Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 4. 2015,
21.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gal Jakič

Nedelja, 26. 4. 2015, 21.44

8 let

Zakaj in za koga se pravzaprav teče na Wings For Life?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Udeleženci globalnega teka Wings For Life World Run boste s prijavnino podprli neprofitno fundacijo Wings For Life, ki se ukvarja z raziskovanjem poškodb hrbtenjače. Kaj to konkretno pomeni?

Izkupiček od prijavnin za globalni tek Wings For Life World Run, ki bo na sporedu v nedeljo, 3. maja 2015, in bo potekal sočasno na 35 lokacijah po vsem svetu, tudi v Ljubljani, bo v celoti namenjen neprofitni organizaciji Wings For Life. To pomeni, da del prijavnin ne bo namenjen organizaciji prireditve, kot je to sicer ustaljena praksa, saj v tem primeru celotno organizacijo teka financira podjetje Red Bull, ki pa – zanimivo – tega posebej ne izpostavlja.

Usodna nesreča z motorjem

Red Bull je tudi sicer tesno povezan s fundacijo Wings For Life, saj je idejni vodja ustanovitve fundacije prav direktor Red Bulla Dietrich Mateschitz, ki je fundacijo ustanovil skupaj z dvakratnim svetovnim prvakom v motokrosu Heinzom Kinigadnerjem, čigar sin Hannes se je leta 2003 ponesrečil z motorjem in je od nesreče dalje tetraplegik.

Neprofitna organizacija Wings For Life s sedežem v Salzburgu se ukvarja z raziskovanjem poškodb hrbtenjače, hkrati pa je verjetno tudi najmočnejše finančno podprta organizacija, ki se ukvarja s to vrsto raziskav, poudarja Gal Jakič, ambasador teka Wings For Life World Run in tako kot fotograf Samo Vidic eden od 53 svetovnih športnikov, ki so razglašeni za prijatelje omenjene fundacije.

"Delo fundacije Wings For Life je izrednega pomena, saj se Evropa trenutno osredotoča predvsem na epidemije sodobnega časa, torej bolezni srca in ožilja, na težave s poškodbami hrbtenjače pa se pozablja," opozarja Jakič.

Wings For Life in fundacija Christopherja Reeva združita moči

Letos se je na področju financiranja raziskav na področju hrbtenjače zgodil pomemben korak naprej, saj sta pomembnejša akterja na tem področju, fundacija pokojnega Christopherja in Dane Reeve ter Wings For Life, ki sta na določenih področjih raziskovanja poškodb hrbtenjače vsak posebej že naredila določene korake, združila moči.

Postopni, a vztrajni koraki proti rešitvi

Standardne rešitve za poškodbe hrbtenjače še ni na obzorju, so pa vsekakor že vidni obrisi začasnih rešitev. "Zavedati se moramo, da zdravljenje poškodb hrbtenjače, tudi v sklopu fundacije Wings For Life, ni zgolj iskanje trajnih rešitev, kot je na primer raziskovanje matičnih celic, ampak tudi iskanje vmesnih rešitev, ki bi jih lahko izpeljali že v prihodnjih nekaj letih.

Kar zadeva matične celice, pravzaprav ne vemo, ali je to način, ki bo deloval in na koncu prinesel rezultat ali ne, ali je to sploh etično ali ne in kdaj bi do tega rezultata sploh lahko prišlo," izpostavlja Jakič, ki je v najstniških letih zaradi poškodb živčnih celic, kar se je zgodilo zaradi pomanjkanja prekrvavitve, tudi sam utrpel poškodbo hrbtenjače.

"Danes se pojavlja vedno več različnih vrst rešitev, ki z invazivnimi postopki, kot so različne oblike podkožne stimulacije in kombinacije elektrostimulacij in kemičnih pospeševalnikov, iščejo načine za izboljšanje težav. To sicer niso trajne rešitve, so pa vsekakor pomembne, saj bodo podporni načini zdravljenja ljudem s poškodbo hrbtenjače pomagali toliko, da bodo njihove živčne poti pripravili do tolikšne mere, da bi bilo zdravljenje z matičnimi celicami lahko uspešno. Mislim, da je to proces, ki se bo dogajal še kar nekaj let," je prepričan Jakič, ki poudarja, da se tudi v Sloveniji na tem področju dogaja marsikaj.

Tako je recimo podjetje Motionfit, ki se ukvarja s športno rehabilitacijo in fizioterapijo, izdelalo koncept, po katerem bi bilo mogoče ljudem s poškodbo hrbtenjače in elektromagnetno terapijo pomagati toliko, da vzpostavijo del funkcije delovanja hrbtenjače.

Končne rešitve v resnici ni, pravi Jakič, "a glede na številne raziskave, ki se izvajajo, lahko računamo, da bo poškodba hrbtenjače enkrat v prihodnosti le ena od banalnih poškodb, ki jih bo mogoče odpraviti in popraviti," računa Jakič.

Ne spreglejte