Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 2. 2015,
15.02

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 6. 2. 2015, 15.02

8 let, 4 mesece

Tretji dan vedno nastopi najhujša kriza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Smučanje je lahko užitek ali pa nočna mora. Dobra telesna pripravljenost je najboljše zagotovilo, da bomo na smučarskih počitnicah uživali. Pregovorna kriza tretjega dne se nas ne bo niti dotaknila.

Večja hitrost, več možnosti za poškodbe

Smučanje je zadnjih dvajset let hitrostno močno napredovalo. Zavoji so zaradi smuči s poudarjenim stranskim lokom lažji, posledično je hitrost smučanja večja, saj je manj stranskega oddrsavanja. Večja hitrost pri smučanju pomeni večjo možnost, da gre kaj narobe.

"Največ je poškodb kolenske križne vezi, medtem ko je poškodb glave zaradi udarca manj. Ljudje so sčasoma spoznali, da je čelada nadvse koristna," je povedal predsednik Združenja učiteljev smučanja Slovenije Blaž Lešnik.

Tudi reševalci kranjske gorske reševalne službe, ki so odgovorni za reševanje na smučišču Krvavec, opažajo, da je smučarska čelada v zadnjih letih postala samoumeven kos opreme za večino smučarjev. To je pripomoglo k temu, da je manj hudih poškodb glave predvsem zaradi trkov, ki pa so tako energetsko visoki, da so pretresi možganov vseeno zelo pogosti.

Prilagodite smučanje razmeram in znanju

"Še vedno se najdejo smučarji, ki so prepričani, da so veliko bolje videti brez čelade. Zagotovo lahko smučarji za svojo varnost in varnost drugih na smučišču naredijo največ, če prilagodijo smučanje svojim sposobnostim in trenutnim razmeram," je povedal načelnik društva GRS Kranj Gregor Dolinar.

"Hitrost, sploh s karving smučmi, je izredno vabljiva, hitro pa, sploh ob kakšni nepredvideni situaciji, tudi zelo nevarna. Vedno je pomembno poskušati predvideti, kaj bodo v naslednjem trenutku storili drugi smučarji," je dodal.

Njihovi reševalci na Krvavcu oskrbijo največ poškodb kolen, ram, zlomov kosti, poškodb hrbtenice in pretresov možganov. Pri deskarjih na snegu so najbolj na udaru roke, zapestja in rame, pri smučarjih pa noge.

Utrujen smučar je nevaren smučar

Proti koncu smučarskega dneva smo že malo utrujeni. Prvi opozorilni znaki, da moramo počivati, so bolečine v nogah in hrbtu zaradi preobremenitve. Takrat si moramo nujno vzeti čas za počitek.

Od vsakega posameznika je odvisno, kdaj je najboljši čas za počitek. "Nekdo zdrži več, nekdo manj, počivati moramo že zato, da nekaj spijemo in se najemo. Smučanje je obremenilen šport in izgubljeno energijo je treba nadomestiti," nam je povedal Blaž Lešnik.

Učitelj mora vedeti, kdaj je dovolj

Na smučarskih tečajih se lahko malce zanesemo na učiteljevo znanje. "Učitelj mora pri svojih tečajnikih prepoznati znake utrujenosti, predvideti mora čas za počitek, in sicer takrat, ko je utrujen najslabši član skupine, ne takrat, ko je utrujen najboljši," je povedal učitelj smučanja in dodal, da bi bilo idealno, če bi tudi na družinskih smučarskih počitnicah upoštevali zgornje pravilo.

V resnici se dogaja ravno nasprotno: "Ljudje prvi dan smučanja močno pretiravajo, potem pa tri dni ne morejo hoditi." Zato izkušeni smučarski mački svetujejo, da začnemo počasi, preudarno in ne pretiravamo.

Tretji dan ni šale

Tretji dan je vedno najbolj kritičen, tako na počitnicah kot v šoli v naravi oziroma na smučarskih tečajih. "Tretji smučarski dan so mišice namreč na vrhuncu utrujenosti, mi pa se še ne zavedamo splošne utrujenosti, ki je prav tako lahko razlog za nesrečo," je povedal Blaž Lešnik.

Po njegovem mnenju bi bilo zelo modro prvi dan smučanja najeti izkušeno strokovno pomoč, sploh če se na bele strmine podamo samo enkrat letno, in to za več dni.

Jeseni začeti, da bodo spomini na smučanje samo lepi

Na utrujenost med smučanjem je treba misliti že pred počitnicami, zato je dobro, da se redno ukvarjamo s športom in smo ves čas v stiku s telesnimi obremenitvami, da nas naporen športni podvig ne udari že prvi smučarski dan.

Sistematično pripravo na smučanje moramo začeti jeseni. Priporočljiva sta pohodništvo in tek. Pri smučanju so najbolj obremenjene mišice nog, hrbta, pa tudi rok, predvsem zaradi palic. Smučanje je atipično gibanje in močni moramo biti tudi v rokah, če ne zaradi drugega, zaradi večje odzivnosti ob padcih.

Po smučarskem dnevu Blaž Lešnik priporoča raztezne vaje, ki so pomemben del vsake športne vadbe, pa naj bo to pred smučanjem ali po njem. Najbolj obremenjene mišice je pametno pretegniti, da vsaj delno umilimo vnetje mišičnih vlaken, po domače "muskelfiber". "Več kot dobrodošle so tudi masaže."

Ne spreglejte