Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 6. 2012,
21.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 16. 6. 2012, 21.09

8 let

Niti Chucku Norrisu ni uspelo preseči Flugtagovega rekorda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Drugi slovenski Red Bull Flugtag je na obrežje Ljubljanice privabil več tisoč gledalcev, ki so se zabavali ob mojstrskih poskusih letenja sodobnih Ikarusov.

Po letu 2005, ko je Maribor gostil prvi slovenski Red Bull Flugtag, je letalski spektakel ponovno obiskal Slovenijo. Tokrat je bilo prizorišče norih letalskih akrobacij, kombinacij, skokov in izvirnih letečih kreatur postavljeno na ljubljansko Špico, ki je upravičila svoje ime. V pravi poletni vročini, termometri so kazali preko 30 stopinj, si je letalske vragolije najboljših 36 posadk, ki so jih organizatorji izbrali na podlagi natečaja, ogledalo več tisoč zabave željnih gledalcev (uradna številka obiskovalcev še ni znana). Že zgodaj popoldne so letalske ekipe, ki so jih lahko sestavljali pilot in največ štirje člani posadke, ob Ljubljanici predstavile svoje mojstrovine. Nekatere ekipe so o poteku večmesečnih priprav letalnih naprav, katerih razpon kril ni smel presegati 10 metrov, teža pa ne 100 kilogramov, modro molčale, saj niso želele do "popolnosti razkriti kart" morda zmagovalne naprave. Spet drugi so odkrito priznali, da so izdelavi kreature namenili zgolj dober teden ali dva ter da ne stavijo na zakone aerodinamike in dolžino poleta, pač pa na izgled letalne lepotice in umetniški vtis, ki bi jim pri žiriji prinesla dodatne točke. Potrebno je namreč poudariti, da na Red Bull Flugtagu ne zmaga vedno tisti, ki poleti najdlje.

Nad Ljubljanico leteče živali, skakalec Damjan in celo Chuck Norris

S stopnjevanjem poletne vročine se je stopnjevalo tudi pričakovanje pred premiernimi nastopi. Nekaj po 16.00 se je po 30 metrov dolgi in 6 metrov visoki vzletni ploščadi na Špici odgnala prva posadka Pilatus PC 6, ki je "leteče popotovanje", tako kot vse ostale ekipe, končala v osvežujoči Ljubljanici. Čeprav smo spremljali bolj ali manj kratke poskuse letenja, večina je v vodi pristala že nekaj metrov po preletu vzletne ploščadi, so novodobni letalci množico navduševali in nasmejali z izvirnimi letalnimi napravami in kreativnimi letalskimi vložki. Tako so se v triurnem "šovu" z zaletne ploščadi v Ljubljanico pognali številni "pripadniki živalskih vrst", videli smo vse od morskih rib, prašičev, ptiečv, gosenic, zmajev pa do glavnih junakov priljubljene računalniške igrice Angry Birds. Nekajsekundne polete so izkusili tudi filmski liki iz legendarne serije Ko to tamo pjeva, v mrzli Ljubljanici je pristal tudi Macgyver.

Ekipa Radia 1 je stavila na skakalca Jerneja Damjana, ki je pogumno pilotiral svoj jumbo jet, a več od 10 metrov ni zmogel. Kljub številnim obveznostim se je na Špici oglasil vsemogočni Chuck Norris, od katerega bi, glede na njegove sposobnosti, pričakovali rekordno daljavo, a je svoje letalo kaj hitro po vzletu "pikiral" v vodo.

Rekord ostaja v Nemčiji, "zmagovalci" z letečimi nagradami

Kljub 36. poizkusom pilotiranja doma narejenih letalnih naprav rekord ni bil dosežen in tako ostaja v Nemčiji. Pred dobrima dvema tednoma je namreč pilot na Red Bullovem Flugtagu poletel neverjetnih 69,79 metra. Najdaljša ljubljanska znamka pa znaša dobrih 22 metrov, tako da si lahko le zamišljamo, kako nor polet je v Mainzu videlo več kot 150.000 ljudi.

Čeprav ljubljanski Flugtag ni postregel z rekordnimi daljavami, so slovenski Ikarusi s svojimi vragolijami dodobra nasmejali razgreto »špiško« občinstvo. Na koncu dolgega dneva so bili zmagovalci prav vsi, ki so se trudili z izdelavo unikatnih letalnih naprav in gledalcem ponudili pravi "šov" za oči. Med najboljše, o katerih je odločala petčlanska žirija (sestavljali so jo glasbenica Tina Marinšek, letošnji zmagovalec skupne razvrstitev smučarskega krosa Filip Flisar, akrobatski pilot Peter Podlunšek, nadzornica zračnega poleta Maša Jeraj in pilot Andrej Fiorelli), ki je poleg preletenih metrov ocenjevala izvirnost letala in letalske predstave, so organizatorji razdelili lepe nagrade. Prve tri ekipe Mama Štorklja, Leteča Šprica in Leteče gasilke-Mokre Mojce so si prislužile leteče nagrade. Zmagovalna posadka bo obiskala Hangar 7 v Salzburgu in poletela z zgodovinskim bombnikom Mitchell B-25 ali pa nagrado prepustila svojemu kapitanu, ki se bo lahko izšolal za zasebnega pilota z licenco, drugo in tretje uvrščeni ekipi sta si prislužili skok s padalom oziroma tandemsko jadralno padalstvo, ekipa z najdaljšim poletom bo poletela z akrobatskim pilotom in članom žirije Petrom Podlunškom, najbolj kreativna posadka pa si je priborila polet z balonom.

Ne spreglejte