NATISNI PISAVA

Sportalov izlet v hribe (1.)

Pohodno sezono začnite na Golici

Avtor: Matej Podgoršek

Ljubljana - Odslej vam Sportalov podportal Rekreacija vsak petek ponuja rubriko Gremo v hribe, s kateri vam predlagamo pohodno turo na enega od slovenskih vršacev. Začenjamo z Golico.

Golica, 1.835 m. n. v.

Izhodišče: Betel na Planini pod Golico (990 m. n. v.)

Cilj: Koča na Golici (1.582 m. n. v.), Velika Golica (1.835 m. n. v.)

Čas hoje: uro in 20 minut do koče, 40 minut od koče do vrha

Tura: ni zahtevna, le na posameznih odsekih je nekoliko strmejša, pot je dobro označena

Ker se je aprilsko vreme zavleklo v maj, gore nad 1.200 metrov je v zadnjih treh tednih celo dvakrat pobelil sneg, marsikdo letos še ni bil v slovenskih hribih. Zdaj bo skrajni čas! In ni lepšega začetka pohodne sezone od vzpona na Golico. Tura ni predolga, niti prezahtevna, ponuja pa tako čudovite razglede kot polja cvetočih narcis. Te cvetijo ves maj, v višjih legah nekje do sredine junija.

Pohodni čevlji, palice, pijača, rezervna oblačila in gremo na pot! Do izhodiščne točke imate iz Ljubljane dobro uro. Zapeljete se na Jesenice, kjer sredi mesta poiščete odcep za Planico pod Golico. Parkirate pred Betelom, kjer boste opazili tablo za turistično kmetijo in Golico. In tu se vaša pot začne. Če greste na turo za vikend, priporočamo, da izberete zgodnjo uro (štart hoje najkasneje do osmih), da se izognete gneči in morebitnim težavam pri parkiranju.

Prvih nekaj sto metrov vas pot vodi po asfaltu, nato zavijte na cvetoče travnike, kjer se v daljavi že vidi golo sleme Golice in Krvavke. Slabo uro vas bo dobro označena in shojena pot vodila skozi gozd. Ko dosežete 1.500 metrov nadmorske višine, so pred vami travniki pobočja Golice, kjer boste zadnje narcise našli vse do sredine junija. Še kakšnih 10 minut po peščeni poti in ste pri koči na Golici.

A tu se naša tura ne končna. Po krajšem počitku zagrizite v klanec in po 40 minutah boste slabih 300 metrov nadmorske višine više osvojili sam vrh slemena Golice. Ta del poti je še najstrmejši. Na vrhu se odpira osupljiv razgled nad ostale vršace Karavank, prek Zgornjesavske doline na Julijske Alpe, kjer se bohoti Triglav in proti severu na Celovško kotlino. Po slemenu se lahko sprehodite še do sosednje Krvavke.

V dolino se spustite po isti poti (ne pozabite na pristno slovensko kosilo v koči na Golici), za vami bo prvi rekreativni pohod v sezoni in pripravljeni boste tudi na kakšnega zahtevnejšega.

Preberite še:

Foto: Matej Podgoršek

Ključne besede: Golica, pohod, Gremo v hribe

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Anketa

Nogometaši Olimpije v zadnjem času navdušujejo. Lahko osvojijo naslov prvaka?

7 do 10 let mlajši v nekaj dneh?

Odkrijte to skoraj magično moč morskih alg in izbrišite gube z obraza. Rezultat že po prvi uporabi!

Narf - Plavanje za otroke, mladostnike in odrasle

Največja ljubljanska netekmovalna plavalna šola, ki postavlja kvaliteto na prvo mesto. Zaplavajte z nami!

Kako dobro poznaš Slovenijo?

Reši kviz o Sloveniji, znamenitostih in se poteguj za vikend paket za 2 (5*) na morju, vstopnice za terme …

oglasno sporočilo