Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 10. 2012,
7.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 12. 10. 2012, 7.25

8 let

Na enega najlažjih vrhov nad Jezerskim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vzpon na Ledinski vrh je eden najlažjih v Kamniško-Savinjskih Alpah z Jezerskega. Vsekakor primeren za jesenski čas, ko je dan krajši, koče v visokogorju pa zaprte.

Že sam izlet na Jezersko je dogodek, vreden nedeljskega popoldneva. Občina ob meji z Avstrijo je gorski biser, ki je kar malce v senci slavnejših zimsko-športnih središč. Prostrani travniki in spektakularni pogledi na bleščeče bela severna ostenja najvišjih vrhov Grintovcev so v jesenskem času, ko so gozdovi slikovito obarvani, še bolj privlačni. Kdor bo izbral za svoj cilj Jezersko ob sončnem vremenu, gotovo ne bo zgrešil. Bolj ambiciozni izletniki pa si bodo na noge nadeli pohodniške čevlje in se podali v hribe. Ker Jezersko leži severno od grebena Kamniško-Savinjskih Alp, lahko sklepamo, da so njihovi vrhovi s te strani težje dostopni. In res. Če za izhodišče izberemo Jezersko, za cilj pa vrh v Grintovcih, se bomo najbrž srečali z zahtevnejšo potjo.

Pod mogočnimi ostenji

Tokrat smo za Sportalov izlet izbrali Ledinski vrh nad Jezerskim. Od Kranjske koče na Ledinah, ki je od nedelje, 7. oktobra, do začetka poletne sezone zaprta, je pot preprosta, kljub temu pa izjemno zanimiva. Ves čas (razen nekoliko težjega prehoda) se brez skrbi gibamo po visokogorskem svetu skozi ruševje in ob meliščih ter občudujemo drzna ostenja Rink, Skute in Dolgega hrbta, malce stran pa tudi Grintovca in Kočne. Pri koči na Ledinah je menda vredno počakati na sončni zahod, ko stene Rink dobijo še posebej snežno belo barvo. S širokih pobočij pod Ledinskim vrhom lahko opazujemo ledenik pod Skuto, ki je poleg triglavskega edini v Sloveniji. Ker leži v posebej senčni krnici, je menda po velikosti že prehitel svojega bolj znanega brata. Približno 15 minut pod vrhom pridemo na Jezersko sedlo, ki leži na meji z Avstrijo. Tu se nam odpre pogled na hribe na savinjski strani, izstopata pa bližja Mrzla gora in bolj oddaljena Ojstrica. Na vrh nas pripelje ne preveč strma pot med travami in ruševjem. Tako bujno rastje je na tej višini zaradi izrazito sončne lege.

Najtežji del je skok pod kočo na Ledinah

Naš izlet sicer začnemo na Ravenski Kočni (1080 metrov nadmorske višine), kamor se pripeljemo z Zgornjega Jezerskega mimo Planšarskega jezera.

Avtomobil pustimo na parkirišču v bližini spodnje postaje tovorne žičnice na Češko in Kranjsko kočo. Do druge se lahko povzpnemo po treh različicah, Slovenski poti, skozi Žrelo in na novo opremljeni Lovski poti. Kakorkoli, treba bo premagati kratko steno, do katere se približno pol ure vzpenjamo sprva po gozdu, ruševju in melišču. Najlažje to storimo po Lovski poti, ki se steni še najbolj izogne. A tudi na njej je treba biti pazljiv, še posebej ob sestopu. Slovenska je izpostavljena in najbrž najtežja, s pomočjo jeklenic in klinov se vzpenjamo tudi skozi Žrelo.

Ledinski vrh, kot se za gore nad Jezerskim spodobi, torej ni brez tehničnih težav. Sam vzpon na vrh je sicer zelo preprost, potruditi pa se bo treba do Kranjske koče na Ledinah. Ta je tudi izhodišče za vzpon na nekatere, precej težje, cilje: Veliko Babo, Rinke, Skuto in Mrzlo goro.

Ne spreglejte