NATISNI PISAVA

Recite ne živalskim maščobam

Avtor: Tadej Jurman, absolvent živilstva in prehrane ter vaditelj fitnesa

Ljubljana - Vidno živalsko maščobo odstranite in poskrbite, da bo vaš zrezek bolj zdrav. Pa ne zaradi maščobe same, ampak ...

Pin It

Čeprav zdaj pričakujete, da vas bomo utrujali s povezavo nasičenih maščob z srčno-žilnimi boleznimi, ki mimogrede ni več tako smiselna, kot je bila nekdaj, to ne drži. Tokrat imamo novejši in bolj trden argument, zakaj bi bilo dobro izogibanje živalskim maščobam.

To ne velja za domačo rejo
Biološko in domače meso ter druge domače maščobe tokrat ne pridejo zraven. Da jim ne bomo delali krivice, je treba povedati, da se vse, kar bomo napisali v nadaljevanju, nanaša na maščobo rejnih živali.

Slaba prehranjenost
Živali za rejo so povečini zelo slabo hranjene. Njihova prehrana temelji na različnih predelanih odpadnih snoveh, ki so cenovno najbolj ugodne in ne najbolj sprejemljive za žival. Poleg tega se uporabljajo različna sredstva, ki spodbudijo, da žival čim hitreje zraste. Zloraba ali prekomerna uporaba zdravil tudi ni tako redka. Če ne gre za kakšno manjšo kmetijo, ki prisegajo na naravno pašo in se izogibajo pretirani uporabi kemije, bo žival od začetka do klavnice nakopičila v sebi kar nekaj strupov.

Zakaj so krive maščobe?
Pomislimo malo, kam gredo vsi ti ostanki pesticidov, hormonov in antibiotikov. Seveda gre vso meso čez določene veterinarske preglede, vendar to očitno ni dovolj. Pri teh pregledih bi bilo treba izboljšati analitske metode za odkrivanje ostankov človeku nevarnih snovi, kajti vsi ti strupi, ki jih žival zaužije, se nalagajo v maščobnih celicah. Ja, prav ste prebrali. Meso samo ni tak problem, ampak je problem maščoba v njem. Maščobo (vsaj tisto vidno) pa se, v večjem delu, brez težav odstrani.

Veganstvo je in
Zaradi slabe (hitre in poceni) prehranjenosti rejnih živali pa nutritivno vrednost izgubljajo tudi vsi živalski izdelki, zato je danes veganstvo pravi hit. Vendar, če bomo težave reševali na način, da se odpovedujemo določeni hrani, lahko kar nehamo jesti! Veganstvo je lahko ob zadostnem znanju živil prav zdrava izbira, vendar se je treba zavedati, da tudi sadje in zelenjava, kupljena v supermarketih, vsebujeta marsikatero antihranilo.

Maščobe kot strup? (1. del)

Ko omenimo maščobe, marsikdo takoj pomisli na debelost, holesterol, zamašene žile, strup ... Pa je taka asociacija upravičena?

Foto: Shutterstock
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Poznate krizo tretjega dne?

Dobra kondicija je najboljše zagotovilo, da bomo na smučanju uživali. Kriza tretjega dne se nas ne bo niti dotaknila.

Anketa

Kdo bi moral voditi slovensko smučanje?

100% popust na računovodski paket

1 mesec brezplačnega vodenja in gratis letna bilanca vas čakata v računovodstvu Ambicij. Prepričajte se!

Naroči revijo Računalniške novice!

21 številk + 32GB USB ključ dobiš za samo 33,50€.

Želite presenetiti svoje najdražje?

Sten Time predstavlja največjo spletno trgovino z urami in nakitom v Sloveniji, kjer boste našli najlepše darilo za vsako priložnost!

oglasno sporočilo Zagotavlja