Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
22. 5. 2013,
13.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 22. 5. 2013, 13.44

8 let

Cimos Koper lahko reši le dobra volja upnikov

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Koprski rokometni klub, ki mu je podjetje Cimos prekinilo sponzorsko pogodbo, je imenoval posebno pogajalsko skupino za pogovore z upniki ter na ta način skušal rešiti svojo usodo.

Koprski rokomet je prispel do prelomne točke. Gospodarske težave, seveda predvsem glavnega pokrovitelja, so se pretočile tudi v najuspešnejši primorski športni kolektiv. Dolgovi so se nakopičili, skupno naj bi znašali nekje med 400 in 500.000 evri. Klubu se ponujata dve usodi. Njegovi upniki, torej igralci, strokovni štab in ostali, lahko pri pristojnih institucijah zahtevajo dosledno spoštovanje pogodb, blokirajo klubski račun in klub bo ugasnil. Optimističnejša različica pa je, da se izpogajajo za dinamiko odplačevanja obveznosti, seveda znatno nižjih zneskov od zapisanih v pogodbah. Cimos, ki se kljub enostranski prekinitvi pogodbe s strani istoimenskega pokrovitelja še vedno imenuje tako, pa bi se v tem primeru znova prijavil v prvoligaško tekmovanje. A v tovrstno poravnavo morajo privoliti vsi upniki. Direktor Aleš Koršič je sicer že pooblastil pogajalsko skupino – njeni člani za zdaj ostajajo skrivnost –, ki bo začela pogovore, za vsaj večino igralcev pa se zdi, da je pripravljena skleniti kompromise in se pogovarjati v dobro koprskega rokometa. "Če je še kdo, ki si želi pomagati, apeliram, da se poveže z ljudmi, ki želijo rešiti situacijo," ostaja pozitiven kapetan Uroš Rapotec, čeprav že od januarja ni dobil plače, tako kot ostali pa plačuje dajatve državi. Kako bo z rokometom v Kopru v prihodnje, naj bi postalo jasno v nekaj tednih. Za komentar smo poprosili tudi podjetje Cimos, a tam glede rokometnega kluba tam molčijo ...

Zdi se, da so upniki, ki bodo vsi obravnavani na enak način, pritisnjeni ob zid. Če bo koprski klub ugasnil, se bodo obrisali pod nosom za vse terjatve. Če pa se dogovorijo, potem bo upanje na evre še gorelo ali vsaj tlelo. A garancij ni. ''Tudi če se dogovorimo, sredstva še ne bodo zagotovljena,'' ugotavlja Matjaž Brumen, ki je v Kopru odigral šest sezon. Trener Fredi Radojkovič, ki mu v finančno kaotičnih razmerah ni niti najmanj lahko motivirati ekipe, pa je opozoril na neusmiljeno davčno doslednost, ki bi prav prišla še pri kom drugem. ''Od nas se zahteva, da se pogovarjamo, da smo potrpežljivi, država pa nam pošilja položnice, čeprav že pet mesecev nismo dobili plač. Naj nekdo stopi do davkarije,'' je novo žgočo tematiko odprl Radojkovič.

O razsežnostih škode, ki bi jo povzročila smrt koprskega rokometnega kluba, ki je v zadnjih letih spisal imenitno pravljico med drugim z državnim naslovom, osvojenim pokalom challenge in četrtfinalom lige prvakov, sploh ne gre razpravljati. Za ekipo v prihodnji sezoni tudi ni večjih skrbi, saj je kar nekaj Koprčanov na posoji, odlično pa imajo postavljeno tudi mladinsko šolo - kadeti so denimo državni podprvaki -, kjer se rokometno izobražuje okrog 200 otrok. Ključno je poplačilo dolgov - kdaj, v kolikšni meri in s kakšno mero upniškega potrpljenja.

Ne spreglejte