NATISNI PISAVA

Atkinsova dieta

Avtor: Tadej Jurman, absolvent živilstva in prehrane ter vaditelj fitnesa

Ljubljana - Od vseh znanih diet naj bi prav Atkinsova dieta povzročila največjo izgubo kilogramov po prvih nekaj tednih. Poznate Atkinsovo dieto?

Pin It

Dr. Robert Atkins je leta 1972 izdal knjigo Atkinsova dieta brez ogljikovih hidratov. Prvotna dieta je bila glede na izbiro živil zelo stroga, zato je bila pozneje dopolnjena s sadjem in zelenjavo. Atkinsova dieta v prvih nekaj tednih (v t. i. indukcijski oziroma začetni ali prvi fazi) priporoča zelo omejen vnos ogljikovih hidratov, zatem (v naslednji fazi) pa postopno večanje njihovega vnosa. V tretji ali vzdrževalni fazi pa je dovoljeno uživanje ogljikovih hidratov v majhnih količinah, s čimer nadzorujemo sproščanje inzulina v krvi. Ko zaužiti hrani ne uspe zagotoviti minimalne količine ogljikovih hidratov, začne telo razgrajevati beljakovine in maščobe v mišicah, da bi pridobilo glukozo, ki jo potrebuje za energijo.

Atkinsova dieta je, kot smo že pisali, neke vrste klasična ketonska dieta. Bolj podrobno o fazah Atkinsove diete si lahko preberete tukaj.

Dolgoročna študija je pokazala, da Atkinsova dieta povzroči največjo izgubo teže na začetku diete, toda po enem letu se njeni rezultati ne razlikujejo bistveno od drugih diet.

Primer jedilnika:

ZAJTRK: ameriška omleta, 1 dl paradižnikovega ali multivitaminskega soka, keksi iz otrobov (skupno 2 g OH), kava ali čaj brez kofeina.
KOSILO: solata iz šunke, sira ali piščančjega mesa z jajcem – brez OH oz. brez preliva z oljem in kisom, ohlajen zeliščni čaj.
VEČERJA: solata z morskimi sadeži, poširani losos, 2/3 skledice zelenjave s seznama dovoljenih jedi, 1 skledica jagod s smetano.

Negativni odzivi
Nekateri nutricionisti so Atkinsovo dieto, ki 50 odstotkov energije črpa iz maščob, ocenili za zelo enostransko in zdravju škodljivo. Tveganje za putiko, arteriosklerozo ter obolenja srca in ožilja se poveča. Balastne snovi in sadje so premalo zastopani.

Ketonska dieta (3. del)

Poznamo več različic ketonskih diet. Naj predstavimo dve, poleg klinične ketonske diete najpogostejši.

Ketonska dieta (2. del)

Dieta, pri kateri lahko pojeste veliko maščob. Kompleksnost in začetne težave pri tej dieti so nekaj običajnega, a z zadostnim znanjem ne bo težko. Preberite si osnovne napotke.

Ketonska dieta (1.del)

Malo bolj poznana pri športnikih in manj pri neaktivnem prebivalstvu. Velja za eno težjih, a tudi zelo uspešnih diet. Ste jo pripravljeni preizkusiti?

Foto: Thinkstock
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Anketa

Začela se je nova sezona nogometne Prve lige Telekom Slovenije. Komu pripisujete največ možnosti za naslov?

Izkoristite poletje ... Super ugodno!

Apartmaji Salinera s polpenzionom od 23. 8. dalje že od 47,90 EUR na dan + otrok do 12. leta gratis!

Okna Priba

PVC in ALU okna ter vrata iz visokokavostnih materialov! Preverite!

Osvoji 100 € in Odkrivaj Slovenijo

Pošlji fotko ali svoje doživetje iz potepanja in osvoji 100 € žepnine za vikend izlet. Omogoča: MasterCard

oglasno sporočilo