NATISNI PISAVA

Izračunajte, koliko morate pojesti

Avtor: Sportal

Ljubljana - Osebni trener Gašper Predanič je v tokratnem nasvetu za zdravo prehrano pod lupo vzel bazalni metabolizem, saj je le-ta pomemben dejavnik pri vnosu hrane v telo.

Prvi pomembni dejavnik pri vnosu hrane v telo je poznavanje bazalnega metabolizma, ki pomeni, koliko energije potrebuje vaše telo za čas, ko nič ne delate. Sem prištevamo porabo energije, ki jo telo potrebuje za osnovno delovanje, in ne potrebne energije po fizičnih in psihičnih naporih. Bazalni metabolizem vam torej pomaga dobiti kalorijski približek, ki ga vaše telo potrebuje za osnovno delovanje.

Enačba za izračun bazalnega metabolizma je:

Za moške:
66,5 + (13,75 X T) + (5,03 X TV) – (6,75 X S) = bazalni metabolizem (kcal)

Za ženske:

66,5 + (13,75 X T) + (1,85 X TV) – (4,68 X S) = bazalni metabolizem (kcal

(T – telesna teža (kg), TV – telesna višina (cm) in S = starost (let))

Za primer vzemimo, da je vaša bazalna poraba energije 2100 kcal. Toliko kalorij iz obrokov bi morali dnevno zaužiti, če bi želeli, da bi zadostili osnovnim potrebam telesa po energiji. Vendar, ker pa se dnevna poraba energije zvišuje, je seveda v tem primeru treba zaužiti več energije.

Koeficient glede na cilj

Kot sem omenil, je k bazalnemu metabolizmu treba prišteti ali pa morda tudi odšteti (v primeru hujšanja) energijo, ki jo telo potrebuje za delovanje. Med te dejavnike štejemo hujšanje, vzdrževanje telesne teže ali pa pridobivanje mišične mase oziroma večji vnosi energije za vzdržljivostne športnike.

Gašper Predanič Gašper Predanič Pin It

Tukaj poznamo tri koeficiente:

1. za hujšanje upoštevamo 0,75;
2. vzdrževanje telesne teže 1,0;
3. pridobivanje mišične mase oz. za pokritje potreb pri vzdržljivostnih športih je koeficient 1,25.

Kaj nam pomenijo omenjeni koeficienti in kako jih lahko uporabimo?

Če ste se našli med katerimi od treh naštetih ciljev (koeficientov), ki sem jih opisal pod točko 1, 2 in 3, potem morate številko pomnožiti k vaši bazalni potrebi organizma. Rezultat, ki ga dobite, vam bo pomagal, da boste okvirno lahko izvedeli, koliko energije dnevno potrebuje vaše telo za pokritje potreb in normalno delovanje. Sem ne prištevamo ukvarjanja s športnimi aktivnostmi, ki še dodatno povečajo porabo energije!

Poraba energije za čas trajanja aktivnosti

Ko ste dobili okviren rezultat vaših potreb vnosa energije, si morate zapomniti, da ko se boste odpravili trenirat, bo vaša poraba/potreba energije temu primerno višja.

De ne bo pomote, omenjeno razlagamo izključno zaradi lažjega razumevanja vnosa in potreb hranil. In na tem mestu ne bi želel kritik na račun tega, da se bodo našli tisti, ki jih vedno kaj zmoti in bodo rekli, da omenjeno pa že ne more držati. Vendar pa verjamem, da bodo napisane informacije pomagale rekreativcem k njihovemu napredku.

Nadaljevanje v naslednjih dneh...

Gašper Predanič je dolgoletni športnik z veliko izkušnjami na področju treniranja, fizične ter vsesplošne kondicijske priprave. Sodeluje tudi z različnimi vrhunskimi športniki, ki jim pomaga pri izboljšanju fizične priprave, izgubi telesne teže, povečanju mišične mase, izboljšanju tehnike teka, povečanju gibljivosti, moči, vzdržljivosti, eksplozivnosti, agilnosti in funkcionalnosti gibanja. Poleg tega ima ogromno znanja tudi na področju športne prehrane, predvsem o načinih prehranjevanja za zdrav, aktiven in kakovosten življenjski slog.

Kaj naj jejo rekreativci?

Jedilnik rekreativcev bi lahko enačili z jedilnikom športnikov? Mar ne? Pa ni čisto tako, saj je razlika velika. V prihodnjih dneh vam bomo predstavili, kaj, kdaj in koliko naj jejo rekreativci.

Pazite na hrano!

Pred nami so prazniki, ko so mize obložene s številnimi dobrotami, ki se jim težko odrečemo. Na katero hrano moramo še posebej paziti? Preberite nasvet osebnega trenerja Gašperja Predaniča.

Ste dovolj hidrirani?

Dovolj tekočine ni samo pomembno za dobro počutje in boljši trening temveč tudi za boljši videz, saj zadostna tekočina vlaži našo kožo.

Foto: Bojan Puhek
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Anketa

Kdo je boljši? Nogometni klub Olimpija ali Maribor?

Nova osebna vozila Renault

Kadjar, Megane, Talisman Grandtour, Espace - narejeni, da vas navdušijo. Oglejte si najnovejše modele!

Tecos, plastika

Zmanjšajte stroške, poskrbite za zanesljivo delovanje orodij ter estetsko in dimenzijsko ustrezne izdelke!

Zimske počitnice že za 36,00 EUR

Od 13. do 28. 2. preživite počitnice na obali, v Hotelih Bernardin. Otroci do 12. leta brezplačno!

oglasno sporočilo