Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 6. 2014,
1.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 7. 6. 2014, 1.19

8 let

Bomo pri 80 letih tudi mi takole obračali pedala?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tone Fornezzi - Tof bi bil zlahka sinonim za korenino, ki nikoli ne pozebe. Pri 80 letih je bil namreč najstarejši udeleženec petkovega kronometra, s katerim se začenja tridnevni Maraton Franja.

Humorist Tone Fornezzi - Tof, pred leti tudi svetovni novinarski prvak v kronometru, je dokaj reden gost ljubljanske ure resnice. Le lani jo je zaradi mokrega cestišča – deževalo je tik pred štartom – zaradi preventivnih razlogov izpustil. Na našo ugotovitev, da je imetnik najbolj častitljivega EMŠA, se je odzval v svojem značilnem slogu: "Ja, malo je takih norcev mojih let!"

Na progi mu ni bilo lahko. "Letos je bila dirka precej zahtevna. V nogah nimam veliko kilometrov, saj ni bilo prav veliko ugodnih dni za trening, pa še nekaj ekoloških težav sem imel na poti. Mušice so se mi zaletavale v hrbet!" je dejal Tof, ki takoj po prihodu v cilj rezultata ni želel razkriti, češ da bo zaradi tega še slabše volje kot sicer.

Novo priložnost za kolesarski presežek bo imel že to nedeljo, ko se bo v družbi tako imenovane Zanoškarjeve čete, ki jo bodo v čast pokojnemu Zvonetu Zanoškarju, legendarnemu trenerju in dolgoletnemu direktorju kolesarskega društva Rog, sestavljali člani prvega organizacijskega odbora Maratona Franja iz leta 1981, lotil Malega maratona Franja in njegovih spoštljivih 97 kilometrov.

"Novinarji pod stresom zato, ker so telesno prešibki"

Tofov način življenja je bil od nekdaj povezan s športom, a o karieri vrhunskega športnika ni resneje razmišljal. "To mi nikakor ni ustrezalo. Že zelo zgodaj sem se odločil, da bom novinar. Začel sem s poročili in lažjimi članki, ki jih je moja mami nosila naokrog, mene je bilo namreč preveč sram. Občasno sem napisal tudi kakšno športno poročilo, spomnim se, da jih je slovenski Poročevalec z veseljem objavljal," se je v čas svojih novinarskih začetkov zazrl Fornezzi, ki kljub 80 križem na plečih še vedno trenira (skoraj) vsak dan. Sicer ne preveč resno, pravi, le pol ure ali uro na dan, pa vendar.

Prepričan je namreč, da je za novinarje zelo pomembno, da se ukvarjajo s športom. "Menim, da imajo novinarji največ težav s stresom predvsem zato, ker so telesno prešibki," je prepričan, tako kot je prepričan o tem, da svetovna prvenstva novinarjev "forsirajo" predvsem zato, da se jih spodbudi k športnemu udejstvovanju.

"Da bi jih spravili stran od računalnikov!" glasno podkrepi svojo misel človek, ki se je že zelo zgodaj specializiral za tek na smučeh – še danes je ponosen na medaljo, ki si jo je kot del štafete prve ekipe kluba Enotnost na Pokljuki prislužil v teku 4 x 10 kilometrov in jo prejel iz rok predstavnikov Smučarske zveze Jugoslavije –, pogosto pa se je znašel tudi na nogometnih zelenicah.

Ne spreglejte