Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
26. 4. 2014,
14.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 26. 4. 2014, 14.20

8 let

Pri nakupu starega kolesa se marsikdo opeče

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ko bi radi kupili mestno kolo, se pogosto znajdemo v zadregi. Novega, starega, morda zelo, zelo starega, takega, ki ga ne bo škoda, če nam ga ukradejo? Na kaj moramo biti pozorni v takem primeru?

Rad bi kupil staro, rabljeno kolo, a se ne spoznam na kolesa. Mi starega res ne bodo ukradli že naslednji dan? Se nakup starega kolesa splača? Bo staro kolo tudi varno? To je le nekaj dilem, o katerih razmišljamo, preden se odločimo za nakup starega kolesa. Da bi bila odločitev lažja, smo obiskali podjetje Rogo-šport, ki ima dolgo tradicijo in veliko izkušenj s prodajo koles, kolesarske opreme in s servisno dejavnostjo.

Na kaj moram biti še posebej pozoren?

"Pri starem rabljenem kolesu so najbolj pomembni deli, ki se na kolesu premikajo. Dobro je preveriti, v kakšnem stanju je gonilni ležaj, kakšni sta platišči, ali sta skrivljeni in gre kolo levo, desno. Pomembna je tudi zračnost ležajev kolesa. Če ima kolo prestave, je pametno preveriti njihovo stanje ter stanje plaščev in zračnic. Te so lahko že zelo stare, popokane po šivih in preperele," na vitalne dele kolesa opozoril Uroš, vodja prodaje v podjetju Rogo-šport.

Pri nakupu starega kolesa je priporočljivo imeti vsaj nekaj znanja o tem, kako kolo deluje, kaj so sestavni deli in kakšno naj bi bilo njihovo stanje, saj drugače hitro lahko kupimo mačka v žaklju: "Za nakup starega kolesa se običajno odločimo, ker je cenejše, a se večkrat zgodi, da se oseba pri tem opeče, saj se na kolesa ne spozna. Ljudje kupijo staro kolo v prepričanju, da so prihranili nekaj denarja, kmalu pa ugotovijo, da je kolo potrebno servisa. Če je treba zamenjati veliko komponent, se lahko skupni strošek nabave in servisa že približa ceni novega kolesa, kjer pa vse deluje brezhibno, dobimo pa tudi garancijo."

Kaj se najpogosteje kvari?

"Pri starih kolesih je največ servisa pri materialih, pri katerih je največ obrabe – to so menjave plaščev, zračnic, sprednje in zadnje pletenice, zavornih oblog … Pri mestnih kolesih je obraba zavornih oblog še posebej pogosta, saj je treba v mestu zavirati skoraj vsakih 20 metrov," pove Uroš, njegove izkušnje pa kažejo, da je potreba po zamenjavi zavornih oblog lahko tudi letna. S športnim kolesom se lahko vozimo tudi več deset kilometrov, ne da bi zavirali, zato je obraba precej manjša.

Pri starih kolesih je lahko precej vprašljiva tudi varnost. Veliko kolesarjev temu posveča premalo pozornosti. Marsikateremu kakšna od zavor sploh ne deluje ali pa deluje katastrofalno, a vseeno drvijo po cesti kot nori.

Kolo je treba priklepati, ne le zaklepati

Po Uroševih izkušnjah se za nakup starega kolesa odločata dve skupini ljudi: "Prvi so študentje, za katere je takšno kolo cenovno bolj dostopno. Druga skupina pa so tisti, ki se bojijo, da jim bodo lepo, novo kolo hitro ukradli. Ključna je dobra ključavnica, a je kolo treba na nekaj prikleniti, ne le zakleniti, saj ga v tem primeru nepridipravi lahko naložijo, odpeljejo in si potem doma vzamejo čas za uničenje ključavnice. Če kolo na nekaj prikleneš z dobro ključavnico, je zelo velika verjetnost, da te bo vedno počakalo."

Ne spreglejte