NATISNI PISAVA

Ketonska dieta (1.del)

Avtor: Tadej Jurman, absolvent živilstva in prehrane ter vaditelj fitnesa

Ljubljana - Malo bolj poznana pri športnikih in manj pri neaktivnem prebivalstvu. Velja za eno težjih, a tudi zelo uspešnih diet. Ste jo pripravljeni preizkusiti?

Pin It

Ketogena ali ketonska dieta, kot jo športniki radi poimenujejo, je način prehrane z visoko vsebnostjo maščob, nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in ustreznim beljakovinskim vnosom. V zdravstvene namene se jo uporablja pri lajšanju ali celo zdravljenju trdovratne epilepsije ter ob določenih metabolnih motnjah: pomanjkanju piruvatne dehidrogenaze (PDH) in pomanjkanju transporterja za glukozo (GLUT1). Športniki (predvsem bodibilderji) jo radi uporabljajo kot način za izgubljanje telesne maščobe. Ker je jedilnik sestavljen praktično brez ogljikovih hidratov, je lahko upoštevanje le tega precej težavno.

Dieta simulira večino metaboličnih efektov, ki jih povzroča stradanje oz. postenje

Krvni sladkor začne padati
Med stradanjem telo prvo porabi zaloge glukoze in glikogena iz jeter, nato začne izkoriščati maščobne kisline iz maščobe, shranjene v maščobnem tkivu. Ko zaloge glukoze do konca poidejo, krvni sladkor začne padati. To služi kot signal telesu, da pospeši razgradnjo maščob in začne z razgradnjo aminokislin iz mišic z namenom pridobitve glukoze (glukoneogeneza). Rdeče krvne celice potrebujejo za svoj obstoj energijo v obliki glukoze, pa tudi celice centralnega živčnega sistema in možganske celice imajo raje energijo v obliki glukoze kot pa v obliki ketonskih teles. Med stradanjem se poveča proizvodnja ketonskih teles v jetrnih celicah kot posledica večjega kopičenja acetil-CoA (zaradi glukoneogeneze poteka Krebsov cikel počasneje). Del možganov lahko ketonska telesa uporablja kot alternativni vir energije, če ni prisotne glukoze. Še vedno pa obstajajo področja v možganih, ki so odvisna le od glukoze, zato telo porablja aminokisline in glicerol iz maščobnih kislin za tvorbo le-te v procesu, imenovanem glukoneogeneza.

Kako dieta pravzaprav poteka in na kaj moramo biti še posebej pozorni, pa v naslednjem prispevku.

Rekreativec še več kot profesionalec

Športniki svoje življenje posvetijo določeni športni dejavnosti, rekreativci pa jim želijo slediti. A na tej težki poti je skrbno načrtovana prehrana pri rekreativcu pomembnejša kot pri profesionalcu.

Foto: Thinkstock

Ključne besede: Rekreacija, hujšanje, dieta

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Najlažja dieta tega poletja!

Znanstveniki so razvili paket izdelkov, ki vam zagotavlja odličen rezultat v samo 30 dneh.

Anketa

Kdo je dosegel najlepši zadetek v 6. krogu Prve lige Telekom Slovenije?

Želite 200 EUR? Nič lažjega.

Napovejte uvrstitev Slovenije na SP v košarki in se potegujte za športne bone za 200 EUR, 20 EUR ali košarkarsko žogo.

Kako do službe v kozmetiki ali velnesu?

Vpišite se v študijski program 2014/15 na Višji strokovni šoli za kozmetiko in velnes v Ljubljani!

Brezplačne počitnice so tu!

Privoščite si počitnice v hotelu 5* za 2 osebi (All inclusive). Glasujte za top poletni šport in odpotujte.

oglasno sporočilo Zagotavlja