Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 4. 2022,
8.00

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

1

Natisni članek

Jože Baznik kvalifikacije za svetovno prvenstvo kvalifikacije za SP 2023 Slovenska rokometna reprezentanca Uroš Zorman

Sreda, 13. 4. 2022, 8.00

2 leti

Pred kvalifikacijsko tekmo Slovenija - Srbija

Slovenci v iskanju velike odrešitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

1

slovenska rokometna reprezentanca, Slovenija : Hrvaška, Jure Dolenec, Jože Baznik | Slovenski rokometaši bodo ob 20.00 igrali prvo tekmo s Srbijo. | Foto Grega Valančič/Sportida

Slovenski rokometaši bodo ob 20.00 igrali prvo tekmo s Srbijo.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Pred slovensko rokometno reprezentanco je danes prva izmed dveh velikih preizkušenj v boju za svetovno prvenstvo. Slovenci se bodo na prvi tekmi odločilnega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 v celjskem Zlatorogu srečali z izbrano vrsto Srbije (20.00). Selektor Uroš Zorman je danes dopoldne tudi razkril šestnajsterico, ki se bo zoperstavila Srbom. Na seznamu je po novembru 2016 spet tudi Miha Žvižej.

Slovenski rokometaši bodo manj kot mesec dni po tem, ko so odpravili Italijane, odigrali še drugi cikel kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Slovenski selektor se tako kot pred tekmama z Italijo tudi tokrat srečuje s podobnimi težavami – poškodbami in primanjkljajem časa za priprave na izjemno pomembni srečanji. V dres s slovenskim grbom se sicer vračata pomembna člena Borut Mačkovšek in Blaž Janc, a tokrat Zormanu spanec kratijo druge tegobe. Že pred zborom je zaradi poškodbe odpadel Matic Grošelj, nato je brez reprezentančnega rokometa ostal še Blaž Blagotinšek, ob tem pa ima težave s kolenom še vratar Klemen Ferlin, ki pa bo kljub temu stisnil zobe. Zaradi poškodbe bo manjkal tudi Staš Skube.

Se bodo Slovenci po današnji tekmi veselili? | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Se bodo Slovenci po današnji tekmi veselili? Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenci so prvi skupni trening opravili šele v ponedeljek zvečer, danes pa bodo s pomočjo domačih navijačev v Zlatorogu naskakovali dober rezultat, ki bi jim olajšal delo pred sobotnim povratnim obračunom v Kragujevcu. "Na tekmah bo treba pokazati kar največ bojevitosti in želje. S pomočjo energije s tribun bomo skušali v Celju narediti dober rezultat. Nato nas čaka še povratna tekma in na koncu želimo iz tega dvoboja kot zmagovalci priti mi," je pred novo preizkušnjo dejal selektor Uroš Zorman, ki bo pod velikim pritiskom. Slovenci so namreč po neprepričljivem svetovnem prvenstvu, klavrnih kvalifikacijah za olimpijske igre in nato še mizernem evropskem prvenstvu željni dobre igre in tega, da se rezultatska krivulja vendarle obrne navzgor.

Vrača se Miha Žvižej

Selektor Zorman je danes izbral šestnajsterico rokometašev, s katero se bo Slovenija na današnji večerni tekmi v dvorani Zlatorog zoperstavila Srbiji. Kot že omenjeno, bo Staš Skube manjkal zaradi poškodbe ramena, po jeseni 2016 pa bo za izbrano vrsto znova zaigral Miha Žvižej. Skube je s težavami v ramenu prispel že na priprave. Organizator igre beloruskega Meškova z ekipo tako ni opravljal skupnih treningov. Rokometna zveza Slovenije mu je omogočila pregled z magnetno resonanco, ki je pokazal, da gre za lažjo poškodbo, so sporočili iz RZS.

Žvižej, ki je na priprave z Maticem Suholežnikom prispel, da zamenja poškodovanega Blaža Blagotinška, bo za reprezentanco zaigral po petih letih in pol premora. Nazadnje je v dresu z državnim grbom nastopil v začetku novembra 2016, ko je Slovenija v kvalifikacijah za EP 2018 na Portugalskem vpisala neodločen rezultat.

Rokometne kv. za SP: Slovenija - Italija, Blaž Blagotinšek
Sportal Blagotinšek iz Madžarske v Nemčijo

Baznik se veseli igranja v Zlatorogu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Baznik se veseli igranja v Zlatorogu. Foto: Grega Valančič/Sportida Baznik: Srbi so prava klapa

Ob poškodbi Ferlina bo zagotovo še več odgovornosti padlo na Jožeta Baznika, ki je bil eden izmed boljših posameznikov slovenske izbrane vrste na prvi tekmi z Italijo. "Na nas bo, da igramo dobro in trdno v obrambi. Od tu lahko nato izhajamo v nasprotne ali polprotinapade. Ravno ta tranzicijska igra nam lahko v največji meri pomaga do končnega cilja. Premoremo igralce, ki so sposobni obrambo odigrati na vrhunski ravni, nato pa prek srednjih zunanjih igralcev in kril, ki spadajo med najboljše na svetu, hitro preiti v napad. To je nekako moj recept za uspeh," je pred srečanjem dejal Baznik.

A v slovenskem taboru se zavedajo, da jih čaka vse prej kot lahka naloga. "Po zamenjavi selektorja so se Srbi 'nalezli' španskega sistema rokometne igre. Zdaj se vidi, da v njihovi igri sistem obstaja. So prava, dobra ekipa, v kateri igralci živijo eden za drugega. So prava klapa. To se vidi na daleč," je svoje opažanje strnil slovenski vratar, ki upa na bučno podporo domačih podpornikov.

Slovenci si po Italiji želijo izločiti še Srbijo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenci si po Italiji želijo izločiti še Srbijo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Že igranje za slovensko reprezentanco prinaša super občutek, če pa te ob tem spremljajo zapolnjene tribune dvorane, je vse le še lepše. Dvorana Zlatorog je v slovenskem rokometu nekaj posebnega. Vsi vemo, kako je, ko zadonijo zapolnjene tribune Zlatoroga. Te pričarajo neverjetno kuliso, izjemno vzdušje. Eden najlepših občutkov je, da lahko pred takšnimi navijači in v takšni dvorani igraš doma, v Sloveniji. To bo le še dodatna vrednost k receptu za naš uspeh," je še sklenil Baznik.

Po tekmi v Celju čaka Slovence še gostovanje v Srbiji, na svetovno prvenstvo, ki ga bosta prihodnje leto gostili Švedska in Poljska, pa se bo uvrstil boljši v skupnem seštevku obeh srečanj. Slovenci so do zdaj devetkrat nastopili na svetovnih prvenstvih, najboljši izkupiček imajo iz leta 2017, ko so se v Franciji veselili bronastega odličja.

Preberite še:

Rokometne kv. za SP: Slovenija - Italija
Sportal Nekdanja reprezentanta pred bitko s Srbijo opozorila na glavno nalogo
Gorazd Škof
Sportal Legendarni slovenski vratar prejel klic, ob katerem se ni obotavljal
Rokometne kv. za SP: Slovenija - Italija, Uroš Zorman
Sportal Slovenci v težavah, Zorman v iskanju rešitev
Ne spreglejte