Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
29. 4. 2015,
13.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dragan Gajić Klemen Cehte Jure Dolenec Miha Žvižej

Sreda, 29. 4. 2015, 13.43

8 let

Slovenci so v Franciji zvezde

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Od kar desetih slovenskih rokometašev, ki nastopajo v finančno in organizacijsko vse bolj rastoči najboljši francoski ligi, jih je kar šest našlo mesto v izboru za ekipo zvezd.

Kar šest Slovencev kandidira za najboljšo (all stars) ekipo francoskega rokometnega prvenstva. Izbor je pripravil spletni portal handnews.fr. Aljoša Rezar (Tremblay) je v konkurenci za najboljšega vratarja, Dragan Gajić (Montpellier) za najboljše desno krilo, Jure Dolenec (Montpellier) za desnega zunanjega, Klemen Cehte (Aix) za najboljšega levega zunanjega, Miha Žvižej (Toulouse) za krožnega napadalca in Matej Gaber (Montpellier) za najboljšega obrambnega igralca.

Smetana

Ugledna in ostra konkurenca priča o kakovosti izbora in lige. Tekmec Rezarja je Theirry Omeyer, Dolenca še en svetovni prvak Valentin Porte, Žvižej se je podal v glasovalno bitko z Luko Karabatićem in Issamom Tejem, v kategoriji Cehteta sta Mikkel Hansen in Jerome Fernandez … Smetana, skratka.

Nova generacija

V Franciji so pred leti igrali Tomaž Tomšič, Ivan Simonović, Zoran Lubej, Tadej Svet, tudi Jure Natek, Rok Praznik in drugi. Zdaj je Slovencev v prvi francoski ligi kar deset. Več jih ni bilo še nikoli. Poleg omenjene šesterice še Gorazd Škof (Nantes), Uroš Bundalo (Tremblay), Vid Kavtičnik in Borut Mačkovšek (oba Montpellier). Praktično vsi imajo v svojih klubih vidne vloge, nekateri so med najpomembnejšimi členi ekip.

To potrjujejo tudi številke. Montpellier, pri katerem igra slovenska peterica, je že od začetka prvenstva na vrhu lige in odločno koraka proti naslovu. Gajić je tretji strelec prvenstva, Kavtičnik in Dolenec imata pomembni vlogi v ekipi, Gaber še posebej v obrambi, Mačkovšek lovi kontinuiteto forme po poškodbi.

Po številu obramb je Rezar drugi vratar lige in redni gost vrhuncev prvenstvenih krogov. Cehte je prvi strelec Aixa – vodilni v klubu sicer tudi pri izgubljenih žogah –, Žvižej, čigar Toulousu sicer grozi izpad, je tretji v ligi po napadalni učinkovitosti.

Francija še bolj slovenska

V Franciji cenijo slovensko delavnost in rokometno znanje, ki se seveda spajata v kakovost. Kaže, da bo v prihodnji sezoni francosko prvenstvo – po moči drugo na svetu – še bolj slovensko. V Tremblay namreč prihaja še David Miklavčič. Ugled so si Slovenci brez dvoma pridobili, morda pa se bo v prihodnje ta preobrazil tudi v kakšno trenersko vlogo. Najbližje ji je bil pred meseci Boris Denič, ki je bil v resni igri za trenerja Chamberyja.

Ne spreglejte