavesu, nato pa je postal pravcati nogometni nomad.

V 1. SNL je odigral 62 tekem (Domžale) ter dosegel 23 zadetkov. | Foto: Urban Urbanc/Sportida V 1. SNL je odigral 62 tekem (Domžale) ter dosegel 23 zadetkov. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Pot ga je vodila v Izrael, na Nizozemsko, na SP 2010 v Južno Afriko je tako odpotoval kot član Vitesseja in užival v najvišji tržni vrednosti kariere (1,25 milijona evrov), v Ukrajino, na Poljsko, v Rusijo, na Hrvaško, od leta 2017 pa se dokazuje na švicarskih zelenicah.

Sprva je igral v drugi ligi pri Servetteju, zdaj pa še ligo nižje, v tretji ligi v dresu kluba Stade Nyonnais. Tako nastopa v bližini sedeža Uefe, kjer se za boljši jutri evropskega nogometa trudi njen predsednik Aleksander Čeferin. Zvezda Stevanovića počasi bledi, pri 34 letih znaša njegova tržna vrednost 300 tisoč evrov.

Dimitar Ivanov Makriev: 1 milijon evrov, Maribor – Ashdod (2008)

Bolgarski napadalec, ki je nekoč osrečeval navijače Maribora, je danes star 35 let. Njegov prestop je bil prvi večji, ki ga je izvedel Maribor pod budnim nadzorom športnega direktorja Zlatka Zahovića. V Izrael ga je prodal v njegovem najboljšem obdobju, imel je 23 let in bil po presoji Transfermarkt.de na trgu vreden 0,75 milijona evrov.

V 1. SNL je odigral 48 tekem (Maribor) ter dosegel 23 zadetkov. | Foto: Reuters V 1. SNL je odigral 48 tekem (Maribor) ter dosegel 23 zadetkov. Foto: Reuters

Igral je tudi za bolgarsko reprezentanco, odšel v Izrael, potem pa so sledile selitve v Rusijo, Ukrajino, Hongkong, na Madžarsko. V zadnjih letih se je ustalil na Cipru, njegova vrednost znaša le še 0,25 milijona evrov. 

Samir Handanović
Sportal Verbič junak Dinama, kapetan Handanović zaklenil mrežo #video
Maribor Kairat
Sportal Konec je pripravljalnih tekem: Triglav boljši od Bleda #video
Ne spreglejte