Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 11. 2013,
13.06

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 19. 11. 2013, 13.06

8 let, 3 mesece

VIP-rekreacija z Alenko Košir: Če ni počitka, tudi učinka treninga ni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V rubriki, namenjeni rekreaciji znanih osebnosti, Alenka Košir brez zadržkov priznava: VIIT je moja edina rekreacija. In kot je opaziti že na prvi pogled, tudi zelo učinkovita.

To priznanje v bistvu niti ne preseneča, saj je VIIT® (Vodeni interdisciplinarni intenzivni trening) v zadnjih letih postal sestavni del njenega življenja. Z vadbo VIIT je v pogon in obnovitev stare forme pritegnila lepo število žensk in tudi peščico moških, ki so zbrali pogum za vadbo v gruči predstavnic nežnejšega spola.

Več izveste v videu!

O tem, zakaj je zasnovala VIIT®? Profesorica športne vzgoje in osebna trenerka Alenka Košir, je program VIIT zasnovala pred dobrimi tremi leti. Struktura ure je postavljena šolsko: ogrevanje, glavni del in sproščanje. Kar nekaj časa se nameni ogrevanju, ki ga vse prevečkrat po krivici zanemarimo in je ključnega pomena za dobro izveden trening, hkrati pa preventiva pred poškodbami. VIIT združuje kombinacijo izbranih vaj in načel različnih športnih zvrsti. Gre za osnovne vaje, ki so sestavine vsakega dobrega kondicijskega treninga: počepi, poskoki, izpadni koraki, različne stabilizacije, teki ipd. Vse to je združeno na tak način, da hitro vpliva na kondicijsko pripravljenost in nam omogoča hitro transformacijo telesa.

"VIIT sem oblikovala zato, da lahko tudi tisti, ki imajo malo časa, želijo pa čim več postoriti za splošno kondicijsko pripravo, v tej vadbi dobijo svoj odmerek gibanja. Večina vadb se preveč ozko usmeri v točno določeno gibalno sposobnost. Tako je recimo v fitnesu večinoma poudarek na moči, pri teku na vzdržljivosti … Pri treningu VIIT pa razvijamo vse komponente, ki vplivajo na splošno kondicijsko pripravo, od moči, gibljivosti, preciznosti, hitrosti pa vse do koordinacije, ravnotežja, orientacije v prostoru … teh komponent je ogromno. Gre za celostno vadbo, ki je zasnovana tako, da v eni uri zaobjamemo čim več teh komponent," pojasnjuje Koširjeva, ki prihodnji konec tedna v zdravilišču Dobrna organizira t. i. Vikend zate z Alenko Košir, ki ga bo poleg predavanj in razvajanj popestrila tudi s treningi VIIT.

Kaj je njeno največje zadoščenje? Večinoma VIIT obiskujejo mlade mamice, ki so si zadale vrnitev v staro formo, seveda pa tudi starejše dame niso nikakršna redkost. In kaj je Alenki, ki je tudi sama mamica treh otrok, največje zadoščenje? "Ko spravim v pogon nekoga, ki se je znašel v fazi, ko res ničesar ni storil zase in svojo kondicijo, se res malo gibal, imam res dober občutek. Večina treningov je v večernih urah, ko smo običajno že precej utrujeni od natrpanih urnikov in malce tudi slabe volje, vendar lahko rečem, da ima ob odhodu z mojih treningov večina vadečih, čeprav so utrujeni, veliko energije in to je tisto, kar mi daje veselje in vliva energijo za naprej."

Zakaj je vajo bolje izvesti enkrat pravilno kot desetkrat narobe? V današnjem času so izredno priljubljeni visoko intenzivni treningi – del se ga izvede tudi v okviru VIIT –, ki po mnenju Koširjeve prinašajo odlične rezultate, a če se jih izvaja nepravilno, lahko hitro privedejo tudi do poškodbe. "Pravilna izvedba vaje je pomembna iz dveh razlogov: zaradi preventive pred poškodbami in zato, ker nepravilno izvedena vaja ne prinaša učinkov," opozarja vaditeljica, ki svetuje, naj udeleženci skupinskih vadb namesto tega, da lovijo korak z vaditeljem ali preostalimi vadečimi, raje vadijo v svojem tempu in po svojih zmožnostih. "Vadba v tempu drugih in polovična izvedba nimata smisla. Sama vedno svetujem, če ne gre, se ustavi, se nadihaj in nato vajo izvedi pravilno. Če je to dvakrat, pa naj bo dvakrat. Učinek vadbe bo tako povsem drugačen in kmalu bo dvakrat prešlo v trikrat in tako naprej."

Zakaj je regeneracija tako pomembna? "Pri učinku treninga večina pozablja, da je 50 odstotkov treninga sam trening, 50 odstotkov pa počitek in regeneracija. Če počitka ni, ni regeneracije in tudi učinka treninga ni," opozarja Alenka Košir. "Pri tako intenzivnih in celostnih treningih je potrebna najmanj 48-urna regeneracija. Telo potrebuje počitek in če izvajaš trening že na telesno osnovo, ki ni optimalna, potem nima smisla. Svojim vadečim vedno svetujem, naj visoko intenzivne treninge, ki zajemajo celo telo, opravijo dvakrat, maksimalno trikrat na teden, pa še to le v primeru, da sicer ne trenirajo še kako drugače. Tak tempo lahko zdržiš kak mesec, potem pa sam sebe povoziš."

Ne spreglejte