Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 5. 2014,
10.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 7. 5. 2014, 10.56

8 let

Za Mezgeca je bilo pomembno le to, da je dobil kolo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Petindvajsetletni Luka Mezgec, kolesar, ki je šele pred dvema sezonama z gorskega presedlal na cestno kolo, spada v sam vrh kolesarskih šprinterjev. Seveda pa je tudi sam moral začeti iz ničle.

"Ne vem, kdo me je naučil voziti kolo, ampak speljal sem kar hitro in ne dolgo zatem začel z vožnjami na kolesu raziskovati bližnjo okolico," se je za bralce Sportala v preteklost ozrl 25-letni Kranjčan s Primskovega Luka Mezgec, ki ga je ljubezen pred časom popeljala v Kamnik.

Njegovo prvo resno kolo, kot sam pravi, je bilo znamke Rog, vijoličaste barve in z desetimi prestavami. "Podarili so mi ga starši ali stari starši, niti sam ne vem več, takrat je bilo pomembno samo to, da sem dobil kolo," pravi kolesar v dresu nizozemske ekipe Giant-Shimano, ki ga že jutri čaka štart na njegovi drugi kolesarski dirki po Italiji. Poleg Mezgeca bodo na Giru pedala vrteli še trije slovenski kolesarji, in sicer Borut Božič in Jani Brajkovič (oba Astana) ter Jan Polanc (Lampre-Merida).

Strast, veselje in vir zaslužka "Kolo mi je pomenilo svobodo, prvo neodvisnost od staršev, saj sem lahko v relativno kratkem času prišel kar daleč od doma. Danes mi pomeni različne stvari. Včasih strast in veselje, spet drugič, na srečo zelo redko, pa samo vir zaslužka," poudarja nekdanji dijak gimnazije Kranj – ta še danes vestno spremlja njegove športne dosežke –, ki je že v prvi sezoni tekmovanja na cestnem kolesu, po osvojeni zmagi na tekmi svetovnega pokala za kolesarje do 23 let v Kanadi, začutil, da bi si s kolesarstvom lahko služil kruh.

Na Giro odhaja z jasnimi cilji Kot smo na Sportalu že poročali, se Luka Mezgec na svoj drugi Giro odpravlja z dokaj jasnimi cilji. Sprva bo na dirki predvsem garal za kapetana ekipe Giant-Shimano Marcela Kittla, a če bi Nemec v zgodnji fazi slavil etapno zmago in morda z dirke celo odstopil, bi bil prav Mezgec tisti, na katerega bi v njegovi ekipi stavili v zadnjih etapah, v katerih bi o zmagovalcu odločal ciljni šprint glavnine.

Ne spreglejte