NATISNI PISAVA

Rekreirajte se kljub poletnim alergijam

Avtor: Pe. M.

Čeprav sezonske alergije najpogosteje povezujemo s pomladjo, nam te lahko nagajajo tudi poleti. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako kljub alergijam uživati v poletni rekreaciji na prostem.

Pin It

Tudi poletje je čas, ko se vse več rekreativnih športnikov sooča s sezonskimi alergijami, ki jim otežujejo ali celo onemogočajo rekreacijo na prostem. Res da je obdobje najmnožičnejših cvetenj trav za nami, a določene rastline cvetijo tudi poleti. Najpogostejša težava v poletnih mesecih je cvetenje žit (zgodnje poletje), plevela, nekaterih trav, avgusta pa nastopi še ambrozija. Če temu dodamo še višje temperature, sonce, vlažnost in onesnaženost zraka, dobimo popoln recept za poletne alergije. Da bi zmanjšali negativne vplive alergenov, ki povzročajo sluz v sinusih, razdražene oči, bolečo glavo, piskanje v prsnem košu in posledično mnoge odvračajo od športnih dejavnosti na prostem, lahko tudi sami storite mnogo.

Ko načrtujete tekaško progo, izbirajte terene, kjer ni veliko rastlinja, ki bi sprožilo alergijsko reakcijo. V izogib alergijskim nevšečnostim, se na rekreacijo ne odpravljajte v parke ali na poljske poti, ki so polne trav in plevela. Poleg tega se izogibajte športu ob prometnicah, saj bodo izpušni plini alergijsko reakcijo le še poslabšali. Številne vrste pelodov so najbolj skoncentrirane zgodaj zjutraj med 5.00 in 10.00, zato se na tek, kolesarjenje ali sprehod raje podajte zvečer. Med aktivnostjo na prostem uporabljajte sončna očala, v vetrovnih dneh pa rekreacijo na prostem omejite, z vetrom se namreč pelodi še dodatno razpršijo. Prav tako telesno aktivnost na zraku omejite, ko ste utrujeni, saj je takrat imunski sistem slabši, odpornost pa pada. Po teku se stuširajte in oblecite čista oblačila, saj najhujši alergijski simptomi nastopijo šele po dobri uri, ko vstopite v stik z alergenom. Če živite v bližini travnikov, polj in krajev, bogatih z rastlinjem, oblačil ne sušite zunaj, saj bo vaša športna oprava polna alergenov še pred rekreacijo. Da bi se izognili alergiji na sonce, v poletnih dneh ne pozabite na zaščito s sončno kremo in pokrivalom, prav tako se izogibajte rekreaciji v največji vročini. V skrajnem primeru, če so alergijske reakcije prehude, športno aktivnost prestavite v notranje prostore (sobno kolo, fitnes naprave).

Foto: Thinkstock

Ključne besede: rekreacija, rekreiranje poleti

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Anketa

Katera nogometna liga je trenutno najboljša na svetu?

7 do 10 let mlajši v nekaj dneh?

Odkrijte to skoraj magično moč morskih alg in izbrišite gube z obraza. Rezultat že po prvi uporabi!

Ugodna wellness ponudba za pare

Udobna nastanitev, bogata zajtrk in večerja, bazeni in mnogo več. Že od 128 EUR v Bernardin wellness centru!

Okna Priba

PVC in ALU okna ter vrata iz visokokavostnih materialov! Preverite!

oglasno sporočilo