Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 4. 2014,
14.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Na kolo

Petek, 25. 4. 2014, 14.12

8 let

Kolesarjenje po opuščeni železniški trasi Mislinjske doline

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ena izmed najlepših in najdaljših urejenih kolesarskih poti poteka po dolini reke Mislinje, od začetka do skoraj konca koroškega dela Slovenije.

Kolesarstvo je pomemben del turistične ponudbe koroške regije, dokaj nova kolesarska steza pa povezuje praktično vso dolino. K projektu so pristopile skoraj vse koroške občine in tako se lahko ljubitelji vožnje na dveh kolesih in tudi pohodniki veselijo nove asfaltirane kolesarske steze. 24 kilometrov dolga atraktivna kolesarska pot poteka po opuščeni trasi nekdanje železnice med Otiškim vrhom in Gornjim Doličem. Leta 1899 so odprli železniško progo, ki je Mislinjsko dolino povezala z Mariborom, Celovcem in Celje. Žal so jo leta 1968 ukinili in dve leti zatem tudi fizično odstranili.

Pot, katere podlaga je na celotni dolžini asfalt, poteka kot ločena kolesarska pot in je zaradi varnosti primerna tudi za mlajše člane družine. Če se boste odločili za krožno pot, bo tura nekoliko zahtevnejša, če se je boste "lotili" iz smeri Mislinje proti Otiškemu vrhu, saj se najprej rahlo spušča, ob vrnitvi pa vzpenja. Ob poti je urejenih več počivališč, kjer lahko nahranite telo in duha.

Atraktivni objekti na poti Trasa ima kar nekaj atraktivnih objektov, med njimi nekdanji železniški most v Slovenj Gradcu ter nekdanja železniška predora v Mislinji in Gornjem Doliču. Nekaj časa si je vredno vzeti za ogled mesta Slovenj Gradec, ki ima čudovito ohranjeno staro mestno jedro. To je do danes ohranilo svojo srednjeveško zasnovo, zato je pomemben urbanistični spomenik. V mestnem jedru si lahko ogledate mnogo znamenitosti, kot so Sokličev muzej, cerkev svete Elizabete, cerkev svetega Duha, ostanki srednjeveškega obzidja, rojstna hiša skladatelja samospevov Huga Wolfa, graščina Rotenturn, Koroška galerija likovnih umetnosti in Koroški pokrajinski muzej.

A proga ima v bližnji prihodnosti še večje načrte. Kolesarsko pot bodo namreč raztegnili skozi slikovito sotesko Hude luknje proti Velenju ter iz Otiškega vrha proti Dravogradu, kjer jo bodo povezali z avstrijskim kolesarskim omrežjem.

Ne spreglejte