NATISNI PISAVA

Sportalov izlet v hribe (3.).

Lepo vreme, a malo časa – gremo na Ratitovec

Avtor: Matej Podgoršek

Ljubljana - Krasen vikend kar vabi v gore. Če bi se radi vrnili še pred popoldanskim piknikom, priporočamo vzpon na Ratitovec nad Železniki. Dobrih 600 metrov višinske razlike premagate v uri in pol.

Ratitovec, 1667 m. n. v.

Izhodišče: vas Prtovč (1.025 m. n. v.)
Cilj: Krekova koča na Ratitovcu (1.642 m. n. v.), Gladki vrh (1.667 m. n. v.)
Čas hoje: ura in pol do koče
Tura: čez Povden ni zahtevna, nekoliko strmejša je pot čez Razor; obe sta dobro označeni

Končno lepo vreme! Pravo za pohodno turo na enega od slovenskih vrhov. Ker je letos za nami bolj malo tur, vam znova predlagamo nekoliko lažjo, da počasi pridobimo kondicijo za težje vzpone. Izbrali smo Ratitovec nad Železniki na jugu in Jelovico na severu. Gre za travnato sleme, ki je zaključek grebena Spodnjih Bohinjskih gora. Gre torej za nekakšno mejo pred predalpskim Škofjeloških hribovjem in Julijskimi Alpami. Ratitovec ima več vrhov, najbolj znana sta Gladki vrh in Altemaver, vmes pa je prenovljena Krekova koča.

Do izhodišča je iz Ljubljane skoraj ura vožnje. Zapeljite se mimo Škofje Loke do Železnikov. Tam na drugem križišču zavijete desno navzgor. Po ozki cesti vas pot vodi do vasi Prtovč, kjer na samem koncu asfaltirane ceste, pri cerkvi Sv. Marije, parkirate.

Na izbiro imate dve poti. Katerokoli že izberete, vam priporočamo, da se vrnete po drugi. Če se boste odpravili v desno, boste šli po strmejši poti čez Razor.

Mi smo izbrali nekoliko položnejšo pot čez Povden. V Prtovču tako zavijete v levo (proti zahodu), kjer se pot približno pol ure blago vzpenja po kolovozu. Na prevalu Povden (1.264 m. n. v.) pa zavijete v desno, kjer vas bo naslednjo uro pot vodila v smeri severa po zahodnem pobočju Ratitovca. Prvi del gre skozi temen smrekov gozd, nato pa se pot nekoliko bolj vzpne, dreves je vse manj in iz koraka v korak smo deležni lepših razgledov. Zadnji del poti do koče vas pelje prek pašnikov. Po okrepčitvi naredite še nekaj korakov do Gladkega vrha, do Altemaverja pa je še kakšnih 10 minut.

Čeprav ima Ratitovec le dobrih 1.600 nadmorske višine, pa se zdi kot dvatisočak. Ker je vrh povsem gol, se razgledi odpirajo daleč na vse strani neba, na primer na Porezen (na jugozahodu), pa proti Pokljuki, Triglavu, Bohinjskim goram, Karavankam ...

Za sestop izberite strmejšo pot čez Razor. A pozor: če se da po opisanem vzponu priti tudi z običajno športno obutvijo, bo za strmejšo pot nujna prava pohodna obutev, saj je ta marsikje gruščnata in rado zdrsne pot nogami. Torej dobro uro za sestop in poldnevni pohod je končan.

Preberite še:

Sonce in burja, to je vzpon na Nanos

Topla prisojna pobočja, na vrhu pa pogosto burja. To je planota Nanos. Je ena najbolj priljubljenih pomladnih pohodniških tur. V besedi in sliki vam vzpon predlagamo tudi Sportalovci.

Pohodno sezono začnite na Golici

Odslej vam Sportalov podportal Rekreacija vsak petek ponuja rubriko Gremo v hribe, s kateri vam predlagamo pohodno turo na enega od slovenskih vršacev. Začenjamo z Golico.

Foto: Matej Podgoršek

Ključne besede: pohod, Ratitovec

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Anketa

Kdo je boljši? Nogometni klub Olimpija ali Maribor?

Želite pridobiti nova znanja?

Takšna, ki bodo uporabna pri gradnji uspešne kariere? Pridite na informativne dneve Biotehniške fakultete!

Tecos, plastika

Zmanjšajte stroške, poskrbite za zanesljivo delovanje orodij ter estetsko in dimenzijsko ustrezne izdelke!

Pridi smučat na Golte!

Družinske zimske počitnice, otrok biva brezplačno. Pravo zimsko doživetje.

oglasno sporočilo