Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
29. 1. 2015,
20.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 29. 1. 2015, 20.58

6 let, 7 mesecev

''Kavčarji'' po Zormanu razjezili še hrvaškega selektorja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaška spada med rokometne velesile in na velikih tekmovanjih pogosto osvaja odličja. V Katarju je ostala brez polfinala, ceno pa plačuje selektor Slavko Goluža, saj je označen za glavnega krivca.

V slovenskem medijskem prostoru se je zgodba o "kavčarjih", negativno nastrojenih navijačih, ki športna dogajanja spremljajo udobno zleknjeni v domačih naslonjačih, razširila leta 2012. Na olimpijskih igrah v Londonu jih je po neuspešnem nastopu v neprijetnem tonu ogovoril slovenski kajakaš Peter Kauzer.

Prispodobo za športne navdušence, ki pretiravajo z negativizmom, je na svetovnem prvenstvu v Katarju iz naftalina potegnil Uroš Zorman. Kapetan slovenske rokometne reprezentance je po uvrstitvi v četrtfinale, neposredno po zmagi nad Makedonijo, dejal: "Pred tekmo z Makedonijo so nas vsi že odpisali, tako da zmago podarjam tistim v Sloveniji, ki udobno zleknjeni v naslonjačih ali posteljah komentirajo naše predstave na negativen način. Mi smo verjeli vase in to potrdili tudi na igrišču."

Tako je Ljubljančan obudil zgodbo o "kavčarjih" oziroma "foteljaših", ki so v zadnjih dneh priljubljena tema na sončni strani Alp med podaniki rokometne igre. Tovrsten pogled ni nikakršen slovenski izum, saj si ga prisvajajo in opažajo tudi drugod.

''Ko osvajamo medalje, so vsi naši prijatelji, zdaj pa pljuvajo po nas''

Na Hrvaškem tako močno odmeva izjava selektorja Slavka Goluže, ki se je po četrtfinalnem porazu proti Poljski naposlušal vseh mogočih kritik. V njej je mogoče prepoznati ''kavčarje'', le da jih je opisal z nekoliko drugačnimi besedami.

"Žal mi je, da smo razočarali hrvaški narod. Res je, delali smo napake in si zaslužimo kritike, a najlažje je kritizirati s pokovko in daljincem v roki," je po poročanju hrvaškega portala Index.hr poudaril razočarani hrvaški selektor in se postavil v bran izbrancem. "Fantje so dali vse od sebe. Najbolj od vseh so si želeli napredovanja v finale ali pa vsaj polfinale, podobno velja zame. Ko osvajamo medalje, so vsi naši prijatelji, zdaj pa pljuvajo po nas. To je del hrvaške folklore," je potožil nekdanji reprezentant, ki mu je v Katarju spodletelo v lovu na medalje.

Med naštevanjem razlogov, ki naj bi botrovali porazu proti Poljski, je zatrdil, da bi lahko Hrvaška na tem prvenstvu pokazala bistveno več, če ji ne bi načrtov prekrižale poškodbe nekaterih igralcev, zlasti tistih na zunanjih položajih. Hrvaška je v Katarju zmagala šestkrat zapored, nato pa je njen pohod ustavila Poljska.

Hrvaškega selektorja Golužo čaka v petek dvoboj za razvrstitev od petega od osmega mesta, isti dan bodo na parket stopili tudi izbranci Borisa Deniča, ki se že pripravljajo na obračun z Dansko. Hrvati se bodo pomerili z Nemčijo. Tako bi lahko v soboto rokometna usoda znova združila sosedi in bi se deloma ponovil scenarij z zadnjega svetovnega prvenstva v Španiji. Takrat je Hrvaška osvojila bronasto odličje in v dvoboju za tretje mesto ugnala prav Slovenijo. Na tem prvenstvu je ne bo na zmagovalnem odru, na Hrvaškem pa je nezadovoljstvo tolikšno, da se želje oziroma zahteve po odstopu selektorja povečujejo iz minute v minuto. Tudi med "kavčarji", teh na svetovnem prvenstvu v Katarju ne marata tako slovenski kapetan kot tudi hrvaški selektor.

Ne spreglejte