NATISNI PISAVA

O pohodništvu s strokovnima sodelavcema PZS Zdenko Mihelič in Matjažem Šerkezijem

Gremo v gore (1) – pohodniška oprema

Avtor: Petra Mavrič

Ljubljana - Pomlad je tu in gore vse bolj vabijo. Obrnili smo se na Planinsko zvezo Slovenije in zbrali mnogo uporabnih napotkov, ki bi jih pohodniki na svoji poti morali upoštevati.

Pomlad v dolini Tamar. Pomlad v dolini Tamar. Pin It

V prvem delu vas bomo popeljali po vodniku opreme, nujne za varno pot v gore. Začnimo pri najbolj osnovni, in sicer obleki in obutvi.

Obleka in obutev

Sodobni trendi pohodniške obleke potekajo v smeri t. i. čebulnega večplastnega sistema oblačenja, pri katerem ima vsaka plast svojo funkcijo (učinkovito prevajanje znoja, toplotna izolacija, zaščita pred dežjem, vetrom, mrazom). Ob toplem vremenu tako slačite eno plast za drugo in se izognite »toplotnemu presenečenju«, v mrazu pa se oblačite postopno in s tem poskrbite, da se telo ne pregreje.

Med hojo vam ne sme biti prevroče, zato uporabljajte aktivno perilo in oblačila iz sodobnih materialov, ki se prilegajo vašemu telesu, s tem boste zmanjšali možnost, da se kam zapnete in padete. Izogibajte se bombažu, ta je namreč hladen in slabo odvaja pot. Vedno imejte s seboj tudi toplo oblačilo, kapo in rokavice, saj se vreme v gorah hitro spreminja, sneg pa vas ne sme presenetiti niti poleti. Primeren čevelj za pohod v gore je sicer odvisen od pohodnika, vrste in dolžine ture, kilometrov, ki jih je pohodnik že prehodil. V osnovi pa velja, da mora biti visok, saj tako zaščiti gležnje pred mehanskimi poškodbami in zvini. Imeti mora narebren podplat iz kakovostne gume, ki je tog, da se pri obremenitvi ne zvije.

Pohodnica. Pohodnica.

Oprema, ki ne sme manjkati v vašem nahrbtniku

Ne glede na vrsto ture, na katero se odpravljate, v vašem nahrbtniku ne sme manjkati naslednja obvezna oprema: aluminijasta folija in bivak vreča, osebni komplet prve pomoči, čelna svetilka in rezervne baterije, mobilni telefon s polno baterijo, beležka, navaden svinčnik, sveča in vžigalice v nepropustni vrečki, železna rezerva (hrana z visoko energijsko vrednostjo, dolgim rokom obstojnosti, ki je lahka in ima majhen volumen).

V pomladnem času je v visokogorju še ogromno snega, zato je med opremo potrebno spraviti tudi zimsko tehnično opremo za prečenje snežišč, čelado za varnost na poteh, izpostavljenih padajočemu kamenju in speljanih po meliščih. Na zahtevnih in zelo zahtevnih poteh uporabljajte še plezalni pas in varovalni komplet. Če gor med zimo niste obiskovali, je bolje, da se na prve spomladanske ture odpravite brez palic, saj boste noge tako privadili svojemu delu in vaš korak bo postajal zanesljivejši.

Opremo je potrebno pregledati pred odhodom!

Vso opremo, ki jo boste vzeli s seboj, morate predhodno pregledati in urediti. Posrbite za pravilno razporeditev v nahrbtniku (na vrhu naj bodo stvari, ki jih boste potrebovali med prvimi). Če ste začetnik hoje v gorah, vzemite s seboj nekaj več opreme, z izkušnjami pa boste ugotovili, katere opreme tovorite preveč ali premalo. Vsekakor naj nahrbtnik ne bo pretežak, saj bo tako tudi tura prijetnejša.

Foto: Bor Slana/Shutterstock

Ključne besede: rekreacija, pohodništvo, oprema

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Najlažja dieta tega poletja!

Znanstveniki so razvili paket izdelkov, ki vam zagotavlja odličen rezultat v samo 30 dneh.

Anketa

Kdo je dosegel najlepši zadetek v 6. krogu Prve lige Telekom Slovenije?

Trendi plačevanja

Gotovina bo kmalu preteklost. Počitniško plačevanje v domeni plačilnih kartic.

Kako do službe v kozmetiki ali velnesu?

Vpišite se v študijski program 2014/15 na Višji strokovni šoli za kozmetiko in velnes v Ljubljani!

Nora poletna akcija kuhinj

Znižanje do 50 % na izbrane modele in elemente + dodatnih 400 € za nakup aparatov! DanKuchen BTC in Kranj

oglasno sporočilo Zagotavlja