Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 10. 2013,
7.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 10. 2013, 7.56

8 let

Strokovnjak odgovarja: od postavitve na štartu do pekočih bradavičk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vprašanj pred maratonom je kopica, izbrali smo nekaj najpogostejših in jih zastavili trenerju Petru Kastelicu, s katerim se že dva meseca pripravljamo na 18. Ljubljanski maraton.

Suzana iz Sežane: Kako naj se postavim na štartu?

Štartni prostor je na vseh večjih maratonih razdeljen na cone, v katere se tekmovalci razvrstijo glede na prijavljen oziroma pričakovan rezultat. Ker pri prijavi rezultata ni treba navesti, se organizator pri tem zanaša, da bodo tekači korektno zavzeli cone, primerne svoji pripravljenosti. Štart v ospredju vam ne prinaša praktično nobene prednosti, saj boste v cilju izvedeli svoj neto čas, ki je čas od štartne do ciljne linije. Vstop v cono je mogoč le s štartno številko, na koncu cone oziroma pred začetkom naslednje.

Maja iz Ormoža: Če me slučajno zmanjka med maratonom … Za vsak slučaj vprašam. Kaj naj storim? Naj se usedem na tla, kličem na pomoč …?

Vsem priporočam, da se odločijo za razdaljo, ki so jo sposobni preteči brez večjih težav. Organizator je sicer dolžan poskrbeti za medicinsko službo, ki posreduje v primerih, ki ste ga opisali. Medicinska služba bo delovala na cilju in okrepčevalnih mestih. Če se med tekom ne počutite dobro, se raje za trenutek ustavite ali nadaljujte s hojo. Da se preprosto usedete na tla, vam ne priporočam, sploh če bo vreme hladno. Če mislite, da ste zabredli v resnejše težave, se obrnite na kakšnega od sotekačev ali gledalcev, ki bo poiskal oziroma poklical pomoč.

Marjan iz Ormoža: Med daljšimi teki me pečejo bradavičke. Kaj nas storim?

Med tekom se majica drgne ob bradavičke, to je lahko še posebej zoprno v hladnem vremenu, ko te nekoliko nabreknejo. Nekatere tekače lahko odrgne do krvi. Večina tekačev to težavo reši z obliži oziroma medicinskim trakom ali vazelinom. Če se boš mazal z vazelinom, lahko pričakuješ, da bo na majici viden masten madež. Vseeno bolje kot krvav madež.

Martin iz Ljubljane: Kako je s spolnimi odnosi v dneh pred maratonom? Da ali ne?

Če ne boste lovili svetovnega rekorda, potem se jaz s tem vprašanjem ne bi preveč obremenjeval. Na dan tekme se seveda vzdržite, saj tri ure pred maratonom tudi ne greste igrat nogometa, košarke, sekat drv ali izvajat kakšne druge fizične aktivnosti. Če pa govorimo o dneh pred tekmo, ne bi smeli imeti nobenih posledic. Če v dneh pred tekmo preveč razmišljate o svojem nastopu, je to morda dober način, da misli preusmerite drugam. Kakšen maratonski seks ali preizkušanje novih akrobatskih položajev pa prihranite za po tekmi, da si ne boste po več mesecih tekaškega treninga na predvečer tekme izpahnili kolka ali pa vas bo zagrabil močan krč, zaradi katerega bi lahko imeli težave še naslednji dan. Sicer pa glede seksa pred tekmo niso enotni niti strokovnjaki.

Alenka iz Kranja: Kako je s pijačo na maratonu? Naj jo med tekom nosim v roki, kam naj jo shranim?

Na trasi maratona je na vsakih pet kilometrov okrepčevalnica. Na okrepčevalnicah bo na voljo pitna voda v plastenkah in kozarcih ter energetik. Ker konec oktobra temperature niso ekstremno visoke, vam ni treba piti pogosteje. Pazite raje, da na štart pridete dovolj hidrirani, in tako ne bi smelo biti večjih težav.

Simon iz Šempetra: Kaj naj jem in pijem pred maratonom?

Jejte in pijte tisto, kar običajno zaužijete pred tekom. Ne eksperimentirajte na dan tekme! Pozorni bodite, da obilnejši zajtrk jeste vsaj od dve uri do tri ure pred štartom, kaj manjšega in lažjega pa lahko pojeste tudi pozneje. Ker je Ljubljanski maraton v jutranjih urah, se lahko zgodi, da boste morali zaradi zajtrka nekoliko bolj zgodaj vstati. Ne pretiravajte s količino, raje se dobro najejte po prihodu na cilj, ko telo potrebuje hrano.

Ne spreglejte