Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 1. 2024,
22.14

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

Natisni članek

Poljska EP v rokometu 2024 Uroš Zorman Slovenska rokometna reprezentanca

Sobota, 13. 1. 2024, 22.14

3 mesece, 2 tedna

EP V ROKOMETU 2024 (M), 4. DAN

Slovenci do velike zmage in napredovanja, Ferci šokirali Norvežane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20
slovenska rokometna reprezentanca Slovenija : Poljska | Slovenci so visoko premagali Poljsko. | Foto Reuters

Slovenci so visoko premagali Poljsko.

Foto: Reuters

Slovenska rokometna reprezentanca je na odločilni tekmi skupine D za preboj v drugi del evropskega prvenstva, ki poteka v Nemčiji, z 32:25 (20:14) povsem deklasirala Poljsko. Varovanci selektorja Uroša Zormana so si z drugo zmago na turnirju in s presenetljvim remijem med Norveško in Ferskimi otoki (26:26) že zagotovili nastop v drugem delu prvenstva v Hamburgu, kjer se bodo križale skupine D, E in F. Slovenci se bodo v ponedeljek ob 20.30 za konec prvega dela pomerili še z Norveško.

slovenska rokometna reprezentanca Slovenija : Poljska Tilen Kodrin
Sportal Poteza Slovenca, ki je navdušila #video

Slovenija : Poljska 32:25 (20:14)

Mercedes-Benz Arena, gledalcev: 13.571, sodnika: Nikolov, Načevski (oba Severna Makedonija).
Poljska: Kornecki, Skrzyniarz, Daszek 1, Jedraszczyk 2, Olejniczak 4, Bis, Sićko 4, Paterek 1, Pietrasik 4, Powarzynski, Syprzak 3 (2), Gebala 1, Szyszko 2, Urbaniak 2, Dawydzik, Czaplinski 1.
Slovenija: Ferlin, Lesjak, Blagotinšek 1, Marguč 6 (1), Dolenec 1, Cehte, Slatinek Jovičić 1, Kodrin 5, Zarabec, Horžen 4, Bombač 5 (3), Mačkovšek 4, Novak 1, Vlah 4 (1), Drobež, Suholežnik.
Sedemmetrovke: Poljska 3 (2), Slovenija 7 (5).
Izključitve: Poljska 2, Slovenija 6 minut.
Rdeči karton: /

Slovenija se je s Poljsko nazadnje merila pred skoraj natanko letom dni na SP prav na Poljskem in Švedskem. Tam je v prvem delu slovenska izbrana vrsta zmagala za devet golov. Tudi tokrat je bila zasedba Uroša Zormana z naskokom boljša nasprotnica in se na koncu zasluženo veselila visoke zmage. Slovenija je na uradnih dvobojih še šestič na zadnjih sedmih tekmah nad Poljsko slavila, skupno ima osem zmag na 13 tekmah. Štiri so dobili Poljaki, en dvoboj se je končal brez zmagovalca.

Tako kot na tekmi s Ferskimi otoki sta zunaj kadra Slovenije ostala Tadej Mazej in vratar Miljan Vujović. Slovenci so z odločno obrambo odprli tekmo s Poljsko, po dveh minutah je za slovensko vodstvo s sedmih metrov poskrbel Dean Bombač, a je nato po nizu slovenskih napak sledil odgovor Poljakov, ki so hitro povedli z 2:1. V slovenski reprezentanci je v prvih minutah zablestel Borut Mačkovšek, ki je z devetih metrov rešetal mrežo Poljakov, na drugi strani pa mu je gol za golom vračal Szymon Sicko

Borut Mačkovšek je v prvih minutah dosegel tri zadetke z devetih metrov. | Foto: Reuters Borut Mačkovšek je v prvih minutah dosegel tri zadetke z devetih metrov. Foto: Reuters

Varovanci Uroša Zormana so po uspešno izvedenem protinapadu Domna Novaka v začetku 13. minute prvič na srečanju povedli z dvema zadetkoma prednosti (7:5), a so Poljaki ekspresno odgovorili in izid po dveh napakah Slovencev hitro poravnali. Slovenski rokometaši so nato zapretili še enkrat, v 21. minuti je Slovenija po polprotinapadu in zadetku Tilna Kodrina prvič na srečanju povedla s tremi zadetki prednosti (13:10). Tudi po poljski minuti odmora se Slovenci niso ustavili in po delnem izidu 5:0 povedli s 14:10. Slovenci so se zatem razleteli po igrišču, v prvem polčasu so vodili z največ šestimi goli prednosti, kolikor je znašala tudi prednost ob koncu prvega polčasa, potem ko je v zadnji sekundi z mrtvega kota v polno meril Kodrin (20:14).

Prednost tudi deset golov

Takoj na začetku drugega polčasa je prednost Slovenije narasla že na osem golov (22:14). Tudi v nadaljevanju so imeli Slovenci vse niti igre v svojih rokah, dobrih deset minut pred koncem je po golu Kristjana Horžena prednost slovenskih rokometašev prvič na tekmi narasla na deset zadetkov (30:20). Na koncu so Slovenci tekmo brez pretresov pripeljali do nove zmage (32:25) in drugega para točk na prvenstvu.

Slovenci so glavnino dela opravili že v prvem polčasu. | Foto: Reuters Slovenci so glavnino dela opravili že v prvem polčasu. Foto: Reuters

V slovenski izbrani vrsti je bil s šestimi goli najbolj strelsko razpoložen Gašper Marguč, Bombač in Kodrin sta jih dodala po pet.

Ferci do velike točke proti Norveški

Slovencem je šel v boju za napredovanje na roke tudi razplet na drugi tekmi, kjer pa se je Norveška drugače od pričakovanj z remijem razšla s Ferskimi otoki (26:26), ki so tako kot proti Sloveniji pokazali izjemno predstavo. Tri minute pred koncem so še zaostajali s 23:26, nato pa v zadnjih sekundah prišli do velike točke. V izdihljajih tekme je izenačujoči gol po zadeti sedemmetrovki prispeval Elias a Skipagutu.

Slovenija si je tako že pred ponedeljkovim medsebojnim obračunom (20.30) z Norveško v tretjem krogu priigrala nastop v drugem delu tekmovanja. Ta bo za skupine D, E in F potekal v Hamburgu. Prvič bodo Slovenci tam nastopili v sredo, skupaj pa bodo v drugem delu odigrali še štiri tekme. 

Norvežani so proti Fercem prišli le do točke. | Foto: Reuters Norvežani so proti Fercem prišli le do točke. Foto: Reuters

V drugi del so se poleg Slovenije, ki je s štirimi točkami na vrhu razpredelnice, uvrstili tudi Švedska, Nizozemska, Danska in Portugalska, prav vse izbrane vrste pa bodo tudi tekmice Slovenije v drugem delu zaključnega turnirja med 17. in 23. januarjem v Hamburgu.

EP v rokometu 2024, 4. dan

Sobota, 13. januar:

Lestvice:

Preberite še:

Ferski otoki navijači EP v rokometu 2024
Sportal Na tekmi proti Sloveniji kar deset odstotkov populacije Ferskih otokov #video
EP v rokometu: Slovenija - Ferski otoki
Sportal Slovenci so se pošteno namučili za prvo zmago, a led je prebit #video
slovenska rokometna reprezentanca
Sportal Dan D za Slovenijo #video

 

Ne spreglejte