Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2013,
11.00

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 6. 2013, 11.00

8 let, 3 mesece

Bliža se Gorski maraton štirih občin – ste že v nizkem štartu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Še pet dni nas loči do štarta Gorskega maratona štirih občin, na katerem bodo tekači med krajem Podbrdo, prek dveh izredno zahtevnih vzponov na Črno prst in Porezen, premagali več kot 42 kilometrov.

Proga Gorskega maratona štirih občin bo potekala po ozemlju štirih občin: Bohinja, Cerknega, Tolmina in Železnikov, tekmovalce pa bo vodila po nekdanjih italijanskih vojaških cestah "mulatjerah" in planinskih poteh po pobočjih Črne prsti in Porezna. Tekmovalci se bodo na 42,195 kilometra dolgi progi spopadli z 2800 metri vzponov in prav toliko spustov, kar skupaj znese kar 5600 metrov nadmorske višine. Zmagovalec maratona naj bi progo premagal v okviru 3 ur in 45 minut.

Štart in cilj preizkušnje sta v Podbrdu (521 m n. v.) Po kratkem začetnem delu poti, ki poteka po asfaltirani cesti, proga kmalu zavije levo na lepo urejeno vojaško mulatjero, po kateri pretečemo dobršen del začetnega dela poti. Proga se že od začetka vzpenja, izjema je le nekaj krajših spustov in kratkih ravnih odsekov, ki pa ne omogočajo pravega počitka, zato moramo paziti, da prvega dela poti ne pretečemo prehitro. Pred nami je izredno dolga in zahtevna preizkušnja, zato se ne ozirajmo na druge tekače, ampak vztrajajmo v svojem ritmu teka, pa čeprav se nam bo ob spremljanju drugih tekmovalcev mogoče zdel naš tek prepočasen. Prvi del vzpona poteka v zavetju gozdov, nato preide proga na pobočja Koble, kjer nas v primeru slabega vremena lahko pričakata veter in megla. V primeru slabega vremena pa se bo organizator na vremenske razmere ustrezno pripravil, še dodatno bodo označili progo in tako preprečili kakršnekoli težave na progi. Ko dosežemo Koblo, nas prvič čaka nekoliko resnejši spust na planino Kal, ki mu sledi zahteven vzpon na sedlo Čez Suho, kjer dosežemo tudi najvišjo točko maratona (1760 m). Dobro pripravljeni tekači sedlo tik pod vrhom Črne prsti dosežejo v okoli 1 ure in 30 min. Od tu je še okoli 3 ure teka, zato je pomembno, da ob prvem vzponu še nismo porabili preveč moči in da brez težav nadaljujemo s spustom v Hudajužno.

Za spust v iz sedla Čez Suho do Hudajužne dobro pripravljeni tekači porabijo okoli 1 ure in 15 min. Prvi del spusta je tehnično najzahtevnejši, saj poteka po vijugastih planinskih poteh po travnatih pobočjih Črne prsti. V primeru dežja je pot na tem delu lahko spolzka, zato moramo še posebej paziti na varno postavitev stopal in preprečitev zvina gležnja. Če se nam med spustom v obutev prikrade umazanija, se raje ustavimo in na hitro očistimo čevlje. S tem se bomo izognili morebitnim žuljem, ki bi močno otežili preostanek poti ali celo ogrozili naš prihod do cilja. Drugi del spusta je zelo razgiban, saj nas vodi po gozdnih poteh, travnikih in krajših odsekih asfaltiranih poti skozi štiri vasi: Kal, Stržišče, Znojile in Obloke. S prihodom v Hudajužno dosežemo najnižjo točko maratona (361 m n. d.), od tu pa sledi dolg in zahteven vzpon do koče tik pod vrhom Porezna.

Kočo na Poreznu iz Hudajužne dosežemo po približno 1 uri in 30 min teka. Izredno zahteven je že začetni del vzpona, saj se proga takoj ob zaključku spusta iz Hudajužne nadaljuje v strm klanec, ki vrhunec doseže na približno 32 km, z najstrmejšim odsekom maratona, imenovanim Durnik. Po najzahtevnejšem delu maratona kmalu pritečemo iz gozda, od koder nadaljujemo pot po travnatih pobočjih do koče na Poreznu. Od tu nas čaka le še zadnji del poti, to je spust do cilja v Podbrdu.

Spust traja okoli 40 min in ker so naše noge ob spustu že zelo utrujene, moramo paziti na podlago in varen korak. S tem preprečimo, da bi prišlo do poškodbe tik pred ciljem. Ves čas maratona pa obvezno poskrbimo za sprotno nadomeščanje izgubljene tekočine in hranilnih snovi, saj bomo le tako lahko uspešno zaključili eno najtežjih športnih preizkušenj.

Ne spreglejte