NATISNI PISAVA

Kakšno mleko pijemo?

Avtor: Tadej Jurman, absolvent živilstva in prehrane ter vaditelj fitnesa

Po spletu krožijo informacije, da naj bi pokvarjeno mleko lahko znova prekuhali, in to kar 5-krat! Torej lahko pijemo 5-krat pokvarjeno mleko?

Pin It

Spomnimo, kaj kroži po spletu …
"Mleko s pretečenim rokom pošljejo zopet h proizvajalcu, ki ima zakonsko dovoljenje, da lahko ponovi proces pasterizacije pri 190 stopinjah in ga da ponovno na trg. Po zakonu se lahko ta proces ponovi 5x. Proizvajalec je zavezan objaviti kolikokrat je ponovil ta proces in ga tudi objavi, vendar na svoj način, zavedajoč se, da se nihče ne vpraša, če je bilo kupljeno mleko predelano že večkrat. Skrivnost je napisana spodaj, na dnu tetrapaka, z majhnimi številkami.
Recimo, da je napisana številka 12345, manjkajoče število nakazuje, kolikokrat je bilo mleko ponovno dano v obtok. Recimo 12 45, manjka številka 3 – to pomeni, da je bilo mleko 3x pretečeno in zopet prevreto. To pa še ni vse, ker v paketu, kjer je 12 tetrapakov, bo pri nekaterih manjkala številka, pri drugih pa bodo vse številke. To pomeni, da je bila celotna pošiljka enako tretirana. Na tak način podjetja bogatijo, torej tako, da reciklirajo pokvarjeno mleko in tisti, ki nosi posledice, smo seveda mi, ki pijemo umazano vodo."


Spodaj pa je podpisan dr. Anton Gregor.

Dejstva
Če malce pomislimo, se to niti ekonomsko niti časovno ne izplača. Sortiranje mleka, katero je 1 x, 2 x, 3 x, 4 x ali 5 x prekuhano, prekuhavanje majhnih količin mleka, izlitje mleka iz vsakega tetrapaka posebej … vsak, ki vsaj malo pozna tehnologijo mleka, je že takoj vedel, da je to slaba teorija zarote.

Preverili smo
Ljubljanske mlekarne vsebino pismo pojasnjujejo takole:
"Vračanje izdelkov s pretečenim rokom trajanja nazaj v proizvodne obrate je zakonsko prepovedano, kar strogo preverjajo veterinarski inšpektorji. V Ljubljanskih mlekarnah zelo natančno preverjamo vhodno surovino, to je surovo mleko, da je le to resnično sveže in ima čim krajši čas od molže do sprejema v mlekarno. Prav tako preverjamo, da vhodna surovina (mleko) ustreza vsem določilom kakovosti, ki so predpisani z veljavno zakonodajo v Evropski uniji. Za razliko od marsikatere druge tehnologije, ki omogoča izdelavo izdelkov iz slabše surovine, pa v mlekarni iz surovine slabe kakovosti ne moremo narediti nobenega izdelka. Zato sta kakovost surovine ter nadzor nad kakovostjo tako zelo pomembna."

Obrazložitev številk družbe Tetra Pak: "V Tetra Paku tiskajo dizajne na več trakovih hkrati, ti pa so zaradi veljavnih predpisov za sledljivost embalaže označeni oziroma oštevilčeni; oznake so na spodnji strani embalaže. Primer: 1 345 označuje, da je bil paket tiskan na 2. traku v proizvodnji."

Zanimivost
Ob krajšem raziskovanju po spletu smo opazili, da se je marsikdo, ki trdi, da se spozna na prehrano, strinjal z napisanim verižnim sporočilom. Tako so bili zelo glasni nekateri osebni trenerji in celo prehranski svetovalci. Samo v razmislek.

Avtor verižnega pisma priznava napako
Zanimivo je, da je pod verižnim pismom podpisan človek z nazivom doktor, ki naj bi imel neko višjo stopnjo razgledanosti in izobrazbe. Včeraj popoldne pa je tudi sam javno pojasnil celotno zadevo. Šlo naj bi za posredovano elektronsko pošto prijatelju, ki ga je potem poslal naprej podpisano z njegovim imenom in naenkrat se je zadeva razširila. Podpisani priznava, da vsebina verižnega pisma ni pravilna.

Zastrupljen krompir

Je pozimi krompir sladek? Velikokrat opazite, da je krompir pod kožico zelen? Naučite se pravilnega shranjevanja, da do tega ne bo prišlo.

Foto: Thinkstock

Ključne besede: prehrana, mleko

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Anketa

Kdo je boljši? Nogometni klub Olimpija ali Maribor?

Nova osebna vozila Renault

Kadjar, Megane, Talisman Grandtour, Espace - narejeni, da vas navdušijo. Oglejte si najnovejše modele!

Zimske počitnice že za 36,00 EUR

Od 13. do 28. 2. preživite počitnice na obali, v Hotelih Bernardin. Otroci do 12. leta brezplačno!

Želite pridobiti nova znanja?

Takšna, ki bodo uporabna pri gradnji uspešne kariere? Pridite na informativne dneve Biotehniške fakultete!

oglasno sporočilo