Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
9. 1. 2018,
12.00

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

#zanaše #zanase Lino Červar Slovenska rokometna reprezentanca EP Hrvaška 2018 Slavko Goluža

Torek, 9. 1. 2018, 12.00

6 let, 3 mesece

Slavko Goluža

Nekdanji hrvaški zvezdnik poveličuje Slovenijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Hrvaška Slavko Goluža | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Slovenija je glavni favorit za prvo mesto," je pred začetkom evropskega prvenstva na Hrvaškem prepričan Slavko Goluža. Nekdanji hrvaški reprezentant in selektor, vajen osvajanj najvišjih mest, ocenjuje, da bi lahko izbranci Veselina Vujovića na letošnjem rokometnem vrhuncu šli prav do konca.

Na Hrvaškem narašča napetost pred začetkom evropskega prvenstva v rokometu. Začel se bo v petek, na njem pa se bo za naslov potegovalo 16 reprezentanc. Med njimi je tudi slovenska, ki želi nadgraditi lanski uspeh s svetovnega prvenstva, ko se je v Franciji povzpela na zmagovalni oder in osvojila tretje mesto. Na napetem srečanju za bron je po zgodovinskem preobratu, v zadnjih desetih minutah je nadoknadila nič manj kot osem zadetkov zaostanka, spravila v solze Hrvaško in ji preprečila, da bi se znašla na seznamu dobitnikov medalj.

Manjka ji le naslov evropskega prvaka

Na EP 2004 je v polfinalu izgubil proti Sloveniji. | Foto: Reuters Na EP 2004 je v polfinalu izgubil proti Sloveniji. Foto: Reuters Rokometni portal Balkan-Handball.com je pred začetkom evropskega prvenstva opravil pogovor s Slavkom Golužo. Legendarni hrvaški rokometaš, ki trenira slovaški klub Tatran, je med drugim spregovoril o pritisku, s katerim ima opravka domača reprezentanca, pa tudi o Sloveniji. O njej ima zelo visoko mnenje. Napovedal je, da bi se lahko izbranci Veselina Vujovića, ki so lani zagrenili življenje Hrvaški v Parizu, potegovali za naslov evropskega prvaka.

"Slovenija je eden izmed glavnih favoritov za zlato," je izpostavil 46-letni Hrvat, ki je kot igralec z reprezentanco dvakrat postal olimpijski (1996 in 2004), enkrat pa svetovni prvak (2003). Manjka mu le naziv evropskega prvaka. To je nekaj, o čemer Hrvaška še vedno sanja.

Letos bi se ji lahko uresničile sanje pod vodstvom legendarnega trenerja Lina Červarja, ki je pred leti do številnih uspehov popeljal tudi Golužo, a bo letos imel ogromno konkurence. Med reprezentancami, ki bi se lahko vmešale v boj za najboljšega, se pojavlja tudi Slovenija.

Slovenijo uvršča zelo visoko

Goluža je trener slovaškega kluba Tatran. | Foto: Reuters Goluža je trener slovaškega kluba Tatran. Foto: Reuters Čeprav se pred odhodom v Zagreb spopada s težavami, saj so ji jo zagodle poškodbe, je nekdanji hrvaški kapetan in selektor prepričan, da gre lahko do konca.

"Vsi imajo težave s poškodbami. Tudi Hrvaška jih je imela. Točno se ve, koliko so kateri igralci igrali med sezono. Vsaka reprezentanca se ubada s svojimi težavami, na katere pa se bo takrat, ko se bo začelo prvenstvo, pozabilo. Slovenija je glavni favorit za prvo mesto," je napovedal Goluža.

Če bi se uresničila njegova napoved, bi Slovenija dosegla največji uspeh v zgodovini rokometa. Na svetovnem prvenstvu (2017) je bila tretja, na evropskem pa druga (2004). V vitrinah ji manjka le še naslov prvaka. Ravno tisti, ki so ga lani osvojili košarkarji in v svet ponesli sporočilo, da lahko majhna Slovenija premika mejnike tudi v ekipnih športih.

V vlogi selektorja trikrat tretji

Kot hrvaški selektor je na velikih tekmovanjih osvojil tri bronaste medalje. | Foto: Sportida Kot hrvaški selektor je na velikih tekmovanjih osvojil tri bronaste medalje. Foto: Sportida Goluža je zelo izkušen. Za hrvaško reprezentanco je odigral 203 tekme. Slovenski navijači ga niso marali, saj je na sosedskih derbijih večkrat provociral. Pogosto je igral na robu dovoljenega, a mu borbenosti in ogromne želje ni bilo nikoli očitati. Bogato kariero je nato nadaljeval kot trener.

V vlogi selektorja je Hrvaško na velikih tekmovanjih popeljal do treh medalj. Nikoli do prvega mesta, ampak do treh bronov. Osvojil jih je na olimpijskih igrah (2012), evropskem (2012) in svetovnem prvenstvu (2013), nato pa se leta 2015 poslovil od vročega stolčka. Nasledil ga je Željko Babić, ki je lani doživel boleč poraz proti Sloveniji, ostal brez službe, nato pa sprejel ponudbo velenjskega Gorenja.

Veseli ga, da igralci niso poleteli v izjavah

Goluža je lani za kratek čas vodil tudi Zagreb. Leto dni po tem, ko je na trenerskem stolčku hrvaškega prvaka sedel zdajšnji slovenski selektor Vujović. Kaj pričakuje od hrvaške reprezentance, ki bo imela na letošnjem evropskem prvenstvu podpore domačega občinstva? Skupinski del bo igrala v Splitu, kjer se bo že v petek pomerila s Srbijo.

Hrvaška reprezentanca na evropskih prvenstvih še ni osvojila prvega mesta. Bo letos drugače? | Foto: Sportida Hrvaška reprezentanca na evropskih prvenstvih še ni osvojila prvega mesta. Bo letos drugače? Foto: Sportida

"Igramo doma. Vsi pričakujejo prvo mesto. Podpora s tribun bo ogromna, vstopnic za naše tekme je že zmanjkalo, ljudje govorijo le še o rokometu. Pričakovanja so velika, a ne bo lahko. Lahko se ti zgodi manjši spodrsljaj in že zdrsneš korak nazaj. Veseli me, da so strokovno vodstvo in igralci z obema nogama trdno na tleh. Le tako se lahko pride daleč," je opozoril, da bo na evropskem prvenstvu odločala vsaka malenkost. Favoritov za odličja je kar nekaj, med njimi pa si posebno mesto zasluži tudi Slovenija. Iz Golužovih ust v božja ušesa …

Ne spreglejte