NATISNI PISAVA

Previdnost v gorah tudi poleti

Avtor: Sportal

Ljubljana - Poleti, v času glavne planinske sezone, se v gore odpravi veliko ljudi. Mnogi se na pot odpravijo prvič, a pozabljajo na pasti, ki prežijo v gorah tudi poleti.

Mnogi Slovenci enostavno želijo osvojiti kakšen vrh, spet drugi želijo le uživati v naravi in uiti za nekaj ur iz "realnega" življenja. A ob tem mnogi pozabljajo, da gore skrivajo pasti.

Preverite vreme

Kljub navidez lepemu vremenu poleti je potrebno pred odhodom vselej preveriti, kakšno bo vreme. Predvsem poleti je velika možnost neviht s strelami, ki je v gorah najpogosteje zgodaj popoldne, med drugo in tretjo uro. Prav zaradi tega je pomembno, da se na krajšo pot odpravimo zgodaj zjutraj, oziroma če načrtujemo vednevno turo je dobro, da smo v tem planinski koči.

Izberite sebi primerno turo

Mnogi zanemarjajo težavnost poti. Prav zaradi tega je za varnost izjemnega pomena, da izberemo turo, ki je primerna za našo telesno pripravljenost in planinskim znanjem. Planinske poti pri nas so razdeljene v tri skupine: lahke, zahtevne in zelo zahtevne

Ne pozabite na primerno opremo

Prenekateri se v gore odpravijo brez ustrezne opreme, ki je pomembna tudi poleti. Na turah, ki so označene kot zahtevne, uporabljajmo obvezno čelado, na zelo zahtevnih pa še samovarovalni komplet. Za vzpenjanje po jeklenicah so koristne rokavice - najbolje kolesarske. Izjemno pomembna je dobra obutev, najboljša izbira so planinski čevlji, ki segajo čez gleženj. Seveda je poleti za nižje vrhove in nezahtevne poti ustrezna tudi druga obutev, a je možnost lažjih poškodb večja. Zagotovo pa se v gore nikakor ne smemo odpraviti v poletni obutvi, kot so denimo sandali! Oblačila naj bodo udobna, lahko tudi kratka, a vselej moramo seboj vzeti vetrovko in pulover.

Preberite še:

Lepo vreme, a malo časa – gremo na Ratitovec

Krasen vikend kar vabi v gore. Če bi se radi vrnili še pred popoldanskim piknikom, priporočamo vzpon na Ratitovec nad Železniki. Dobrih 600 metrov višinske razlike premagate v uri in pol.

Sonce in burja, to je vzpon na Nanos

Topla prisojna pobočja, na vrhu pa pogosto burja. To je planota Nanos. Je ena najbolj priljubljenih pomladnih pohodniških tur. V besedi in sliki vam vzpon predlagamo tudi Sportalovci.

Pohodno sezono začnite na Golici

Odslej vam Sportalov podportal Rekreacija vsak petek ponuja rubriko Gremo v hribe, s kateri vam predlagamo pohodno turo na enega od slovenskih vršacev. Začenjamo z Golico.

Foto: Matej Podgoršek
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Anketa

Kdo je boljši? Nogometni klub Olimpija ali Maribor?

Tecos, plastika

Zmanjšajte stroške, poskrbite za zanesljivo delovanje orodij ter estetsko in dimenzijsko ustrezne izdelke!

Okna Priba

PVC in ALU okna ter vrata iz visokokavostnih materialov! Preverite!

Zimske počitnice že za 36,00 EUR

Od 13. do 28. 2. preživite počitnice na obali, v Hotelih Bernardin. Otroci do 12. leta brezplačno!

oglasno sporočilo