Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 4. 2024,
21.52

Osveženo pred

2 tedna, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Natisni članek

Olimpijske kvalifikacije Dragan Adžić slovenska ženska rokometna reprezentanca

Četrtek, 11. 4. 2024, 21.52

2 tedna, 4 dni

Rokometne olimpijske kvalifikacije za ženske, 1. krog

Slovenke začele s porazom, a olimpijske sanje še živijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03
slovenska ženska rokometna reprezentanca, Barbara Lazović | Slovenke so olimpijske kvalifikacije odprle s porazom proti gostiteljicam Nemkam. | Foto www.alesfevzer.com

Slovenke so olimpijske kvalifikacije odprle s porazom proti gostiteljicam Nemkam.

Foto: www.alesfevzer.com

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je olimpijske kvalifikacije na turnirju v Neu-Ulmu odprla s porazom proti gostiteljicam Nemkam s 25:31. Na drugi tekmi turnirja 3 so Črnogorke s 30:25 premagale Paragvajke. Olimpijsko vozovnico si bosta priigrali zmagovalka in drugouvrščena reprezentanca turnirja. Slovenke na tekmovanju petih krogov niso igrale še nikoli. S porazom so si otežile pot v Pariz, a imajo še možnosti, v soboto se bodo pomerile s Paragvajem, v nedeljo pa še s Črno goro. Na OI potujeta najboljši dve reprezentanci s turnirja.

slovenska ženska rokometna reprezentanca : Latvija, kvalifikacije za evropsko prvenstvo
Sportal Slovenske rokometašice želijo napisati zgodovino

Pred rokometašicami je zadnja priložnost za preboj na olimpijske igre, ki jih bo poleti gostil Pariz. Vstopnice delijo na treh turnirjih v Nemčiji, na Madžarskem in v Španiji. Slovenske rokometašice premierni nastop na olimpijskih igrah lovijo v Neu-Ulmu, kjer se bosta za dve vstopnici potegovala še Črna gora in Paragvaj.

Enajst golov Ane Gros ni pomagalo 

Uvodno tekmo kvalifikacijskega turnirja so Slovenke izgubile. Nemke so bile boljše z 31:25. Alja Varagić je prvi strel na tekmi zgrešila, na drugi strani so bile Nemke natančne in z zadetkom Emily Bölk povedle. Tjaša Stanko je poskrbela za izenačenje, nato sta sledili dve uspešni obrambi vratark na obeh straneh, v tretji minuti pa so Nemke spet prišle do vodstva. Nataša Ljepoja je poskrbela za zadnje izenačenje na 2:2, nato pa so gostiteljice ušle na 4:2, 5:3 in celo 7:3. Tamara Mavsar je v 12. minuti znižala zaostanek, kapetanka Ana Gros je z dvema zadetkoma našo reprezentanco spet približala le na gol zaostanka (7:6), nato pa so Nemke spet prevzele vajeti igre v svoje roke, povedle s štirimi zadetki prednosti, do odmora pa so Slovenke zaostanek zmanjšale na –3 (17:14). Varovanke Dragana Adžića so v prvem polčasu izgubile kar sedem žog, Nemke le enega od teh daril niso izkoristile.

Tudi v drugem polčasu so prve zadele domačinke in spet pobegnile na +4, Alja Varagič in Ana Gros sta Slovenijo spet malce približali, Johanna Maria Stockschläder pa je z dvema zaporednima goloma spet poskrbela za +4 za domače. Sledilo je nekaj kaotične igre, nova izgubljena žoga Slovenije (že tretja v drugem polčasu) in na drugi strani obramba Amre Padnžić, ko je selektor Adžić dogajanje umiril z minuto odmora. Ana Gros je nato znižala na 20:18, odgovorila je Julia Maidhof, ta je za tem odgovorila tudi Tamari Mavsar za 22:19, Xenia Smits pa je poskrbela za izenačitev najvišje prednosti (23:19). Nadaljevalo se je v tem slogu, po nekaj novih napakah Slovenk pa so Nemke ušle na +6 (27:21). Slovenke so se začasno lahko približale le še na –5, Nemke pa so naposled tekmo dobile z 31:25.   

Ana Gros je bila z 11 goli prva strelka tekme, Nataša Ljepoja je bila uspešna petkrat, Elizabeth Omoregie tri, preostale slovenske reprezentantke so bile skromne. V nemški vrsti je z devetimi goli blestela Julia Maidhof, šest jih je prispevala Xenia Smits, po štiri še Johanna Maria Stockschläder in Alina Grijseels. Z 12 obrambami se je izkazala Nemka Katharina Filter, medtem ko je Pandžićeva zaustavila deset strelov na svoja vrata.

"Na tej ravni bi vsekakor morali pokazati več"

"Pričakovali smo zahtevno tekmo. Na tej ravni bi mi vsekakor morali pokazati več. Najpomembnejše je, da smo ostali stabilni in z možnostmi za nastop na olimpijskih igrah. Sedaj imamo na voljo dva dneva za analizo in regeneracijo. Tekma s Paragvajem bo zagotovo pomagala, da proti Črni gori napak ne ponavljamo. Odnos deklet na tekmi proti Nemčiji je bil dober, prav tako energija. Tekmice so bile enostavno boljše. Kot sem že dejal, naš cilj je še vedno dosegljiv in verjamem vanj," optimističen ostaja selektor Adžić.

"Borile smo se od prve do zadnje minute. Nemke so bile v obrambi izjemno agresivne. To smo sicer pričakovale, a ko si v igri, je to povsem drugače kot na televiziji. Zaostanek smo vseskozi lovile, a nam ni uspelo. Naša obramba ni bila na pravi ravni, v tem segmentu bi lahko bile boljše. Ena tekma je za nami, čakata nas še dve in na to se moramo osredotočiti," pa je po tekmi dejala kapetanka Ana Gros.

Na drugi tekmi turnirja v Neu-Ulmu sta se zvečer pomerila Črna gora in Paragvaj. S 30:25 so slavile Črnogorke, ki jih v soboto čaka obračun z Nemčijo.

Krim Mercator Dragan Adžić
Sportal Dragan Adžić določil igralke za olimpijske kvalifikacije

Boji še na Madžarskem in v Španiji

Ob turnirju v Neu-Ulmu bosta potekala še dva. V Debrecenu se merijo Švedska, Madžarska, Kamerun in Japonska, v Torrevieji pa Španija, Nizozemska, Češka in Argentina. Z vsakega od treh turnirjev se bosta v Pariz uvrstila zmagovalec in drugouvrščena izbrana vrsta.  

V Parizu bo tako igralo 12 ženskih rokometnih reprezentanc, svoje mesto tam ima zagotovljeno šesterica: gostiteljica Francija, Danska, Norveška, Južna Koreja, Angola in Brazilija. 

Kvalifikacije za olimpijske igre, 1. krog:

Četrtek, 11. april:

Lestvica:

Tekme na turnirju 3, Neu-Ulm:

Četrtek, 11. april:
Nemčija : Slovenija 31:25 (17:14)
Črna gora : Paragvaj 30:25 (17:12)

Sobota, 13. april:
14.15 Nemčija – Črna gora
16.45 Slovenija – Paragvaj

Nedelja, 14. april:
13.30 Paragvaj – Nemčija
16.00 Črna gora – Slovenija

*Na turnir se bosta uvrstili najboljši reprezentanci s turnirja.

Preberite še:

Slovenija Italija rokomet
Sportal Slovenke nadigrale Italijanke in uresničile prvi cilj. Naslednji teden želijo še drugega.
slovenska ženska rokometna reprezentanca
Sportal Slovenke v lov za sanjami
SP v rokometu: Slovenija - Južna Koreja, slovenska ženska rokometna reprezentanca
Sportal Slovenke v tretjem bobnu
Ne spreglejte