NATISNI PISAVA

Kako se obuti za minimalistični tek?

Avtor: Pe. M.

Mnogi bosi tekači se vse bolj priljubljenega načina teka lotevajo kar bosi, spet drugi raje posežejo po minimalistični obutvi. Poglejmo si kriterije minimalistične obutve in vodila pri izbiri le-te.

Pin It

Kljub temu, da bosi tek pri nas dobiva vedno več simpatizerjev, nekateri iz strahu pred poškodbami ne upajo teči bosi. Če ste začetnik in se podajate prvim "bosim" kilometrom naproti, lahko za začetek poizkusite teči v minimalistični obutvi. Ta seveda ni primerna le za začetnike bosega teka, pač pa tudi za vse, ki jim občutek ob udarcu golega stopala na tla ni všeč oziroma se bolje počutijo, če imajo na nogah tanek podplat.

Minimalistična obutev po vsem svetu, še posebej v Združenih državah Amerike, že od leta 2007 hitro pridobiva popularnost. Kot pravi bosi tekač Marko Roblek, je ta vrsta obutve občutno rast doživela po izidu knjige Born to run (Rojeni za tek op. a.). Sprva so bili najbolj priljubljeni vibramovi petprstniki, kaj kmalu pa so tudi ostali proizvajalci razvili svoje minimalistične linije.

Pin It

Pri minimalistični obutvi gre za to, da obutev nima blaženja, nima stabilizatorjev in dodatkov, ki bi preprečevali pronacijo, ki je po besedah Robleka naravna faza tekaškega koraka. Značilen je le tanek podplat, ki ni debelejši od 5 mm in ki omogoča občutek za podlago. Sprednji del obutve je precej širši, saj tako prstom pri pristanku omogoča, da se naravno razširijo. Ključna naloga minimalistične obutve je, da čim bolje simulira boso nogo in posledično dopušča naravni korak tekača. Gre za najlažjo obutev na trgu, katere gornji del je zelo zračen.

Pri nakupu minimalistične obutve upoštevajte naslednje nasvete:

- obutev mora biti popolnoma brez blaženja: vsi dodatki vmesnega vložka, EVA pene in podobni blažilci na podplatu nimajo kaj iskati;
- peta ne sme biti višja od prstov: t. i. princip "zero drop", kar pomeni, da morajo biti stopala v minimalistični obutvi v enaki ravnini, kot če bi stali bosi;
- podplat mora dopuščati občutek podlage: to pomeni, da guma na podplatu ne sme biti debelejša od 5 mm, to je namreč debelina, ki še dopušča bosonogi občutek.

Če minimalistična obutev ustreza zgornjim trem kriterijem in je pri tem še dovolj lahka, zračna in v sprednjem delu dovolj široka, ste našli najboljše, kar lahko dobite za minimalistični tek. V izogib nezaželenim poškodbam še opozorilo: če ste začetnik bosega ali minimalističnega teka, sprva začnite z lahkotno hojo in si med treningi vzemite dovolj počitka.

Foto: Igor Zonik
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Anketa

Kdo je boljši? Nogometni klub Olimpija ali Maribor?

Okna Priba

PVC in ALU okna ter vrata iz visokokavostnih materialov! Preverite!

Pridi smučat na Golte!

Družinske zimske počitnice, otrok biva brezplačno. Pravo zimsko doživetje.

Nova osebna vozila Renault

Kadjar, Megane, Talisman Grandtour, Espace - narejeni, da vas navdušijo. Oglejte si najnovejše modele!

oglasno sporočilo