Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 5. 2014,
18.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 11. 5. 2014, 18.39

6 let, 7 mesecev

Profesionalec Mohorič odkrito do "daske"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Matej Mohorič Jošt
Rekordna udeležba in nastop kolesarja italijanske ekipe Cannondale Mateja Mohoriča so zaznamovali 6. izvedbo kolesarskega vzpona na Jošt. Rekorder proge ostaja Primož Roglič.

Čeprav se je nekaj kolesarjev, najverjetneje ob jutranjem pogledu v oblačno nebo, odločilo, da svoje rekreativne podvige usmerijo kam drugam, je imela 6. kolesarska dirka na Jošt, ki že tradicionalno poteka v okiru Tedna mladih v Kranju kljub temu rekordno število udeležencev.

"Glede na vreme in vremensko napoved smo z udeležbo lahko zadovoljni. Prijavljenih je bilo 93 kolesarjev, nekaj iz predprijav se jih je očitno premislilo in jih na štartu ni bilo, nazadnje je progo uradno odpeljalo 83 kolesarjev, kar je lepo število.

Jošt ponuja specifičen klanec in glede na to, da ne šteje za pokal Slovenije, ki bi se ga udeležili tudi tisti najbolj zagrizeni kolesarji, ki so prisotni na vsaki tekmi, pri udeležbi dirke na Jošt največjo vlogo igra vreme. Ravno to naredi tekmo tako po meri gledalcev kot kolesarjev. Ker je prijavnina nizka in večino prijav beležimo zadnji dan in ne v predprijavah, je veliko odvisno od tega, kakšno je zjutraj vreme. Če dežuje, je logično, da se bo le redkokdo odločil za dirko, zato smo lahko še posebej zadovoljni z udeležbo, pa tudi zato, ker na dirki ni bilo nobenih padcev ali drugih incidentov," je za Sportal povedal entuziastičen vodja tekmovanja Miha Kramar.

Mohorič v dvojni vlogi

V množico rekreativnih kolesarjev se je v dresu svojega delodajalca, italijanske kolesarske ekipe Cannondale, pomešal tudi mladi perspektivni kolesar iz bližnje Podblice Matej Mohorič, ki je tik pred štartom uradnemu napovedovalcu odkrito dejal, da dirke ne jemlje kot trening, ampak bo šel "do daske".

Vse do zadnjih nekaj metrov pred ciljem je z ramo ob rami kolesaril s še enim Matejem, Matejem Kimavcem iz kolesarske ekipe Vaška runda, nato pa v zadnjih metrih naredil korak do zmage. Mohoričev čas 17:03 – mimogrede, njegov čas ni štel v uradni razvrstitvi – ni ogrozil rekorda iz leta 2012, 16 minut in 27 sekund, ki si ga še vedno lasti kolesar Adrie Mobila Primož Roglič, ki je pred kratkim postavil nov mejnik v svoji karieri. Na drugi etapi 3. kolesarske dirke po Azerbajdžanu je slavil zmago, ki je njegova prva zmaga na kategoriziranih dirkah Mednarodne kolesarske zveze.

"Fino je, če lahko rečeš: Mohorič me je 'nažgal' samo za tri minute"

Mohorič se ni kaj dosti obotavljal, ko je prejel vabilo organizatorjev, niti ga ni jemal z levo roko. "Vem, da se rekreativnim kolesarjem vedno fino zdi, če z njimi dirka profesionalni kolesar. Potem lahko rečejo, evo, kolesaril sem z Mohoričem, pa me je nažgal samo za tri minute (smeh)," je po podelitvi nagrad, kjer se je znašel v glavni vlogi podeljevalca, dejal Mohorič, ki je že na štartu napovedal, da se dirke ne bo lotil z levo roko.

Na Joštu hitrost pomembnejša od vzdržljivosti

Če bi me kdo prehitel, bi z veseljem priznal, da je bil boljši. Je pa dejstvo, da je to povsem drugačna tekma, kot so naše tekme, kjer nas taki vzponi čakajo po petih urah kolesarjenja. Pri nas gre bolj za vzdržljivost kot za hitrost, današnja dirka na Jošt pa je bila bolj stvar hitrosti," je dejal mladenič, ki se je v novem okolju profesionalne kolesarske ekipe Cannondale odlično znašel, verjetno tudi na račun italijanskega jezika, ki ga že dodobra obvlada. Zanimivo, italijansko komunicira tudi s tamkajšnjimi mediji. (Pogovor z Matejem Mohoričem si boste na Sportalu lahko prebrali ob 11. uri.)

Mohoriču, ki je prispeval tudi nekaj praktičnih nagrad, med drugim tudi kristalni pokal za najstarejšega udeleženca – to je bil 68-letni Franci Koželj –, vzpon na Jošt sicer ni tuj, a ga še nikoli ni odpeljal na vso moč, saj, kot pravi, to zaradi vmesne ravnine nima niti smisla. "Za tak trening raje izbiram klance, kjer je res samo klanec," je pojasnil Mohorič, ki ga je popoldan čakala še ena porcija treninga.

Med moškimi slavil Kimavec, med ženskami Šimenčeva

Zmagovalec dirke z rezultatom 17:05 je član ekipe Vaška runda Matej Kimavec, med dekleti pa je slavila kolesarka KD Alpe Laura Šimenc (21:18.3), ki je dirko vzela povsem zares.

"Strmi klanci mi ustrezajo, tudi vzpon na Jošt mi je zelo ljub, ker ni nikoli dolgčas. Z lanskim rezultatom (24:57) nisem bila zadovoljna, z letošnjim 21:18 pa sem bistveno bolj. Organizacija je bila kot vedno odlična, pa še podelitev so hitro izvedli, ravno prav, da nas ni preveč zeblo," je še povedala 24-letna triatlonka z Bleda, ki ji treningi − v letošnji sezoni se je bolj osredotočila na kolesarstvo – v povprečju vzamejo 15 ur tedensko, precej časa pa namenja tudi študiju veterine, kjer, tako kot Mohorič v gimnaziji, dosega izredne rezultate. Šimenčeva je namreč Zoisova štipendistka in med najuspešnejšimi v letniku.

Ne spreglejte