Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 12. 2011,
9.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 22. 12. 2011, 9.50

8 let

Pazite na hrano!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred nami so prazniki, ko so mize obložene s številnimi dobrotami, ki se jim težko odrečemo. Na katero hrano moramo še posebej paziti? Preberite nasvet osebnega trenerja Gašperja Predaniča.

V nadaljevanju preberite nasvet osebnega trenerja Gašperja Predaniča o tem, kako poskrbeti, da prevelika količina in nezdrava prehrana ne bo negativno vplivala na naše počutje.

Ne glede na to, da so pred nami praznični dnevi, se moramo zavedati, da sta kakovostna oblika hrane in z njo povezan način zdravega prehranjevanja ključ do dobrega počutja, zdravja, vitalnosti ter dobre tako fizične kot psihične storilnosti. Vendar, ker pa se je dobrotam težko odreči, si velja zapomniti naslednje. Večjo pozornost usmerite v izbiro sladic, različnih narezkov (salame, siri ipd.), preveliko količino alkoholih pijač ter na splošno vsem oblikam ocvrte prehrane. Kaj je skupno vsem? Vsa našteta živila in pijače namreč vsebujejo nič kaj prida koristne stvari za vaše telo. Veliko preveč sladkorja, nasičenih maščobnih kislin, osiromašenih virov hranil (beljakovine, ogljikovih hidrati, vitamini in maščobe) in še bi lahko naštevali. Raje posezite po čim manj pridelani obliki hrane. Veliko bolje je zaužiti sadno rezino z nekaj manj mastne skute kot pa čokoladno torto ali podobno! Velja si zapomniti tudi: poskusite uživati takšno obliko hrane, za katero bo vaše telo porabilo manj lastne energije za njeno presnovo, kajti drugače bo telo porabilo veliko energije, da presnovi vso to "težko" hrano.

Pomembna je količina hrane Vsekakor je pomembna tudi količina zaužite hrane. Verjetno jih je vedno več takšnih, ki vedo, da je bolje zaužiti 5 do 6 manjših obrokov dnevno kot samo enega ali dva večja. Enako velja pri uživanju dobro založene mize dobrot. Bodite strpni! Raje vzemite manj kot več. Pa čeprav vem, da se je težko upreti vsem dobrotam. Telesu ne boste kratkoročno naredili nič hudega, če se boste kljub vašemu zdravemu načinu prehranjevanja kakšen dan pregrešili. Le glejte, da ne bodo vsi obroki podobnim vsem zgoraj naštetim – nezdravim živilom!

Bodite pozorni na kombinacijo živil Naj za konec poudarim še, da je zelo pomembna kombinacija uživanja hrane. Če že vnaprej veste, da bo miza polna takšnih in drugačnih dobrot, glejte, da ne bo vaš vrstni red v smeri: najprej predjed (veliko belega kruha, majoneze, namazi), nato juha iz vrečke, potem glavna jed (kruh, veliko krompirja, cvrto meso ipd.) in na koncu še okusna, slastna, vendar polnomastna sladica! Zelenjava, čim manj slabih ogljikovih hidratov, nekaj kakovostnih virov beljakovin (riba, piščančje prsi, puranje meso, pusta govedina, svinska ribica ali pa morda za vegetarijance – leča, fižol, soja ipd.) ter lahka sadna rezina – to je tisto bolj zdravo uživanje zdrave hrane, s katero vsekakor vaša želja po sladkem in dobrem ne bo ostala nepotešena.

Ne spreglejte