Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
11. 4. 2016,
7.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Hrvaška Veselin Vujović slovenska moška rokometna reprezentanca Rio 2016

Ponedeljek, 11. 4. 2016, 7.00

6 let, 7 mesecev

Pred 16 leti so Slovenci uničili sanje Hrvatom, letos bo drugače

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Selektor slovenske rokometne reprezentance Veselin Vujović bo na olimpijskem turnirju v Riu de Janieru srečeval veliko znancev. Med njimi bodo tudi hrvaški rokometaši, ki jih vodi v klubu Zagreb in so se podobno kot Slovenija med potnike na olimpijske igre uvrstili na zahtevnih kvalifikacijah.

Slovenska rokometna odprava se bo v domovino vrnila v ponedeljek. Letalo z dragoceno slovensko pošiljko se bo iz Köbenhavna odpravila proti Zagrebu, kjer bo pristalo ob 13.15. Vrnili se bodo vsi igralci razen nekateri legionarjev, ki so se v svoje klube vrnili neposredne iz Švedske (Marko Bezjak, Jure Dolenec, Matej Gaber, Vid Kavtičnik, Simon Razgor, Uroš Zorman in Sebastian Skube).

Slovenski rokometaši so na Švedskem prehiteli gostitelje, Španijo in Iran, Hrvaška pa se je na zadnji vlak, ki še pelje na olimpijske igre v Rio de Janeiro, vkrcala v danskem mestu Herning. V petek je izgubila dvoboj z gostitelji, se nato v soboto prebudila proti Bahrajnu (a šele v drugem polčasu), v nedeljo, ko je igrala odločilni dvoboj z Norveško, pa stopila na plin in na krilih izjemnih posredovanj vratarja Ivana Stevanovića, ki je zbral kar 17 obramb, nadigrala Norveško s 27:21.

"Dosegli smo ogromen uspeh. O nastopu na olimpijskih igrah smo sanjali," je po veličastni zmagi dejal hrvaški selektor Željko Babić. Norvežane je premagal tudi letos na evropskem prvenstvu na tekmi za tretje mesto.

Dvakrat zlati, manjkali le enkrat

Hrvaška je na zadnjih olimpijskih igrah osvojila bronasto medaljo (2012), dvakrat pa je stopila na najvišjo stopničko ter se v Atlanti (1996, takrat je njene barve branil tudi nekdanji slovenski reprezentant Iztok Puc) in Atenah (2004) zavihtela do naslova olimpijskega prvaka. Nastopila je tudi v Pekingu in osvojila nehvaležno četrto mesto, brez nastopa pa je ostala le leta 2000, ko ji je načrte prekrižala prav Slovenija.

Hrvaška rokometna reprezentanca je v odločilni tekmi nadigrala Norveško. | Foto: Hrvaška rokometna reprezentanca je v odločilni tekmi nadigrala Norveško.

Kavboji, kot so na Hrvaškem poimenovali novejši rod rokometnih junakov, ima velike cilje tudi v Braziliji. Na olimpijskem turnirju bi se lahko številni rokometaši Zagreba, ki nastopajo v hrvaški reprezentanci, srečali tudi s sosedi Slovenci. Če bi žreb poskrbel za sosedski spopad, bi se Veselin Vujović znašel v nenavadnem položaju, saj bi s slovensko izbrano vrsto skušal premagati rokometaše, ki jih vodi v klubu.

Ne spreglejte