Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 1. 2014,
14.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sreda, 22. 1. 2014, 14.20

8 let

Naredi(te) nekaj zase s Špelo Perc

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V prihodnjih tednih bomo na Sportalu objavili niz oddaj z naslovom Naredi nekaj zase - INTERSPORT& Špela Perc, v katerih bo mojstrica pilatesa prikazala spekter vaj, ki jih boste lahko izvajali doma.

Kratki videi z nazornim prikazom vaj s pripomočki za pilates, od trakov, obtežilnih žogic, ročk, velike gimnastične žoge do drugih, se bodo izvrstno ujeli z novoletnimi zaobljubami, med katerimi prednjačita želja po izgubi kilogramov ali boljši fizični kondiciji.

Videi kot impulz za redno vadbo "Novo leto je večkrat tudi prelomnica, neke vrste korak v novo sezono in impulz, ki ga ljudje včasih potrebujejo za to, da v svojem življenju naredijo določene premike, spremembe," na podlagi dolgoletnih izkušenj dela z ljudmi ugotavlja Špela Perc, lastnica Pilates holističnega centra in Gyrotonic® Studia v Ljubljani.

"Že deset let se ukvarjam z ljudmi in opažam, da so ti zunanji impulzi sicer po eni strani zelo kratkoročni, po drugi strani pa lahko prav ti impulzi prebudijo notranjo željo po gibanju. Ljudje so zelo različni, nekateri imajo noto po gibanju izredno razvito in njihovo telo hitro pokaže, ko mu gibanja primanjkuje, medtem ko se drugi tudi brez gibanja počutijo odlično. Osebno mislim, da mora biti gibanje sestavni del vsakdana.

Pri kar nekaj strankah, ki so začele trenirati pred petimi, šestimi leti, ali so to ženske po več porodih ali moški po dolgem obdobju brez gibanja, lahko danes z veseljem opazujem pozitivne spremembe, ki jim jih je prineslo prav gibanje. Ni treba, da je to ravno pilates, zagotovo pa lahko vsak najde nekaj, kar mu je pri srcu," je prepričana Špela Perc, inštruktorica pilatesa, ki danes deluje kot osebni trener na področju vadb Gyrotonic Expansion System in pilatesa, največ pa se ukvarja s posamezniki v procesu postrehabilitacije, z vrhunskimi in rekreativnimi športniki.

Drobna orodja za popestritev treningov Špela bo v oddajah v sklopu projekta Naredi nekaj zase - INTERSPORT& Špela Perc vaje izvajala s pomočjo drobnih orodij, pripomočkov, ki omogočajo širok spekter vaj in hkrati razvijajo različne komponente fizične pripravljenosti. "Vsako orodje, ki ga bomo uporabili, je tipično orodje za določen tip vaj pilatesa, to je lahko razvijanje moči, raztezanje, razvijanje ravnotežja, stabilizacije, skratka vsako od njih v telesu povzroča drugačne učinke. Zaradi raznovrstnosti nam na treningu ne more biti dolgčas, s kreativnostjo pa tako zadovoljimo tudi psihično noto," pojasnjuje Perčeva, ki tudi v svojem studiu v vadbo pilatesa, reformerja in core barre vključuje različne vaje, saj ugotavlja, da je uvajanje novosti posamezniku v izziv, tako mentalno kot fizično.

Oddaje bodo vsebovale osnovne vaje, primerne za vsakogar, ki mu telo dovoljuje zdravo gibanje.

Bolj ko obvladamo pilates, bolj je ta zahteven "Začetnike bi opozorila, naj ne obupajo," na pol v šali in na pol zares svari Perčeva. "Pilates je namreč tipična vadba, pri kateri velja, da bolj ko jo obvladamo, težje nam je. Pri pilatesu namreč pogosto aktiviramo manjše mišične skupine, ki so pri klasičnem treningu premalo aktivirane ali pa sploh niso, in dokler se ta proces ne vzpostavi, dokler vaj ne izvajamo pravilno, se nam vaje sploh ne zdijo težke, saj delo pravzaprav prevzamejo druge mišične skupine, ki so že zdaj dobro natrenirane in jim s to obremenitvijo sploh ni težko."

Ne spreglejte