NATISNI PISAVA

Šestnajsterica v boju za evropsko krono

Avtor: Sportal

Evropsko prvenstvo je razdeljeno v tri dele – predtekmovanje, glavni del ter zaključni boji. Na prvenstvu sodeluje 16 reprezentanc. Slovenija igra v skupini D, če napreduje, se "sreča" s skupino C.

Pin It

Predtekmovanje

Prvi del tekmovanja poteka med 15. in 29. januarjem. Šestnajst reprezentanc je razdeljenih v štiri skupine s po štirimi ekipami, ki jih je določil žreb. Vsako moštvo v skupini se pomeri z vsakim. Za zmago prejme 2 točki, za remi 1, za poraz pa 0. Ekipe, uvrščene na mesta od 1. do 3. v vsaki skupini po zaključenem prvem krogu, se uvrstijo v glavni del tekmovanja. Če imajo dve ali več ekipi v času prvega dela enako število točk, se bo lestvica naredila na osnovi: razlike v zadetkih iz vseh tekem, večjega števila danih kot prejetih zadetkov, abecednega vrstnega reda.

Pomembnejša pa bo razvrstitev po koncu prvega dela, kjer se bodo najprej upoštevale točke, pridobljene v medsebojnem obračunu, nato razlika v zadetkih v neposrednih obračunih, večje število danih kot prejetih zadetkov med ekipami z enakim številom točk, razlika v zadetkih z vseh tekem, dobljena z odštevanjem, nato pa še večje število danih in prejetih zadetkov na vseh tekmah. Če tudi po vsem ne bo mogoče določiti moštva, ki bo napredovalo v drugi del, bo odločal žreb.

Ekipe, uvrščene na četrto mesto v vsaki skupini od A do D, bodo odpotovale domov. Njihova končna uvrstitev pa bo določena na osnovi: točk, doseženih v predtekmovanju, razliki v zadetkih na vseh tekmah, na večjem številu danih kot prejetih zadetkov, na osnovi tega, katero moštvo je igralo z višje uvrščeno reprezentanco.

Po prvem delu tekmovanja (16 igralcev) lahko reprezentanca zamenja enega ali največ dva igralca iz kontingenta 28 – širšega seznama reprezentance. Slovenija igra v skupini D, če napreduje, se "sreča" s skupino D.

Glavni del

Drugi del tekmovanja bo potekal v dveh skupinah – I. in II – v vsaki po šest ekip med 21. in 25. januarjem. Iz prvega dela bodo reprezentance prenesle le točke, dobljene v neposrednem dvoboju z ekipo, ki je prav tako napredovala. Točke se delijo enako kot v prvem delu. Razvrstitev na lestvici skupine poteka po istem sistemu kot v prvem delu. Prav tako o tistih, ki napredujejo, odločajo enako faktorji: točke, pridobljene v medsebojnem obračunu, nato razlika v zadetkih v neposrednih obračunih, večje število danih kot prejetih zadetkov med ekipami z enakim številom točk, razlika v zadetkih z vseh tekem, dobljena z odštevanjem, nato pa še večje število danih in prejetih zadetkov na vseh tekmah. Če tudi po vsem tem ne bo mogoče določiti moštva, ki bo napredovalo v drugi del, bo odločal žreb.

Polfinale (27. januar) si zagotovita po prvi dve ekipi iz vsake skupine.

Po prvem delu tekmovanja lahko reprezentanca zamenja največ enega igralca.

Tretjeuvrščeni ekipi iz vsake skupine se bosta pomerili za končno peto mesto pred sobotnim polfinalnim obračunom, medtem ko ekipe, ki so v skupini I. in II. zasedle mesta od 4 do 6, potujejo domov. Njihova končna uvrstitev (med 7. in 12. mestom) pa bo določena na osnovi: točk, doseženih v glavnem delu tekmovanja, razliki v zadetkih na vseh tekmah, na večjem številu danih kot prejetih zadetkov, na osnovi tega, katero moštvo je igralo z višje uvrščeno reprezentanco.

Zaključni boji

V polfinalu, 27. januarja, se bosta pomerili prvouvrščena ekipa iz prve skupine ter drugouvrščena iz druge skupine, ter drugouvrščena iz prve in tista, ki je zasedla prvo mesto v drugi skupini.

Zmagovalca se bosta pomerila v finalu, 29. januarja, poraženca pa v boju za bronasto medaljo.

Če se tekma za končno razvrstitev, polfinale ali finale konča z neodločenim izidom, bo temu sledil podaljšek 2 x 5 minut. Če tudi po tem ne bo zmagovalca, bo na sporedu še en podaljšek. Če tudi po tem ne bo odločeno, se bodo streljale sedemmetrovke.

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Anketa

Kdo je trenutno najboljši slovenski nogometni vratar?

Zadeni 300€, potovanje ali Organka

Organko bo ob Svetovnem dnevu Zemlje bogato obdaril nekoga izmed vas, ki vam je mar varovanje narave in ki bo pravilno odgovoril na nagradno vprašanje.

Paket Dvojni plus

Združite elektriko in plin v enem paketu ter ju do konca leta 2016 plačujte po nižji ceni, na eni položnici! Energija Plus

April je mesec kuhinj

Ob nakupu kuhinje podarimo pomivalni stroj Bosch energijskega razreda A++! Samo v salonu DanKuchen BTC in Kranj-Šenčur Cubis.

oglasno sporočilo Zagotavlja