Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 3. 2015,
13.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 11. 3. 2015, 13.16

6 let, 7 mesecev

Tekaški nasvet: Kako se po zimskem spancu spraviti v tekaški pogon?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Komaj smo dobro odložili tekaške in alpske smuči, že smo zakorakali v obdobje tekaških prireditev. Kako se znova aktivirati, da se nam tek ne zameri, in - banalno ali ne - kako se obleči za tek?

Pogled na rekreativni koledar razkriva, da je marec, torej še na pol zimski mesec, že precej zapolnjen s tekaškimi prireditvami. Pred dvema tednoma ste tekli na Ruthinem dobrodelnem teku okrog Blejskega jezera, že to nedeljo lahko na Brionih tečete na prvem Brionskem maratonu ali povezujete Soline na slovenski Obali, nevarno pa se približuje tudi 22. marec, ko bo v Sežani na sporedu 15. Mali kraški maraton, ki ponuja dva zalogaja, krajšega, dolgega 9,4 kilometra, in daljšega, 21-kilometrskega.

O tekaških začetkih po zimskem spancu smo se pogovarjali z vodjo tekaških skupin pri GiBit-u Petrom Kastelicem.

Tekaške oaze se pridno polnijo

Kastelic je prepričan, da je prav vreme s svojo "razvajalsko" podobo v teh dneh poskrbelo, da odločitev o začetku tekaške sezone ni bila pretežka. "To je opaziti tudi na nekaterih najbolj obljudenih ljubljanskih tekaških stezah, kjer že v teh dneh lahko srečamo veliko tekačev. Tudi z našo skupino smo treninge začeli z začetkom marca in mislim, da je večina že komaj čakala, da spet začnemo," je povedal Kastelic in poudaril pomembnost postopnega uvajanja v tekaški pogon.

Ne pretiravajte!

"Čeprav imamo občutek, da 'leti', ne smemo pretiravati," opozarja. "Dolžino pretečenih kilometrov, predvsem pa intenzivnost povečujemo postopoma, sicer lahko hitro nastanejo težave."

Naj vas vreme ne zavede

Pozorni moramo biti tudi na oblačila. Sonce, ki v teh dneh skozi okno tako mamljivo vabi na plano, naj vas ne zavede. "Kar zmrazi me, ko že v teh dneh opazujem tekače v kratkih hlačah. Ne vem, kaj bodo slekli čez dva meseca, ko bo še 20 stopinj topleje," se sprašuje Kastelic, ki na treninge svoje tekaške skupine še zdaj prinaša kapo in par rokavic. Za vsak primer, nikoli ne veš, kdaj pritisne mraz.

"Pomembno je, da se ne slačimo prehitro, navsezadnje je zunaj še koledarska zima. Temperature pa pozno popoldne, ko po koncu službenih obveznosti teče večina tekačev, precej hitro zanihajo v negativno smer. Lep primer tega, kako hitro nas lahko sončno vreme zavede, je bil veter, ki je pihal v prejšnjih dneh. Ko je zapihalo, je bilo še kako mrzlo," se spominja.

Mali kraški maraton je tik pred vrati: je časa za pripravo še dovolj?

Ozrl se je tudi na priprave na Mali kraški maraton, ki bo 22. marca 2015 na ulice Sežane in okolice že petnajstič zvabil številne ljubitelje teka. Ali je časa za pripravo še dovolj?

"Če govorimo o resni pripravi in če smo bili čez zimo povsem neaktivni, potem zagotovo ne. A verjamem, da so vsi, ki so se prijavili na omenjeni tek, začeli pravočasno migati. Seveda je precej odvisno tudi od tega, s kakšnim namenom se odpravljamo v Sežano. Najkrajši tek je dolg 9,4 kilometra, to pa je razdalja, ki jo lahko pretečemo tudi v 'pogovornem tempu', za užitek, v dobri družbi," sklene Kastelic.

Ne spreglejte