Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2024,
11.00

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Jordi Ribera Španija EP v rokometu 2024

Sreda, 17. 1. 2024, 11.00

3 mesece, 2 tedna

Po izpadu Španije z EP 2024

Po zgodovinskem spodrsljaju pod plazom kritik: "To ni bilo popolnoma nič"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Španija : Avstrija | Španci so izpadli z evropskega prvenstva. | Foto Guliverimage

Španci so izpadli z evropskega prvenstva.

Foto: Guliverimage

Letošnje evropsko prvenstvo v rokometu je postreglo že s kar nekaj velikimi presenečenji, zagotovo največje je šokanten izpad Španije, reprezentance, ki je naskakovala šesto zaporedno medaljo na evropskih prvenstvih, že po prvem delu. "Kot vodja ekipe moram prevzeti odgovornost," je po zadnjem remiju z Avstrijo dejal španski selektor Jordi Ribera.

Aleš Pajovič
Sportal Podvig Aleša Pajoviča in Avstrije, znani vsi udeleženci drugega dela EP

Deset sekund pred koncem obračuna Španije in Avstrije, na katerem so Španci lovili nujno zmago, je sanje evropskega velikana z golom za remi (33:33) dokončno pokopal Janko Božović, ki je tako Avstrijo popeljal v drugi del tekmovanja. Zasedba Aleša Pajoviča je tako začela s slavjem velikega in nepričakovanega preboja med najboljših 12 ekip letošnjega prvenstva, kamor se je iz iste skupine prebila tudi Hrvaška, obe zasedbi pa po medsebojnem remiju v drugi del prvenstva neseta točko.

A če je bilo na strani Avstrijcev prisotno nepopisno veselje, je bilo povsem drugače na strani Španije, ki se ji v zdajšnjem formatu evropskih prvenstev tako zgoden izpad ni zgodil še nikoli. Španci so se v glavni del tekmovanja uvrstili na vseh zadnjih enajstih evropskih prvenstvih, odkar je bil predstavljen novi format leta 2002. Na zadnjih petih prvenstvih so vselej posegli po medalji, kar šestkrat zapored so igrali v polfinalih, tokrat pa bodo prvenstvo končali na 13. mestu, najslabši izid, ki so ga kadarkoli zabeležili, in sploh prvi izven najboljše deseterice.

Avstrijci so se veselili velikega napredovanja. | Foto: Guliverimage Avstrijci so se veselili velikega napredovanja. Foto: Guliverimage

Zgodovinski izpad

Španci so tako doživeli hud udarec, za nameček so na treh tekmah prvenstva utrpeli tri poškodbe. Da to prvenstvo morda ne bo potekalo po španskih notah, je nakazala že prva tekma, ki so jo Španci s Hrvati izgubili s kar 29:39, a izpada v tako zgodnjem delu turnirja zagotovo ni pričakoval nihče. Španci imajo z evropskih prvenstev kar devet medalj, njihova zbirka pa se tako po letošnjem letu ne bo povečala. Do zdaj so nastopili na vseh 16 evropskih prvenstvih in bili do tega prvenstva tudi edina reprezentanca, ki se je vselej prebila v glavni del tekmovanja. Zdaj je ta niz končan.

"Na prvenstvo smo se podali z visokimi pričakovanji. Poraz s Hrvaško z desetimi goli je bil za nas zelo težek udarec. Zmaga nad Romunijo nam je dala nekaj upanja, tokrat pa smo proti Avstriji v zaključku tekme storili veliko preveč napak. Kot vodja ekipe moram prevzeti odgovornost. Mogoče je to znak, da je čas za pomladitev ekipe in spremembo generacije," je bil po izpadu potolčen španski selektor Jordi Ribera.

Španci so hitro končali svojo pot v Nemčiji. | Foto: Guliverimage Španci so hitro končali svojo pot v Nemčiji. Foto: Guliverimage

Blaž Blagotinšek
Sportal Slovenski orjak ima prav posebno željo #video

Španski mediji: Prvenstvo, ki se je začelo slabo in končalo še slabše

Po porazu v španskih medijih niso bili milostni, rezultat svoje ekipe so označili za katastrofo. "Brez igre, brez rezultatov, brez sreče. To ni bilo popolnoma nič. Prvenstvo, ki se je začelo slabo in končalo še slabše ter s kar tremi poškodbami na treh tekmah. Čas za ponastavitev in delo, da bomo leta 2024 v Parizu," so zapisali pri španski Marci. "Prvenstvo se je za Španijo, ki se prvič v vseh izvedbah ni uvrstila v drugi krog, končalo okrutno. Zgrešeni so bili tudi streli, ki jih ta ekipa ni vajena zgrešiti," so zapisali pri španskem Asu.

Španci bodo zdaj vse moči usmerili v kvalifikacije za olimpijske igre, kjer so si mesto že priborili s tretjim mestom na lanskem svetovnem prvenstvu.

Aleš Pajovič | Foto: Guliverimage Aleš Pajovič Foto: Guliverimage Pajovič Avstrijo popeljal do napredovanja

Odmeven dosežek pa je z Avstrijo uspel Alešu Pajoviču, ki se je pred skoraj petimi leti prvič usedel na klop Avstrije. Ta je bil po remiju s Španijo in uvrstitvijo v drugi del prvenstva navdušen. "To je bila za nas res zahtevna tekma. Za Avstrijo je ta dosežek res nekaj posebnega. Že obračun s Hrvaško je bil fantastična izkušnja, to srečanje s Španijo pa je za nas kot zmaga. Moja ekipa se je borila vseh 60 minut," je po koncu dejal nekdanji slovenski reprezentant.

Preberite še:

Branko Tamše
Sportal Slovenec, ki blesti na Hrvaškem: Tu ne morem biti tiho
EP v rokometu: Slovenija : Norveška slovenska rokometna reprezentanca Uroš Zorman
Sportal Zorman se je po veliki zmagi obregnil tudi ob sodniški kriterij #video
EHF Euro 2024: Slovenija - Švedska Aleks Vlah
Sportal Slovenci nemočni proti branilcem naslova. "Krivda je moja," pravi Zorman. #video
Ne spreglejte