Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 4. 2016,
13.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Torek, 19. 4. 2016, 13.02

6 let, 7 mesecev

Kultni Pohod ob žici vstopa v sedmo desetletje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Pohod ob žici letos praznuje že 60 let. Organizatorji pričakujejo šest tisoč tekačev – štartne številke bodo letos prvič lahko prevzeli na Trgu republike - in okrog 30 tisoč pohodnikov. Okrogel jubilej, ki ga bodo obeležili med 5. in 7. majem 2016, bo v znamenju zgodovine.

Tako kot že vrsto let se bo tradicionalna prireditev Pot ob žici – ljubljanski podžupan Aleš Čerin jo je uvrstil med kultne – začela v četrtek (5. 5. 2016), ko se bodo pohoda okoli Ljubljane udeležili vrtci, dan pozneje jih bodo nasledili osnovnošolci in dijaki, v soboto pa bo dogajanje doseglo vrhunec.

Športni in kulturni vrhunec 60. Pohoda ob žici

Športnega v obliki teka trojk (na 3, 12,5 in 29 kilometrov) in rekreativnega pohoda po poti okrog Ljubljane, kulturnega pa z nastopom Partizanskega pevskega zbora in glasbenice Nine Pušlar.

Tekači bodo štartali na Stritarjevi ulici, cilj pa dosegli na Kongresnem trgu. Prijava je tudi letos brezplačna, treba je poravnati le vsoto za čip v vrednosti treh evrov. Čeprav se je večina že dodobra navadila, da je prevzem štartnih številk na sedežu Timinga Ljubljane na Staničevi, bo letos to mogoče storiti na Trgu republike. Po besedah Gojka Zalokarja je gneča na Staničevi preprosto prevelika, zato so se odločili za spremembo.

 

Ker bo dan za tekom trojk na sporedu dobrodelni tek Wings For Life World Run organizatorji letos pričakujejo manj tekaških prijav kot lani. 18. 4. je bilo prijavljenih 1326 trojk (od tega 1107 na 12.5 km) in 276 trojk med osnovno in srednješolci. | Foto: Ker bo dan za tekom trojk na sporedu dobrodelni tek Wings For Life World Run organizatorji letos pričakujejo manj tekaških prijav kot lani. 18. 4. je bilo prijavljenih 1326 trojk (od tega 1107 na 12.5 km) in 276 trojk med osnovno in srednješolci.

Zaradi obnove mostu čez Gradaščico (iz Trnovskega pristana na Krakovski nasip) je spremenjen tudi del trase teka trojk na tri, 12,5 in 29 kilometrov. Trasa bo letos speljana iz Prul, na Grudnovo nabrežje, čez Hradecki most na Krakovski nasip.

Na tekaškem delu letos pričakujejo manj prijav kot lani (lani je bilo prijavljenih 1696 ekip, včeraj je bila ta številka 1326), saj je dan pozneje na sporedu tretji dobrodelni tek Wings For Life World Run, kar pomeni, da se bodo tekači razporedili v obeh.


Na tek trojk se lahko prijavite samo še jutri, 20. aprila 2016.

Prijava na rekreativni pohod ni potrebna, niti ni plačljiva, bo pa letos zaradi gradbenih del spremenjena na območju Viča in območja Ljubljana Polje. Organizatorji zagotavljajo, da bo pot ustrezno označena.

Ljubljanski župan Zoran Janković, direktor Timinga Ljubljana Gojko Zalokar in Janko Kramžar, direktor Snage Ljubljana so podpisali zavezo Zero Waste, s čimer so se obvezali k čistemu okolju, učinkoviti rabi virov in nižjemu ogljičnemu odtisu. | Foto: Ljubljanski župan Zoran Janković, direktor Timinga Ljubljana Gojko Zalokar in Janko Kramžar, direktor Snage Ljubljana so podpisali zavezo Zero Waste, s čimer so se obvezali k čistemu okolju, učinkoviti rabi virov in nižjemu ogljičnemu odtisu.

Zaveza "Brez odpadkov"

Po poti so postavili deset pitnikov, kar je ena od obveznosti, ki jih mora Ljubljana izpolnjevati v okviru naziva Zelena prestolnica Evrope (točno lokacijo in razpoložljivost najdete na tem mestu), zavezali pa so se tudi k izvedbi dogodka brez odpadkov (Zero Waste). Cilj projekta je, da bi vsaj 90 odstotkov odpadkov zbrali ločeno in s tem postavili smernice za izvedbo drugih športnih dogodkov.

Podpis z vseh treh strani. | Foto: Podpis z vseh treh strani.

Organizatorji med 5. in 7. majem v Ljubljani pričakujejo med 35 in 37 tisoč udeleženci, vreme po besedah Čerina na udeležbo ne bi smelo vplivati. Ker bosta tako tek trojk kot Wings For Life na sporedu isti konec tedna, bodo prireditveni prostor postavili samo enkrat in se tako izognili dodatnemu delu.
Zbiratelj Tomaž Alauf je lastnik obsežne zbirke, povezane s Pohodom ob žici. Del bo razstavil v Galeriji Kresija v Ljubljani. Razstava z naslovom Strast, imenovana pohod, bo na ogled od 25. aprila do 15. maja 2016. | Foto: Ana Kovač Zbiratelj Tomaž Alauf je lastnik obsežne zbirke, povezane s Pohodom ob žici. Del bo razstavil v Galeriji Kresija v Ljubljani. Razstava z naslovom Strast, imenovana pohod, bo na ogled od 25. aprila do 15. maja 2016. Foto: Ana Kovač

Spomin na spomin

Veliko se bo dogajalo tudi na področju negovanja zgodovinskega spomina. Tako je na Krakovskem nasipu že na ogled razstava fotografij z naslovom POT spomina in tovarištva, Slovanska knjižnica pri Mestni knjižnici Ljubljana je izdala brošuro o 60-letnici Pohodov ob žici, v Mestnem muzeju Ljubljana pa je na ogled razstava z naslovom Ljubljana v obroču bodeče žice.

Posebno razstavo pripravlja tudi Tomaž Alauf, zbiratelj, ki hrani največ spominkov, povezanih s pohodom. Glavne poudarke o njegovi zbirateljski strasti smo že lani predstavili v članku Kako sta se našla Ljubljančan in Pot ob žici, v živo pa si jih lahko ogledate v Galeriji Kresija od ponedeljka, 25. aprila 2016.

 

 

Ne spreglejte