Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 7. 2012,
14.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 5. 7. 2012, 14.01

8 let

Poznate tekaški bonton?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pomlad in poletje sta na plano privabila tudi tekače, ki so čez zimo počivali, in vse več ljubiteljev teka se udeležuje rekreativnih tekaških prireditev. Vprašanje pa je, ali poznajo tekaški bonton.

S pravili obnašanja se srečujemo na vseh področjih življenja, naj gre za službo, šolo ali različne javne ustanove … včasih pa pozabljamo, da tudi tako enostavna oblika rekreacije, kot je tek, narekuje določena pravila vedenja. Če se za začetek ustavimo pri treningu, osnovi tekaške vadbe, je potrebno izpostaviti nekaj pravil, ki se jih veliko rekreativcev žal ne drži. Če tečete v skupini, ne uporabljajte komolcev (to velja tudi za tekmovanja), s čimer se boste izognili nepotrebni slabi volji in morebitnim padcem ali poškodbam. Tek v skupini zahteva tudi prilagajanje sotekačem, zato poskrbite, da v vaših žepih ne bodo žvenketali kovanci, ključi ali drugi predmeti (morda vas zvok ne bo motil, ostale tekače pa to utegne zmotiti). V kolikor je pot, po kateri skupina teče, zelo prometna ali ozka, tecite eden za drugim, da ne boste motili ostalih udeležencev.

Med treningom teka si mnogi krajšajo čas s poslušanjem glasbe, kar lahko predstavlja težavo pri koncentriranju na okolico – če že imate slušalke v ušesih, prilagodite jakost zvoka, tako da boste še vedno slišali morebitna opozorila, in ostanite pozorni na nevarnosti, ki bi vas lahko doletele med tekom. Veliko tekačev med tekom gleda v tla in skuša prikriti utrujenost, pri tem pa pozabljajo na pozdrav tekačem. Zavedajte se, da delate nekaj dobrega zase in da ste v podobni situaciji kot ostali tekači, zato se spodobi, da odzdravite ali se nasmehnete. V kolikor ste na tek vzeli okrepčila, gele ali vodo v plastenki, poskrbite, da po zaužitju okrepčila, smeti ne bodo končale na tleh! Pri treningu na štadionu se v izogib nevšečnostim držite pravila hitrejšega, torej hitrejši tekači tečejo po notranji progi, počasnejši pa po zunanji, in upoštevajte smer teka.

Tekmovanje je popolnoma druga stvar kot trening, predvsem pri tekačih, ki so tja prišli zaradi rezultata in ne le zaradi zabave in druženja. Na tekmovanje pridite dovolj zgodaj, če gre za večjo tekmo tudi uro ali več pred tekom (ne pozabite, da morate imeti vedno dovolj časa še za ogrevalne vaje). Postavite se v vrsto za štartne številke in mirno počakajte, da jo dobite. Pri izbiri štartne pozicije upoštevajte svojo tekaško pripravljenost, kar pomeni, da so v prvih vrstah najbolje pripravljeni tekači, za njimi pa tisti v nekoliko slabši formi. Med tekom ne uporabljajte komolcev, ko prehitevate počasnejše tekače, pazite, da pri tem ne stopite pred njih, torej ne prehitevajte v škarjice. Če so na progi postojanke z okrepčili, se ustavite le za toliko časa, da vzamete, kar potrebujete, nato pa odtecite naprej, (če je možno, v teku vzemite vodo ali druga okrepčila) - ne delajte zastojev na postojankah. Ko pritečete v cilj, se umaknite ostalim tekačem, da bodo tudi ostali lahko nemoteno končali s tekmovanjem.

Z upoštevanjem naštetih pravil boste olajšali tek tako sebi kot sotekačem in se izognili morebitnim nevšečnostim.

Ne spreglejte