Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 7. 2016,
15.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Soča

Sobota, 2. 7. 2016, 15.22

6 let, 7 mesecev

Soča Outdoor Festival #reportaža

Še včeraj na morskem oddihu, danes pa na najvišji stopnički maratona z velikim potencialom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Četrta izvedba Soča Outdoor Festivala ta konec tedna doživlja svoj vrhunec. Kombinacija kopice avanturističnih športov, ki vsako leto zahteva nov zmagovalni recept, in prekrasna kulisa turkizne reke Soče iz leta v leto privabljata več gostov. Na treh trail tekih jih je danes teklo okrog 700, veliki zmagovalec najdaljše, 46-kilometrske razdalje je z naskokom postal Aljoša Smolnikar, ki nastopa sploh ni načrtoval, naš novinar Peter Kastelic pa je 15-kilometrsko razdaljo končal kot odličen drugi. Dogajanje si lahko ogledate v obsežni fotogaleriji.

39-letni Aljoša Smolnikar je še včeraj užival ob hrvaški obali in obisk festivala športov na prostem načrtoval šele za jutrišnji dan, ko bo na sporedu (prav tako 46-kilometrski) Soča MTB Maraton s 1.450 metri vzpona, a v zadnjem hipu spremenil načrte.

"Prvotno sem načrtoval, da se prihodnji teden udeležim tekmovanja v Italiji, jutri pa zgolj tekme z gorskimi kolesi tukaj v dolini reke Soče, saj sem imel srečo in pri žrebanju zadel štartnino. No, nato sem pred dvema dnevoma izvedel, da imam plačano tudi štartnino za tek. Tako smo se včeraj zvečer na vrat na nos vrnili z morja in danes ob 3. uri zjutraj krenili proti Tolminu. Štartali smo ob 7. uri zjutraj. Lep kos poti sva odtekla skupaj z Blažem Brečkom. Na začetku poti se mi je vse skupaj zdelo prehitro, a se je pozneje razpletlo v moj prid," je Smolnikar pripovedoval v cilju, kjer je še dolgo sprejemal čestitke in iskrene pohvale kolegov tekačev. Za 46 razgibanih kilometrov je potreboval tri ure in 47 minut.

Za Smolnikarjem je danes zelo naporen dan. Vstajanje ob 3. uri zjutraj, dolga vožnja iz Moravč do Tolmina in štart ob 7. uri zjutraj, nato pa razgibanih 46 kilometrov, vključno z zadnjimi sedmimi pod nesramno žgočim soncem.  | Foto: Žiga Zupan/Sportida Za Smolnikarjem je danes zelo naporen dan. Vstajanje ob 3. uri zjutraj, dolga vožnja iz Moravč do Tolmina in štart ob 7. uri zjutraj, nato pa razgibanih 46 kilometrov, vključno z zadnjimi sedmimi pod nesramno žgočim soncem. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Peklenski zadnji kilometri na žgočem soncu

Trase tekač iz Moravč ni natančneje preučeval, se je pa pozanimal, kje ga čaka glavni vzpon, in temu primerno pri 25 kilometrih razporedil moči. "Presenetilo me je zadnjih sedem kilometrov, ki smo jih pretekli na žgočem soncu. To je bil najtežji del," je priznal.

Spremljevalni karavani bi zaradi prijaznosti in ustrežljivosti prisodil čisto petico, pri označbi trase pa je pogrešal kakšno informacijo več. "Ko tečemo, imamo najraje, da čim manj razmišljamo," je namignil Smolnikar ter predlagal, da bi organizatorji na štartno številko prihodnje leto natisnili še profil trase in kraje, skozi katere vodi. "Da veš, kje si in kaj te čaka. Da se znaš malo orientirati, še posebej če se tekme udeležuješ  prvič. Sicer pa je sama ideja festivala odlična in verjamem, da se bo uveljavila med ljudmi," je pohvalil organizatorje.

Poglejte si, kako je ciljno črto prečkal zmagovalec maratona Aljoša Smolnikar #video



 

Trail teki: modna muha in nalezljiva pozitivna energija

Smolnikar, za prijatelje Muc, se je s tekom resneje začel ukvarjati šele pred sedmimi leti, ko je na ljubljanskem maratonu pretekel "polovičko", danes pa je sestavni del njegovega življenja. Za letos si je zadal dva tekaška vrhunca: s prvim na portugalskem otoku Madeira je kljub težavam s pohodniškimi palicami opravil že v začetku maja, drugi pa ga čaka avgusta, ko se bo v Chamonixu udeležil teka na Mont Blanc (Ultra Trail Mont Blanc). Že zato, da doživi vzdušje, ki ga vsi, ki so ga kdaj okusili, ne morejo prehvaliti. Pred dvema tednoma je tekel tudi na stotki Ultra pušeljc traila.

Peter Kastelic je na 15-kilometrski razdalji Soča Outdoor Festivala osvojil drugo mesto, Mojca Jontes pa je bila na desetkilometrski razdalji četrta. Takole hudomušno sta pozirala pred domačimi fotografskimi objektivi. | Foto: Peter Kastelic je na 15-kilometrski razdalji Soča Outdoor Festivala osvojil drugo mesto, Mojca Jontes pa je bila na desetkilometrski razdalji četrta. Takole hudomušno sta pozirala pred domačimi fotografskimi objektivi.

Sportalov novinar Peter Kastelic z užitkom opravil s srednjo razdaljo

15-kilometrske tekaške razdalje današnjega programa Soča Outdoor Festivala se je udeležil tudi naš novinar Peter Kastelic, ki je v cilj pritekel kot odličen drugi. Nad traso je bil navdušen, že dolgo ni tekel na tako lepi progi. Teka se je kot običajno, udeležil s tekaško skupino, ki trenira pri športnem društvi GiBit, in skoraj vsi so bili enakega mnenja, da gre za izjemno lep tek, ki ga bo treba uvrstiti v njihov vsakoletni tekaški program tekem.

Tekaška zasedba GiBit je bila tudi v Tolminu številčno zastopana. | Foto: Tekaška zasedba GiBit je bila tudi v Tolminu številčno zastopana.

"Proga je lepa, razgibana in dobro označena. Spomnila me je na čase, ko sem še v mladinski kategoriji veliko tekmoval v gorskih tekih, saj je bilo na trenutke ponovno potrebno gristi kolena. Vrhunec je seveda prečkanje reke Tolminke pred ciljem, ki je posebno doživetje. To je tista pika na i, ki naredi tek unikaten.

Glede trail evforije moram priznati, da jo spremljam bolj kot zunanji opazovalec, saj se trail tekov v zadnjem obdobju nisem udeleževal, zato tudi te evforije, o kateri se govori, nisem občutil. Bi pa omenil, da gre bolj za ime 'trail', ki nekoliko bolj privlači, v bistvu gre pa za neko različico gorskega teka ali krosa (odvisno od karakteristike proge), ki ga tudi pri nas poznamo že dolgo. Je pa res, da so proge nekoliko daljše, kot pri gorskem teku ali krosu in zato tudi precej zahtevnejše. Za take teke je potrebna zelo dobra predpriprava," je še poudaril Kastelic.

Preverite, kako so tekači štartali na desetkilometrski razdalji #video




Pravi, da se teka loteva z glavo, teče po občutku, regeneracija pa vsako leto terja več časa. Strinja se, da se tek z asfalta počasi seli na bolj razgibane trase. "Malo gre za modno muho, veliko pa k temu prispevajo tudi objave na družbenih omrežjih. Nekdo nekaj objavi, drugemu je všeč, poskusi in tako se vse skupaj širi naprej. Vse skupaj dodatno začini izjemna energija, ki vlada na trail tekih. Ne spomnim se, da bi kdaj srečal koga, ki bi bil slabe volje, pa še razgledi so izjemni," je sklenil Smolnikar, ki vsako tekmo vzame zares. "Če že grem, potem tečem in se ne ustavljam, da bi delal selfieje," je namignil.

Jan Klavora je eden od idejnih očetov festivala Soča Outdoor. Vse skupaj se je začelo iz ljubezni do doline reke Soče, pravi. | Foto: Jan Klavora je eden od idejnih očetov festivala Soča Outdoor. Vse skupaj se je začelo iz ljubezni do doline reke Soče, pravi.

Vse skupaj se je rodilo iz ljubezni do Soče

Z izvedbo četrtega Soča Outdoor Festivala so zadovoljni tudi organizatorji. Med njimi tudi idejni pobudnik festivala avanturističnih športov, 35-letni Jan Klavora, ki se mu je ideja porodila iz ljubezni do domačega kraja ob dolini reke Soče.

Živahno dogajanje #video


 

V iskanju zmagovalnega recepta

"Vse se je začelo leta 2013, ko smo se s prijatelji dobili na pivu in prišli na idejo, da bi radi pomagali razvoju doline Soče, od koder prihajamo. Strinjali smo se, da bi bilo dobro zasnovati festival, ki bi vseboval vse tako imenovane outdoor športe. Beseda je dala besedo in tako smo začeli. Vsako leto festivalu nekaj dodamo in mu nekaj odvzamemo, testiramo, kaj se uveljavi in kaj ne. Zdaj ostajamo pri dveh kolesarskih tekmovanjih: enduru in maratonu z gorskimi kolesi, treh tekaških disciplinah (10, 15 in 46 kilometrov), vedno nas spremljajo tudi padalstvo, zmajarstvo in kajak, gostili smo tudi plezanje, a se je izkazalo za finančno prezahteven zalogaj …

Soča Outdoor festival je tudi družabni, ne samo športni dogodek. | Foto: Soča Outdoor festival je tudi družabni, ne samo športni dogodek.

Včasih smo zvečer gostili tudi glasbene skupine, a smo ugotovili, da množične zabave ne sovpadajo z našim konceptom športnega življenja, zdaj imamo raje DJ-ja in bolj umirjene tone," je povedal Klavora. Soča Outdoor Festival vidi predvsem kot marketinški produkt, ki promovira športe v dolini reke Soče, kot turistični produkt, ki zaradi festivala ustvarja prenočitve, in šele nazadnje kot športni dogodek.

S 15-kilometrsko razdaljo je opravila tudi novinarska kolegica in manekenka Tjaša Kokalj Jerala.  | Foto: S 15-kilometrsko razdaljo je opravila tudi novinarska kolegica in manekenka Tjaša Kokalj Jerala.

V gorskem maratonu vidijo velik potencial

V prihodnje bodo še več pozornosti namenili razvoju maratona. "Današnji 46-kilometrski tek bi radi nadgradili v turistični produkt. Iz tega bi radi naredili večdnevno tekmovanje, ki bi bilo speljano po pohodniški poti od Alp do morja. Letos smo ga izvedli testno, s pomočjo odzivov tekmovalcev pa bi iz tega radi naredili nekaj več," je razkril načrte za prihodnost. Ambiciozni cilji ostajajo tudi na kolesarskem področju, saj si želijo traso razširiti tudi v bike park v Cerknem.

Klavora je prepričan, da ima festival še ogromno manevrskega prostora, kot to velja za t. i. outdoor športe.   | Foto: Klavora je prepričan, da ima festival še ogromno manevrskega prostora, kot to velja za t. i. outdoor športe.

Kdo so outdoor športniki?

Festival Soča Outdoor raste tudi v številkah. Prvo leto se je vseh disciplin festiovala udeležilo 500 udeležencev, predlani tisoč, enako število so ohranili tudi lani, ko so gorski kolesarski maraton zaradi spremembe zakonodaje morali odpovedati, letos pa so presegli številko 1.200 udeležencev. Obiskovalcev je od dva- do trikrat toliko, ocenjuje Klavora. "Mislim, da je na tem področju še ogromno manevrskega prostora. Glede idej, kaj početi, in glede prihodka. Podatki namreč kažejo, da se z outdoor športi večinoma ukvarjajo ljudje, stari od 35 do 45 let, bolj izobraženi in premožnejši z napornimi službami, ki jim ta oblika športa pomeni sprostitev od napornega urnika in vsakodnevnega stresa," je še pojasnil Klavora.

Rezultati trail tekov na Soča Outdoor Festivalu:

VZAJEMNA TRAIL RUN, 10 KM ŽENSKE

1.  Tjaša Paternost (Hruševje), 1:05:45.5

2.   Mojca Turčin (Maribor), 1:06:24.7 

3.   Matejka Ahčin (Ljubljana), 1:09:05.9

...

VZAJEMNA TRAIL RUN, 10 KM MOŠKI

1.  Tomi Gabršček, 53:11.5

2.  Piotr Jurek (Poljska), 55:16.3

3.  Mattia Cendou (Italija), 58:04.2

...

ADIDAS TRAIL RUN, 15 KM ŽENSKE

1.  Barbara Trunkelj (Krka), 1:15.29.3

2. Saša Pisk (Sp. Idrija), 1:21:00.4

3.  Špela Strasser (Trojane), 1:23:49.2

...

ADIDAS TRAIL RUN, 15 KM MOŠKI

1. Luka Kramarič (Vrhnika), 1:07:07.8

2.  Peter Kastelic (Ljubljana), 1:08:52.3

3. Dino Grbić (Kranj), 1:09:30.5

...

EGO QUARK TRAIL RUN, 46 KM ŽENSKE

1. Tjaša Pavlovič (Tolmin), 4:00:18.9

2.  Ana Felicijan (Domžale), 5:48:26.4

3.  Darinka Poredoš (Ravne na Koroškem), 6:03:31.1

...

EGO QUARK TRAIL RUN, 46 KM MOŠKI

1.   Aljoša Smolnikar (Moravče), 3:46:55.5

2.  Aleš Debeljak (Naklo), 4:00:11.8

3. Robert Stranjak (Logatec), 4:02:16.2

...

Ne spreglejte