Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 9. 2013,
14.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ljubljanski maraton Helena Žigon Dušan Mravlje

Petek, 27. 9. 2013, 14.14

8 let

Vse o Ljubljanskem maratonu na enem mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Največji tekaški dogodek leta v Sloveniji, Volkswagen 18. Ljubljanski maraton, je za nami. Preverite tekaške zgodbe, ki smo jih za vas spremljali na Sportalu.

Tekaškemu dogodku leta, ki bo že tradicionalno potekal zadnji konec tedna v oktobru, natančneje 26. in 27. oktobra 2013, smo tudi na Sportalu posvetili precej pozornosti. Začeli smo septembra, ko je po našem mnenju še dovolj časa, da z novicami, strokovnimi nasveti, zgodbami, intervjuji … pomagamo, olajšamo ali le osvetlimo dogodke, povezane z maratonom in pripravo nanj. Pa ni pomembno, ali boste aktivni ali pasivni udeleženec prireditve, upamo, da lahko v naših prispevkih vsak najde kaj koristnega, novega …

V velikih intervjujih smo se pogovarjali z nekaterimi največjimi ljubitelji teka pri nas. Prav gotovo vsi poznate Marka Robleka, bosonogega maratonca, ki ga v nedeljo čaka nastop na maratonu v Berlinu. Pretekel ga bo bos, kako pa drugače? Brez superbabice Helene Žigon ljubljanskega maratona praktično ni. Gospa je v 86. letu in še vedno teče. In tudi tekmuje. Na letošnjem ljubljanskem maratonu bo že 18. leto zapored tekla polmaraton. Čeprav je Dušan Mravlje ultramaratonec, so njegove bogate izkušnje lahko v pomoč marsikateremu "običajnemu" tekaču. Za njim so 30-letna tekaška kariera in več kot 300 tisoč pretečenih kilometrov. Pri 60 letih se je odločil, da izpreže, a le v tekmovalnem smislu, tekel bo, dokler bo šlo. Pogovarjali smo se tudi z Brankom Gradišnikom, ki je igral pomembno vlogo pri razvoju Ljubljanskega maratona. Sam pravi, da bolj kot stric iz ozadja in ne kot oče, pa vendar … Naš sogovornik je bil tudi slovenski maratonski rekorder Roman Kejžar, ki ga veseli, da je tek v takšnem porastu, a se zaveda, da se vsaka stvar sčasoma umiri.

Za tekaške nasvete smo povprašali enega najbolj vsestranskih slovenskih tekačev zadnjega obdobja, Petra Kastelica in vam jih servirali v obliki videovsebin. V prvih štirih od osmih delov ste lahko spoznali, koliko trenirati, kakšna razdalja je za vas primerna … (1. video), glavne napake v tehniki teka in kako jih popravljati s pomočjo tekaških vaj (2. video), prednosti in slabosti individualnega treninga in vodenega treninga v skupini (3. video) ter osnovna pravila glede oblačenja in obutve pri teku (4. video). Kastelic je eden najboljših in predvsem vsestranskih slovenskih tekačev zadnjega obdobja. Tekmoval je na stezi (od 800 do 10 tisoč metrov), v cestnih in gorskih tekih ter krosih tako na domačih kot mednarodnih tekmovanjih. Pohvali se lahko s trinajstimi nastopi na svetovnih in evropskih prvenstvih v krosih in gorskih tekih, šestkrat je s člansko reprezentanco Slovenije na stezi nastopal na ekipnem evropskem prvenstvu.

V sodelovanju s podjetjem GiBit smo dvema ljubiteljema teka omogočili brezplačne vodene priprave na tekaški izziv leta. Srečna nagrajenca Mitja Topolovec in Špela Cuzak pridno nabirata kilometre, svoje izkušnje pa delita z našimi bralci:

Poleg GiBitovih priprav pa smo obiskali tudi tekaške priprave kluba Vzajemna in ugotovili, da jih obiskuje kar 90 odstotkov žensk:

Izr. prof. dr. Tanja Kajtna, univ. dipl. psih., je športna psihologinja, ki se s športno psihologijo že vrsto let ukvarja tako s praktičnega kot raziskovalnega vidika. Sodeluje s številnimi vrhunskimi športniki in njihovimi trenerji, kot športna psihologinja je bila udeleženka slovenskih ekip na olimpijskih igrah v Londonu in paraolimpijskih igrah v Pekingu. V svoje delo poleg fenomenološkega pristopa vključuje pristope vedenjsko-kognitivne terapije in hipnoterapije. Za pomoč smo jo prosili tudi na Sportalu.

Ne spreglejte